ΕΛΛΑΔΑ. Με απόφαση της Κυβέρνησης δεν θα ανοίξει το κλασικό λιανεμπόριο. Θα λειτουργήσουν μόνον κομμωτήρια, κουρεία, βιβλιοπωλεία και ΚΤΕΟ. Απο την Κυριακή 13/12 η αγορά θα λειτουργήσει με την μέθοδο «click away».

Παραγγελία προϊόντων online ή τηλεφωνικά και παραλαβή τους από το κατάστημα προβλέπει η μέθοδος «click away», πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών χωρίς να μεσολαβεί courier, και όλα δείχνουν πως θα εφαρμοστεί για όσα καταστήματα του λιανεμπορίου ανοίξουν τα φετινά Χριστούγεννα.

Το «click away» προβλέπει τρία βήματα:

Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.

Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν είτε ηλεκτρονικά είτε με pos έξω από το κατάστημα.

Με το αποδεικτικό παραγγελίας - πληρωμής παραλαμβάνει, ένα μόνον άτομο, το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Σκοπός είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η πολύωρη παραμονή πολιτών στα καταστήματα, την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί τη χρυσή τομή ώστε να λειτουργήσει έστω εν μέρει η αγορά, που ασφυκτιά, αλλά και να μην διακινδυνεύσει ούτε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων ούτε και απώλεια της έστω αργής αλλά σταθερής μείωσής τους που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Aν παρατηρηθεί συνωστισμός το μέτρο θα αποσυρθεί. Στην ουρά δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 9 άτομα με απόσταση ο ένας από τον άλλο 2 μέτρα. Αν εντοπιστεί πελάτης μέσα σε επιχείρηση θα πληρώσει πρόστιμο έως και 50 χιλιάδες ευρώ και αναστολή άδειας λειτουργίας έως και 90 ημέρες.

Mall και «κλειστά εμπορικά καταστήματα» δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

1520 πληροφορίες και καταγγελίες

Αυτή την Κυριακή τα Super Market θα είναι ανοικτά προαιρετικά.