Όποιος μετανόησε, αναγνώρισε ότι δεν προνόησε ή κακώς νόησε…

ΣΠΑΡΤΗ. Με κλειστές τις πόρτες ο κλήρος της Ιερής Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης εόρτασε την μνήμη του Πολιούχου της πόλεως Οσίου Νίκωνος. Τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία ουδείς πιστός μπορούσε να εισέλθει στον Ιερό Ναό του Πολιούχου στο κέντρο της Σπάρτης. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αρκέστηκαν σε μια ολιγόλεπτη στάση έξω από τον Ιερό Ναό και μια αγωνιώδη προσευχή, αφού κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται ως διαδικασία αλλά και ως προορισμός. Πολλοί περισσότεροι Σπαρτιάτες φρόντισαν να τιμήσουν τον Όσιο κατ΄οίκον με προσευχή, μνήμη και όπως υποδείκνυε η πνευματική ζωή του καθενός.

Πρωτόγνωρες σκηνές χωρίς πρωταγωνιστές, απρόσμενα συναισθήματα, έντονος προβληματισμός και πολλά ερωτηματικά. Συναίσθηση του τι είχες και δε εκτίμησες. Αντίληψη ότι τελικά όλα στη ζωή θέλουν μέτρο σοφίας.

Οι κωδωνοκρουσίες του Ιερού Ναού του Οσίου Νίκωνος διατυμπάνισαν μάλλον πως ούτε η Πίστη, ούτε η Αγιοσύνη, ούτε η Εκκλησία επιδιώκουν μονομερώς ή έχουν ως πρώτη ανάγκη την Δόξα, τον Πανηγυρισμό και την Κοσμική αναμέτρηση. Όπως κάθε τι μεγάλο, σημαντικό και αυθεντικό σε αυτόν τον τόπο «για λίγο ξαποσταίνουν».

Από το μήνυμα του Μητροπολίτη

Πολυσήμαντο το μήνυμα του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταίου ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Συμμερίζομαι τον πόνο σας γιατί είναι και δικός μου. Συμμερίζομαι τις απόψεις σας γιατί είστε ελεύθεροι άνθρωποι και πρέπει και να τις έχετε και να τις διατυπώνετε, πάντοτε βέβαια ευπρεπώς. Τούτη τη στιγμή επιβάλλεται, όχι η πειθαρχία που καταργεί την ελευθερία του ανθρώπου, αλλά η υπακοή που προϋποθέτει την ελεύθερη επιλογή μας».

Ο κ Ευστάθιος τονίζει ότι «το να προχειρολογούμε και να προχειροενεργούμε είναι εύκολο και μπορεί να το κάνει ο καθένας, αφού αναλαμβάνει και τις ευθύνες του. Η σύνεση και η σοβαρότητα, αλλά και ο φόβος για την δική μας ζωή και για τη ζωή των άλλων, είναι ανάγκη να πρυτανεύσουν και να μας κάνουν όλους προσεκτικούς και προσευχόμενους».

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης διαπιστώνει ότι «η πανδημία έδειξε όχι τη δύναμη, αλλά την αδυναμία και του πλούσιου και του αξιωματούχου και του πολύ μορφωμένου, αφού με τα εφόδια που διαθέτουν δεν μπορούν να την αναχαιτίσουν» και προτείνει «με ευγνωμοσύνη να ευχαριστούμε τους επιστήμονες και ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους, τους ιατρούς και τους νοσηλευτές, οι οποίοι, με θυσιαστική αγάπη για τον άρρωστο συνάνθρωπό τους, κάνουν ό,τι μπορούν, δίνοντας κάθε ικμάδα των δυνάμεών τους».

Ο Επίσκοπος Ευστάθιος μας καλεί να «δείξουμε υπομονή και ψυχραιμία και να τονώσουμε την πίστη μας σ’ Εκείνον που όλα τα μπορεί και είναι σε θέση να κάνει το θαύμα της αποτροπής αυτού του κακού και της θεραπείας εκείνων που νόσησαν. Η αγάπη ας μπει στις καρδιές μας και ανάμεσά μας και ποτέ η δοκιμασία αυτή να μη γίνει αιτία διασπάσεως της ενότητάς μας και αφορμή παρεξηγήσεων ή και πικρών λόγων, που μαρτυρούν έλλειψη αγάπης προς την Εκκλησία μας και προς τον συνάνθρωπο».

Τέλος εύχεται και προσεύχεται «ο Πολιούχος της Σπάρτης, Άγιος Νίκωνας, να σταθεί κοντά μας για άλλη μια φορά προστατευτικός και πνευματικός μας καθοδηγητής. Ας μας βοηθήσει με το προδρομικό και πολυδύναμο κήρυγμά του να αλλάξουμε πορεία, γιατί τίποτε δεν αποκλείει αυτή η δοκιμασία να έχει σχέση με την άτακτη και χωρίς ηθικούς φραγμούς ζωή μας. Η υπακοή μας στο περί μετανοίας κήρυγμά του θα είναι η τρανή απόδειξη της αγάπης και του σεβασμού μας στη μνήμη του, που εύχομαι τον επόμενο χρόνο να εορτάσουμε με λαμπρότητα, εντάσσοντας την ημέρα εκείνη στις γεμάτες από χαρά πνευματικές στιγμές της ζωής μας».

Ο Όσιος Νίκων

Ο Όσιος Νίκων γεννήθηκε μεταξύ των ετών 920 - 925 μ.Χ. Καταγόταν από τον Πολεμωνιακό Πόντο και ήταν γιος μεγιστάνα.

Νέος ακόμα άφησε το πατρικό του σπίτι και μόνασε. Επειδή δε τον διέκρινε Ιερός ζήλος και μεγάλο χάρισμα διδακτικότητας, γύρισε όλη την Ανατολή σαν απεσταλμένος της Μονής του κηρύττοντας το Ευαγγέλιο και επαναλάμβανε τη φωνή, που αντήχησε πρώτα στην έρημο της Ιουδαίας και κοντά στις όχθες του Ιορδάνη: «Μετανοεῖτε».

Κατόπιν ο όσιος Νικών πήγε στην Κρήτη, όπου παρέμεινε διδάσκοντας για 20 χρόνια. Από κει πήγε στην Πελοπόννησο, όπου κατέληξε στην πόλη των Λακώνων. Εκεί κήρυξε, έκανε διάφορα θαύματα και έκτισε ναό στο όνομα του Σωτήρος Ιησού Χριστού. Η ηθική επιρροή του στους κατοίκους, υπήρξε μεγάλη. Και στη χώρα αυτή, που αγάπησε περισσότερο και από την πατρίδα του, άφησε την τελευταία του πνοή το έτος 998 μ.Χ.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι ο Όσιος Νίκων επισκέφτηκε και την Εύβοια. Εκεί ασχολήθηκε, όπως έπραττε παντού, με το κήρυγμα. Έλαβε αφορμή από το φαινόμενο της παλίρροιας και μίλησε «Περί της ρευστότητας και μεταβλητότητας του εγκοσμίου βίου και περί των ασταθών τρόπων των ακαταστάτων ανθρώπων». Τόπος από όπου εκήρυττε ήταν το υψηλό φρούριο του Ευρίπου (Χαλκίδος). Θαυματούργησε σώζοντας ένα παιδί που έπεσε από ψηλά από το φρούριο. Όλοι νόμιζαν ότι σκοτώθηκε. Όταν συνήλθε το παιδί είπε: Δεν σκοτώθηκα γιατί με κράτησε αυτός ο μοναχός που λέει «Μετανοείτε». Επίσης θεράπευσε μία δαιμονόπληκτη γυναίκα για τη θεραπεία της οποίας προσευχήθηκε δημόσια με τη συμμετοχή του λαού.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’. Θείας πίστεως. Χαίρει ἔχουσα ἡ Λακεδαίμων, θείαν λάρνακα, τῶν σῶν λειψάνων, ἀναβρύουσαν πηγὰς τῶν ἰάσεων, καὶ διασώζουσαν πάντας ἐκ θλίψεων, τοὺς σοὶ προστρέχοντας Πάτερ ἐκ πίστεως. Νίκων Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Κοντάκιον Ἦχος πλ. β’. Τὴν ὑπὲρ ἡμῶν πληρώσας. Τὴν Ἀγγελικὴν μιμούμενος πολιτείαν, κόσμου τὰ τερπνὰ ὡς σκύβαλα ἐλογίσω, μετανοίας τὴν τρίβον δεικνύων ἡμῖν, θεοφόρε Νίκων Ὅσιε· διὰ τοῦτό σε γεραίρομεν, ἐκτελοῦντες νῦν τὴν μνήμην σου· ὑπάρχεις γὰρ ἀληθῶς, ἰαμάτων πηγή.

Δείτε στα videο:

Ξημέρωμα 26ης Νοεμβρίου 2020. Κεκλεισμένων των Θυρών Θεία Λειτουργία και κωδωνοκρουσίες.

Πανηγυρικός Εορτασμός του Οσίου Νίκωνος το 2017.