Οι Δήμοι ανταποκριθήκαμε στην υγειονομική κρίση. Αυτό κρίνεται εκ του αποτελέσματος!

- Η ανάπτυξη της Πελοποννήσου είναι και θέμα των Δήμων.

- Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ισχυρός οικονομικά και με πιστοληπτική ικανότητα.

- Ανάπτυξη της πόλης ανατολικά και διάνοιξη δρόμων παντού.

- Προετοιμάζουμε μαγειρεία για 500 ανθρώπους και δομές για κάθε ανάγκη!

- Η ανάπτυξη των Δήμων μέσα από δικές τους Αναπτυξιακές είναι προοπτική που μας απασχολεί έντονα.

- Διαχείριση απορριμμάτων και υδάτων είναι πρώτες προτεραιότητες!

- Όποιος εισέρχεται στην αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει σιγουριά και διάθεση προσφοράς…

ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Θανάσης Βασιλόπουλος «ανοίγει» τον πρώτο κύκλο συνεντεύξεων του notospress.gr με τους 7 Δημάρχους των πρωτευουσών της Πελοποννήσου. Ένας κύκλος που ανοίγει επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων παρέμβασης του notospress.gr.

O Δήμαρχος μιας αξιοζήλευτής πόλης και ενός δυναμικού δήμου Καλαμάτας απαντά σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Ηλία Μπόνου σχετικά με την υγειονομική κρίση, ενώ δείχνει ποιο είναι το βασικό πρόβλημα αλλά και το βασικό πλεονέκτημα του Δήμου του. Αναφέρεται στην κοινωνική πολιτική του Δήμου αλλά και στην οικιστική και όχι μόνον ανάπτυξη της Καλαμάτας. Βλέπει θετικά και στην πράξη τη συνεργασία των Δήμων της Πελοποννήσου. Σημειώνει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι κρίσιμο όσο και η προοπτική ανάπτυξης των Δήμων μέσα από δικές τους Αναπτυξιακές Εταιρείες. Υπογραμμίζει την ανάγκη καλής συνεργασίας του Δήμου με τους ανθρώπους της τοπικής αγοράς και προτρέπει όποιον έχει αποκατασταθεί επαγγελματικά να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση προσφέροντας στο κοινό καλό.

H πανδημία

«Ο Α βαθμός Αυτοδιοίκησης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων στην πανδημία. Από την Πολιτεία χρειαζόμαστε ξεκάθαρες κατευθύνσεις αλλά και οικονομική στήριξη. Όπως καταλαβαίνει ο κάθε ένας οι δήμοι χάνουν έσοδα από την πανδημία. Έρχονται κάποια χρήματα αλλά δεν φθάνουν…» λέει ο Θανάσης Βασιλόπουλος.

«Σε υγειονομικό επίπεδο εκτιμώ ότι μετά το καλοκαίρι τα πράγματα ομαλοποιούνται. Το αποτέλεσμα, η συνέπεια της υγειονομικής κρίσης που είναι η οικονομική δυσκολία δεν θα περάσει εύκολα. Θυμίζω ότι ο Τουρισμός δεν λειτούργησε» σημειώνει ο δήμαρχος και υπογραμμίζει ότι «γι’ αυτό στον Δήμο δίνουμε βάση σε κάθε κοινωνική δομή που θα στηρίξει τον κόσμο. Μαγειρεία, δημοτικά υπνωτήρια, ιατρείο, φαρμακείο, Κέντρο ημέρας, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, Δημοτικά πλυντήρια κ.α.»

Η συνεργασία

Απαντώντας στην προοπτική ανάπτυξης της Πελοποννήσου ο Θ. Βασιλόπουλος σημειώνει: «Την ανάπτυξη πρέπει να την δούμε συνολικά και όχι αποσπασματικά. Η υγειονομική κρίση το έδειξε ότι πρέπει να λειτουργούμε ως μια κοινότητα. Οι Δήμοι πρέπει να συνεργάζονται. Για παράδειγμα στις δράσεις μας για την επέτειο του 1821 θα συνεργαστούμε με τον Δήμο Πύλου – Νέστορος. Τουρισμός και προϊόντα είναι κοινά σημεία των δήμων της Πελοποννήσου που μπορούμε να συνεργαστούμε όπως και να διεκδικήσουμε την οδική σύνδεση των δήμων μας μεταξύ τους».

Τα απορρίμματα

Η Διαχείριση των απορριμμάτων είναι πρόβλημα συνολικά της Πελοποννήσου. Ο Δήμαρχος αναφέρει ότι η Καλαμάτα κάνει το καλλίτερο που μπορεί. «Ο Δήμος Καλαμάτας αντιμετωπίζει πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων όπως όλοι. Είναι άμεσα επιβεβλημένη η έναρξη της Κεντρικής Διαχείρισης η ή όποια λύση θα μας πάρει τον 5ο κάδο υπολειμμάτων. Δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό το πρόβλημα αλλά και οικονομικό. Στην Καλαμάτα κάνουμε ατελή διαχείριση αλλά έχουμε απαλλάξει την Πολιτεία από τον φόβο των προστίμων. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της Κεντρικής Διαχείρισης για να πάμε ένα βήμα μπροστά».

