Σε επαγρύπνηση οι αρχές υπό τον φόβο διασποράς του κορωνοϊού στους εργάτες γης σε Μανωλάδα και Δυτική Αχαΐα

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σε διαρκή επαγρύπνηση για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού ανάμεσα στους αλλοδαπούς εργάτης γης που διαμένουν σε καταυλισμούς σε Ηλεία και Αχαΐα, βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι δημοτικές αρχές, αλλά και ο ΕΟΔΥ.

Το γεγονός ότι περισσότερα από 5.000 άτομα, που απασχολούνται σε καλλιέργειες, κυρίως φράουλας και κηπευτικών, ζουν κάτω από κακές συνθήκες υγιεινής, έχει προκαλέσει την εύλογη ανησυχία των αρχών, οι οποίες προσπαθούν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης διασποράς.

Ήδη, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας, το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίου) και με τους παραγωγούς, ώστε να είναι συντονισμένοι σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων.

Μέχρι στιγμής, η κατάσταση φαίνεται πως είναι ελεγχόμενη, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν στις αρχές αυτής της εβδομάδας και έχουν καταγραφεί στις αρμόδιες Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας και Αχαΐας, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς όσο περνά ο καιρός και αυξάνονται οι απαιτήσεις στα χωράφια, ειδικά για την καλλιέργεια της φράουλας, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν στους καταυλισμούς.

Την κατάσταση που επικρατεί στη Μανωλάδα κατά το δεύτερο lockdown είχε περιγράψει στην αναφορά του Νοεμβρίου το «Manolada Watch», που αποτελεί μια πρωτοβουλία του οργανισμού Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, οι εργάτες γης είναι πλέον καλύτερα ενημερωμένοι σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, φορούν μάσκα και δεν παρατηρείται πλέον συνωστισμός στην πλατεία της Ν. Μανωλάδας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των αλλοδαπών, είναι όλοι προσεκτικοί ως προς τις μετακινήσεις τους και δεν κυκλοφορούν πολύ μετά την εργασία τους. Σε σχέση με τις συνθήκες στέγασης, στην αναφορά του το «Manolada Watch» τόνιζε πως οι καταυλισμοί συνεχίζουν να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την πλευρά των αρχών για συλλογή των λυμάτων από τις αυτοσχέδιες τουαλέτες ή των απορριμμάτων εντός των καταυλισμών. «Ούτε περιμετρικά υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων, ώστε οι εργάτες γης να έχουν τη δυνατότητα να πετάνε εκεί τα σκουπίδια τους. Δηλαδή, δεν εφαρμόζονται τα ελάχιστα μέτρα υγειονομικής προστασίας», υπογραμμίζει η πρωτοβουλία.

Πηγή: ypaithros.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτοκτόνησε 44χρονος σε χωριό της Σπάρτης

Μικρή η μείωση των κρουσμάτων στην Πελοπόννησο

Συνεχίζουν να καταθέτουν οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη για το βιασμό της ανήλικης στη Μάνη