ΕΛΛΑΔΑ. Κλειστά θα παραμείνουν σχολεία, γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα και εστίαση ενόψει Χριστουγέννων, παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού για τα σχολεία, την εστίαση και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αποκαλύπτοντας έτσι ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ του lockdown, ενώ εντός της εβδομάδας στόχος είναι να “κλειδώσει” γενικότερα ο οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα.

Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, επισήμανε, είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που απέδωσε στην κόπωση όλων. Ανέφερε ότι υπάρχει μία ήπια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, τα οποία παραμένουν στα 1609 σε κυλιόμενη βάση, αλλά ο αριθμός νοσηλευομένων παραμένει υψηλός στους 4008 και κυρίως υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ απο τις διασωληνώσεις.

Επιεδή η προστασία της δημόσιας υγείας δεν μπαίνει σε ζυγαρια ο δρόμος επάνοδου στην κανονικότητα θα είναι αργός αλλά σταθερός, τονισε και ανακοίνωσε ότι:

Μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουρίου παραμένουν κλειστά εστίαση, σχολεία, δικαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες, χιονοδρομικά κέντρα. Παρατείνεται μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων και εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση μετακινήσεων τη νύχτα. Οσοι μπαίνουν στη χώρα το διάστημα αυτο θα υπόκεινται σε rapid test και θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα εντός της εβδομάδας θα ληφθόυν και θα ανακοινωθούν αποφάσεις για τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και την εκκλησία. Ειδικότερα για το τελευταίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Υπενθυμίζεται δε ότι μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση δεν θα λειτουργήσουν μέχρι το εμβόλιο, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, άφησε εξάλλου να εννοηθεί ότι τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου θα απαιτηθεί ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποφευχθεί αναζωπύρωση της πανδημίας, συνδέοντας τα περιοριστικά μέτρα με την έναρξη του εμβολιασμού. Δεν έδωσε πάντως κάποιο χρονοδιάγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει αυτή την εβδομάδα μείωση στα κρούσματα και κυρίως αποσυμπίεση στο ΕΣΥ ώστε να λάβει τις αποφάσεις για λειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τις 11 Δεκεμβρίου και των μικρών εμπορικών καταστημάτων και βιβλιοπωλείων από τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει και στο να παραμείνει η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.