Η δύναμη

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος είναι έμπειρος αυτοδιοικητικός και διακρίνει τα συν και τα πλην του Δήμου. «Είμαι χρόνια στον Δήμο. Το μεγάλο όπλο της Καλαμάτας είναι η καλή διοίκηση απ’ όσους πέρασαν. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας Δήμος ισχυρός οικονομικά. Μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη. Έχει πιστοληπτική ικανότητα για να λάβει αναπτυξιακά δάνεια. Έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα, brand name στην ελιά και το ελαιόλαδο και φυσικά η Καλαμάτα είναι μια πόλη φιλική και φιλόξενη με υψηλή επισκεψιμότητα».

Η ανάπτυξη

Περιγράφοντας το όραμα της Δημοτικής Αρχής αναφέρει: «Όραμά μας είναι να μεγαλώσουμε την πόλη μας και να την κάνουμε καλύτερη. Ανάπτυξη προς τα ανατολικά. Διάνοιξη δρόμων παντού, κάπου εκκρεμούν από το 1905. Ένταξη πολεοδομική περιοχών, ανάπτυξη του Περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα στα βόρεια, και της ΟΧΕ Ταϋγέτου σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης. Στα νότια συνεργασία με τους όμορους δήμους για να αναπτύξουμε το παράκτιο μέτωπο».

Ένα μεγάλο θέμα στην Καλαμάτα είναι η προστασία από φυσικές καταστροφές. Ο Δήμαρχος αναφέρεται σε «αντιπλημμυρικά έργα για την προάσπιση της ζωής και της περιουσίας των δημοτών». Συμπληρώνει δε: «Είχαμε στόχο να αυξήσουμε το πράσινο στην Καλαμάτα, Δημιουργούμε πάρκα τσέπης και γι αυτό μας βράβευσε η WWF. H κλιματική αλλαγή επιβάλει την αύξηση του πρασίνου».

Το νερό

Σε ένα εμβληματικό έργο ύδρευσης αναφέρεται ο Θ. Βασιλόπουλος όταν τίθεται η ερώτηση επάρκειας νερού. «Ανησυχία για το νερό υπάρχει» θα πει «και τα συζητάμε αναλυτικά. Δεν έχουμε επάρκεια. Προτρέπουμε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση. Είχαμε θέσει στόχο και θα το υλοποιήσουμε για την μεταφορά νερού στην Καλαμάτα από τις πηγές του Πηδήματος, έργο εμβληματικό έργο 11.200.000€. Η υλοποίηση του έργου έχει ξεκινήσει και θα πετύχουμε μείωση διαρροών και επάρκεια νερού όχι μόνον για Καλαμάτα αλλά και για Μεσσήνη και για Δυτική Μάνη. Εν τω μεταξύ αλλάζουμε αγωγούς στον Δήμο όπου χρειάζεται ώστε όλο το δίκτυο να είναι καινούργιο. Στις ακτές έχουμε κάποια προβλήματα διάβρωσης όπου αρμόδια αρχή είναι η Περιφέρεια. Το παρακολουθούμε στενά».

Οι Αναπτυξιακές

Αυτή την περίοδο, Περιφέρεια και Δήμοι διασταυρώνουν τα ξίφη του με φόντο την Αναπτυξιακή Εταιρεία «Πελοπόννησος». Ο Δήμαρχος Καλαμάτας είναι σαφής: «Η «Πελοπόννησος α.ε.» είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης που αξιοποιήθηκε από την Περιφέρεια. Η Περιφέρεια διαχειριζόταν την εταιρεία. Αν υπάρχει έλλειμμα προφανώς δεν έχουν ευθύνη οι Δήμοι. Θεωρώ ότι με σύνεση και ηρεμία πρέπει να εντοπιστεί το έλλειμμα το οποίο πρέπει να καλύψει η Περιφέρεια και να πάμε μπροστά». Ωστόσο σημειώνει ότι η Ανάπτυξη των Δήμων θα επέλθει μέσα από Δημοτικές Αναπτυξιακές Εταιρείες. «Σαν δήμος Καλαμάτας προετοιμαζόμαστε να δημιουργήσουμε δική μας Αναπτυξιακή. Δεν νομίζω ότι πρέπει να παραμείνουμε στην «Πελοπόννησος αε» και να ακολουθούμε τις δικές της κατευθύνσεις. Για τους δήμους είναι βασικό να ετοιμάζουμε μελέτες πλήρεις και χωρίς προβλήματα».

Η αγορά

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος επαγγελματίας στην ελεύθερη αγορά και συνδικαλιστής θεωρεί αυτονόητη τη συνεργασία του Δήμου με την αγορά. «Η συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογος και την ΟΕΒΕΜ είναι άριστη. Τους καταλαβαίνω... Πριν από την Πολιτεία προχωρήσαμε σε απαλλαγές των κλάδων της αγοράς και ελαφρύνσεις. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις γιατί έτσι στηρίζουμε και τις θέσεις εργασίας που αυτές προσφέρουν. Είναι πολύ σημαντικό να μείνουν όρθιοι» σημειώνει με έμφαση ο Δήμαρχος Καλαμάτας.

Η προσφορά

Τέλος ο Δήμαρχος απαντά στο ερώτημα αν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί και πρέπει ένας νέος να μπει στην Αυτοδιοίκηση. «Πρέπει να έχει διασφαλίσει την επαγγελματική του αποκατάσταση. Στον χώρο της Αυτοδιοίκησης πρέπει να μπει με διάθεση προσφοράς. Αν κάποιος που έχει λύσει το θέμα της επαγγελματικής του ανάπτυξης θέλει να μπει στην Αυτοδιοίκηση, από όποιον τομέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, να το κάνει. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα της προσφοράς».

Αύριο στο notospress.gr ο δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος