ΣΠΑΡΤΗ. Υπρεβαίνει τα 15 μέτρα ύψος το φυσικό έλατο που τοποθέτησε σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία ο Δήμος Σπάρτης. Πρόκειται για ένα εύρωστο και σχεδόν ισουψές με το Δημαρχείο δένδρο από την Καστάνιτσα Αρκαδίας. Με γερανό συνεργείο του Δήμου το τοποθέτησε στο κέντρο της πλατείας και ήδη έχει αρχίσει ο στολισμός του.

Μετά από χρόνια πειραματιστών βλέπουμε και πάλι το φυσικό δένδρο να διαιωνίζει ένα δυτικό έθιμο αφού είναι γνωστό ότι η Ελλάδα παραδοσιακά στολίζει καραβάκια, καθ΄ ότι λαός της θάλασσας . Ωστόσο το Χριστουγεννιάτικο δένδρο είναι πλέον συνυφασμένο με τα Χριστούγεννα σε όλο τον πλανήτη και έχει υπερβεί την ασυμβατότητα με την ερημώδη και άνυδρη φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός.

Οι πρώτοι πολίτες που αντίκρισαν το δένδρο ενθουσιάστηκαν ευχόμενοι και ο στολισμός να είναι ανάλογος της θωριάς του.

Το δέντρο των Χριστουγέννων ή χριστουγεννιάτικο δέντρο απoτελεί σήμερα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως χριστουγεννιάτικο σύμβολο - έθιμο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των «ειδωλολατρών» στη βελανιδιά, αντικαθιστώντας την με το έλατο δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων.

Στη Σπάρτη που σχεδίασε ο Όθωνας ένα τέτοιο δένδρο ταιριάζει. Γιατί;

Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος. Έχει εκφραστεί όμως και η άποψη ότι το έθιμο έχει ανατολίτικη προέλευση. Σύμφωνα με αυτή, ο Αναστάσιος Α' το 512 έχτισε στη Συρία έναν ναό με δύο ορειχάλκινα δέντρα.

Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ως έθιμο εισήχθηκε αρκετά χρόνια μετά από ό,τι στην Ελλάδα από την Κόμισσα της Ορλεάνης.

Η Σπάρτη ιδρύθηκε από τον Όθωνα το 1834 και ισως τον πρώτο χρόνο ίδρυσής της να είχε κάπου ένα Χριστουγεννιάτικο Δένδρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ελληνική υπηκοότητα θέλει η Σπαρτιάτισσα κόρη του Τέλη Σαβάλας

Αύξηση των κρουσμάτων στην Πελοπόννησο

Delivery: Tι πρέπει να προσέχεις την εποχή του κορωνοϊού!

Ελαιόλαδο: Σε «τεχνητή κρίση» για να ανέβουν οι τιμές προσανατολίζονται φορείς των αγροτών