ΙΣΘΜΟΣ. Η λήψη άμεσων μέτρων που συνδέονται με την ασφάλεια στην διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου, εν είδει άρσης επικινδυνότητας των χωμάτων που απειλούν να κατακρημνιστούν στο κανάλι, καθώς και η εκτέλεση όλων των απαιτούμενων έργων στα κρηπιδώματα, ώστε να παραδοθεί ασφαλής η διώρυγα στη ναυσιπλοΐα, ήταν μία από τις αποφάσεις στη σύσκεψη που έγινε το πρωί σήμερα Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγος Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ).

Στην εν λόγω σύσκεψη μετείχαν -μεταξύ άλλων- ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας Γιώργος Γκιώνης, ο γενικός διευθυντής της ΑΕΔΙΚ Γιώργος Ζούγλης, στελέχη της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ, πρώην ΙΓΜΕ), αλλά και ο Ευθύμης Λέκκας πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα που κατά βάση οφείλεται στην χρόνια έλλειψη ουσιαστικής συντήρησης της διώρυγας -η οποία, όπως επισημάνθηκε, εκτός από την αδιαμφισβήτητη συμβολή της στην διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας αποτελεί μνημείο που πρέπει να στερεωθεί και να είναι ασφαλές, καθώς είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα σημείο στην Ελλάδα, μετά τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη της Αθήνας.

Κατά την ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης, η συγκέντρωση και αξιολόγηση όλων των σχετικών μελετών που έχουν εκπονηθεί, προκειμένου να διαμορφωθεί οριστικά ο τρόπος ολοκληρωτικής παρέμβασης, προς πάσα κατεύθυνση, για την υποστήριξη της διώρυγας -και βεβαίως η εξεύρεση των πιστώσεων προς τούτο.

Ακόμα, αποφασίστηκε ότι θα υλοποιηθεί το έργο της περίφραξης από Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας.

Της σύσκεψης, είχε προηγηθεί αυτοψία στην διώρυγα και στην περιοχή εκατέρωθεν από τους προαναφερθέντες, από κοινού με τους αντιπεριφερειάρχες, Κορινθίας Τάσο Γκιολή και τους θεματικούς Χάρη Βυτινιώτη και Αθηνά Κόρκα, αλλά και το κλιμάκιο του ΕΑΓΜΕ, αποτελούμενο από τους (ΕΑΓΜΕ) αποτελούμενο από τους Ανδρέα Τσώκο γενικό διευθυντή, Διονύσιο Γκούτη αναπληρωτή γενικό διευθυντή Εργων, Κωνσταντίνο Ζώμπο αναπληρωτή γενικό διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών και Νίκο Νικολάου προϊστάμενο της Διεύθυνσης Γενικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.