ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Στις 11 Δεκεμβρίου 2020 έχει προγραμματιστεί η έναρξη των γυρισμάτων στη Μεσσηνία για την υλοποίηση της ταινίας με τίτλο «Ο Άνεμος της Ελευθερίας». Η ολοκλήρωσή τους αναμένεται στις 20 του μηνός. Πρόκειται για ένα από τα βασικά παραδοτέα του προγράμματος «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με την Κ.Ε. «Φάρις», την Ερευνητική Κοινοπραξία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την εταιρεία View Master Films A.E.

Η Ταινία

Πρόκειται για ένα μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους το οποίο θα αφηγείται τα γεγονότα του 1821 σε πολυδιάστατο επίπεδο ξεκινώντας από την προεπαναστατική περίοδο και φτάνοντας στην απελευθέρωση της Καλαμάτας τον Μάρτιο του 1821.

Η ταινία θα προβληθεί σε Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα διανεμηθεί στις αίθουσες όλης της χώρας και θα μεταδοθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση.

Πρόκειται για τη μοναδική μεγάλη σύγχρονη παραγωγή με θεματολογία το 1821, στην οποία για πρώτη φορά θα καταγραφούν κινηματογραφικά η καθημερινότητα και οι συνήθειες των Ελλήνων κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο του 1821.

Είναι μια ταινία η οποία θα αποτελέσει ορόσημο για την Καλαμάτα, αλλά και ολόκληρο το Νομό - ένα έργο με πολιτιστικό, ιστορικό, ερευνητικό, αλλά και εορταστικό χαρακτήρα το οποίο μεταφέρει από το χτες στο σήμερα τα ιδεώδη της αγωνιστικότητας και της ελευθερίας.

Με αφορμή την έναρξη των γυρισμάτων στη Μεσσηνία παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020, στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού από τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, τον υπεύθυνο συντονιστή του Προγράμματος «Καλαμάτα 1821-Δρόμοι Ελευθερίας» καθηγητή Νίκο Ζαχαριά και τον σκηνοθέτη της ταινίας Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, παρουσία του παραγωγού και πρόεδρου της View Master Γιώργου Κυριάκου και του προέδρου της Κ.Ε. «Φάρις» Παντελή Δρούγα.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», τόνισε ότι ήδη έχει εγκαινιαστεί ένα από τα τρία παραδοτέα, το ψηφιακό μουσείο στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και εξελίσσονται τα άλλα δύο, η ταινία αλλά και το πρόγραμμα των εορτασμών για τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στις δύσκολες συνθήκες της εποχής, λόγω της υγειονομικής κρίσης, ενώ ευχήθηκε να πάνε όλα καλά και να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα χωρίς προβλήματα και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα να δικαιώσει όλη την προσπάθεια που γίνεται