Γράφει ο Νεοκλής Κρητικός*

Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Πυροσβέστη, σήμερα 5 Δεκεμβρίου, και η Λακωνία μας έχει την τιμητική της για έναν ιδιαίτερο λόγο.

Ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη ο οποίος υφίσταται στην Ελλάδα από 1991 με τον νόμο 2951/1991 και ισχύει μέχρι σήμερα με τα εφαρμοζόμενα στον Ν 4029/2011 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, έχει μια έντονη παρουσία στον τόπο μας.

Στην περιφερική ενότητα Λακωνίας έχουν πιστοποιηθεί και προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους περισσότεροι από 140 εθελοντές πυροσβέστες εκ των οποίων οι 115 ανήκουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου και τις Εθελοντικές Δομές που έχουν στην περιοχή ευθύνης της ιδρυθεί.

  • Ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός της Μυρτιάς (1 ος Εθελ. Πυρ. Σταθμός στην Ελλάδα) που ιδρύθηκε το 2013 με 41 εθελοντές πυροσβέστες,
  • Ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός της Πετρίνας (5 ος Εθελ. Πυρ. Σταθμός στην Ελλάδα) που ιδρύθηκε το 2017, με 43 εθελοντές πυροσβέστες και
  • Το υπό ίδρυση Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών, με 16 εθελοντές πυροσβέστες,

αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό εθελοντικών Πυροσβεστικών Δομών στην Ελλάδα.

Αυτό σε συνδυασμό με τον πληθυσμό του νομού μας κάνει υπερήφανους για το μεγάλο ποσοστό των ευαισθητοποιημένων συνανθρώπων μας στην προστασία του τόπου και του φυσικού μας πλούτου από την πυρκαγιά.

Οι εθελοντές πυροσβέστες συνδράμουν και συμμετέχουν σε κάθε πυρκαγιά. Με την προσφορά της υπηρεσίας τους και τη συμμετοχή τους στην κατάσβεση, τις περισσότερες φορές φορές αυτές αντιμετωπίζονται στην έναρξή και κατασβήνονται.

Θα συμφωνήσω με την περιγραφή και την ανάπτυξη των δεδομένων και των σκέψεων του Αξιωματικού του Π.Σ. Κωνσταντίνο Γραφάκου και συγγραφέα του ωφέλιμου για όλους βιβλίου «Εθελοντισμός στο Πυροσβεστικό Σώμα» για τον θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη, και θα κλείσω την αναφορά μου σε αυτή την ξεχωριστή παγκόσμια ημέρα για τον Εθελοντή Πυροσβέστη με τις παρακάτω φράσεις του βιβλίου:

«Με την διάδοση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη επιτυγχάνουμε:

  • Ενημέρωση πολιτών σε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και φαινομένων υπαίθριας και αστικής πυρκαγιάς.
  • Εκπαίδευση πολιτών για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μέσα από την γνώση και με αυτόν τον τρόπο την δραστική μείωση του ΠΑΝΙΚΟΥ.
  • Ένταξη του κατά τόπους κοινωνικού συνόλου στις δράσεις πρόληψης, δημιουργώντας παιδεία, με προσπάθειες ευαισθητοποίησης των ενηλίκων και τακτικής επικοινωνίας και εκπαίδευσης των παιδιών που εκεί υπάρχει το περιθώριο σταδιακής αλλαγής της νοοτροπίας.
  • Μείωση της καταπόνησης του προσωπικού και των δαπανών κίνησης. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω μεγαλύτερης διασποράς δυνάμεων και άμεσης επέμβασης στην έναρξη του συμβάντος (στα πρώτα 10 λεπτά) πριν εξαπλωθεί.
  • Αύξηση των δυνάμεων αντιμετώπισης των συμβάντων χωρίς πρόσθετο κόστος, αφούστην έκτακτη ανάγκη θα έχουμε την ικανότητα ενίσχυσης από εκπαιδευμένους πολίτες εξοπλισμένους με μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που έχουν αποδείξει την ευαισθησία τους με την συμμετοχή τους σε αυτές τις καταστάσεις.

Σημαντικός ο ρόλος του πολίτη :

  • Καθίσταται ο πολίτης συμμέτοχος στην προστασία της ζωής του και της περιουσίας του.
  • Δημιουργούμε πολίτες με αυτοπεποίθηση.
  • Διαχειρίζεται ο κάθε πολίτης την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς συμπεριφορά ΠΑΝΙΚΟΥ!»

(*) Βουλευτής Λακωνίας ΝΔ

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr