ΣΠΑΡΤΗ. Σε απεργιακούς ρυθμούς θα κινείται η χώρα την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου. Και μάλιστα, πανεργατικούς. Σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πλήθος σωματείων και μετωπικών οργανώσεων και ενώσεων θα επιχειρήσουν να δώσουν μια απάντηση «στην επίθεση που νοιώθουν ότι δέχονται από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα σε καιρούς πανδημίας και καθολικού λοκντάουν». Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια και αεροπλάνα δεν πετούν. Όχι βέβαια λόγω μετεωρολογικών προβλέψεων.

Σταχυολογώντας, το ΠΑΜΕ αναφέρει πως,

«...ενώ η οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση προχωρά στη ψήφιση μέτρων που τσακίζουν μισθούς και συντάξεις. Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Νομοθετούν, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα. Νομοθετούν την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, την καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, το σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας...».

Επιπλέον, τονίζεται, «...Με τα μέτρα τους στοχεύουν το μέλλον. Στοχεύουν κυρίως τη νέα γενιά, τους σημερινούς μαθητές μας. Η περιβόητη «προσαρμογή του σχολείου στις νέες προκλήσεις της αγοράς» σημαίνει προετοιμασία των νέων ανθρώπων για 10 ώρες δουλειά, για δουλειά με μισθό 200€».

Ο Σύλλογος Αγροτοκτηνοτρόφων Λακωνίας υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, «...Βρισκόμαστε ήδη εν μέσω τις διαδικασίας της ελαιοσυγκομιδής και αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο λόγω της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που μας δυσκολεύουν στην ελαιοσυγκομιδή , αλλά και γιατί για άλλη μια χρονιά πουλάμε την παραγωγή μας σε πολύ χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα να βλέπουμε το εισόδημα μας και φέτος να μειώνεται όλο και περισσότερο».

Ανάμεσα στα αιτήματα του Συλλόγου, κυρίαρχα, οι μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, η μονιμοποίηση όλων των επικουρικών στον τομέα της υγείας). Πλήρης λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε 24ωρη βάση, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους αγρότες.

Επίσης, η αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης αλλά και κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Λακωνίας, θεωρεί ότι είναι ντροπή, «...την ώρα που ο λαός υποφέρει, πεθαίνει, έχει διαλυθεί η Υγεία, η Παιδεία, η Εργασία, η κυβέρνηση να επιδιώκει να ψηφίσει εν μέσω έξαρσης της πανδημίας ρυθμίσεις που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους με την δεκάωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή, τον υποκατώτατο μισθό των διακοσίων ευρώ, την κατάργηση της αργίας της Κυριακής...».

Το Σωματείο ζητά, «...να περιληφθούν στην οικονομική ενίσχυση όλοι οι συνταξιούχοι που εξαιρέθηκαν από τα αναδρομικά του 11μηνου».

Αλλά και εν’ όψει του προϋπολογισμού του 2021, απαιτεί την κατάργηση άμεσα της εισφοράς αλληλεγγύης των ν.3863/10 – 3865/10, να νομοθετηθεί ετήσια αύξηση στις συντάξεις και να επανέλθουν τα δώρα που στον εργάσιμο βίο έχουν πληρώσει όλοι οι συνταξιούχοι.

Δ.Π.