Η πλειοψηφία των δημάρχων θωρακίζει το σύστημα που εκμεταλλεύεται το λαό…

«Οι Δήμοι είναι ο «φαντάρος» της συνολικής διοίκησης, χωρίς πόρους και χωρίς μέσα και δύναμη… καλείται να σηκώσει το μεγάλο βάρος…»

«Νικήσαμε στην Πάτρα λέγοντας την αλήθεια στο λαό και βγαίνοντας μέσα από τα σπλάχνα του…»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Δήμο είναι η φτώχεια και η ανεργία… Πρώτα μας νοιάζει η ευτυχία του λαού…»

«Η Πελοπόννησος θα πορευτεί σε καλύτερους δρόμους όχι με την γεωγραφική διάρθρωση αλλά αν σταματήσει η εκμετάλλευση των εργατών, των αγροτών και των εργαζόμενων!»

«Είναι δυνατόν ένας νέος το 2020 να ζει χειρότερα από τον πατέρα του με τόση «πρόοδο» και «εξέλιξη».»

«Κάθε κίνηση του πολίτη είναι πολιτική. Είτε ασχολείται είτε όχι με τα κοινά…»

«Ο νέος να γίνει καλός «κοινωνικός γιατρός» και να βρει την αιτία που η κοινωνία νοσεί…»

ΠΑΤΡΑ. Μια εκ βάθους και εξ αριστερών προσέγγιση των πραγμάτων αναπτύσσει ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στη συνέντευξή του στο notospress.gr και στον Ηλία Μπόνο. Με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του notospress.gr και στον κύκλο συνεντεύξεων με τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου καταγράφεται μια άκρως ενδιαφέρουσα άποψη για την αυτοδιοίκηση και την πρόοδο.

«Ο φαντάρος της διοίκησης»

Ο Κώστας Πελετίδης απαντώντας στο κατά πόσο η Αυτοδιοίκηση έχει ανταποκριθεί στην Πανδημία αναφέρει: «Αυτός που μέχρι τώρα σηκώνει το βάρος είναι ο φαντάρος και φαντάρος στην συνολική διοίκηση είναι οι Δήμοι. Η Κυβέρνηση, η Πολιτική Προστασία και η Περιφέρεια δίνουν εντολές και οι Δήμοι εφαρμόζουν αποφάσεις χωρίς να έχουν πάντα αρμοδιότητα, προσωπικό και πόρους. Με αυτοθυσία τα καταφέρνουμε... Οι κυβερνώντες, χθες και σήμερα, δεν έχουν τη διάθεση να ενισχύσουν τους δήμους και την τοπική διοίκηση».

Ο Δήμαρχος Πατρέων σημειώνει ότι «αν είχαμε συσπειρωθεί θα είχαμε ανατρέψει την κατάσταση αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων δεν ψάχνει την αιτία γιατί έχει την πεποίθηση ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με το καπιταλιστικό σύστημα. Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ θωρακίζει την Κυβέρνηση… Ο συσχετισμός δυνάμεων σε Δήμο και Κυβέρνηση δημιουργεί αυτό το αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα».

«Λέμε την αλήθεια»

Ρωτήσαμε τον Δήμαρχο πως ένας υποψήφιος του ΚΚΕ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές σε ένα τόσο μεγάλο δήμο όπως η Πάτρα και απάντησε: «Με την αλήθεια στην Πάτρα νικήσαμε το σύστημα και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αιτία του προβλήματος. Μιλήσαμε ξεκάθαρα στους πολίτες. Έτσι ανεξάρτητα με την πολιτική πεποίθηση τους οι πολίτες εκτίμησαν την στάση ζωής μας, την παρουσία μας και όχι μόνον μας στήριξαν αλλά συμμετέχουν... Ο Δήμος είναι εργαλείο στα χέρια του πατραϊκού λαού…»

«Φτώχεια και ανεργία»

Ιεραρχώντας το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Δήμο ο Κ. Πελετίδης αναφέρει: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε είναι η φτώχεια και η ανεργία. Δεν θα πως για έργα. Ο Δήμος είναι οι άνθρωποί του. Όταν αυτοί είναι ευτυχισμένοι τότε έχουμε πετύχει. Ευτυχισμένοι πολίτες, χωρίς ανεργία, χωρίς παιδιά στην εξάρτηση είναι τα πρώτα που μας απασχολούν. Πείτε μου πως μπορεί ένας άνεργος κι ένας φτωχός να ευχαριστηθεί τις γιορτές… με ένα ευρώ στην τσέπη;»

Εντοπίζοντας το πλεονέκτημα του Δήμου υπογραμμίζει και πάλι τη σχέση δήμου – λαού. «Πλεονέκτημα του δήμου είναι ότι βγαίνουμε μέσα από τα σπλάχνα του λαού. Δεν είμαστε ξεκομμένοι από τον λαό. Καταγράφουμε τις πραγματικές ανάγκες και δεν «καβαλάμε το καλάμι». Έχουμε τα ίδια όνειρα με τον λαό… Φιλοδοξία μας είναι να ικανοποιήσουμε τις λαϊκές ανάγκες. Η αλήθεια θα πορευτεί και το ψέμα θα αποκαλυφθεί. Ο,τι και να γίνει…»

«Stop στην εκμετάλλευση»

Σχολιάζοντας την προοπτική ανάπτυξης συνολικά της Πελοποννήσου δεν βρίσκει το πρόβλημα στην γεωγραφική και διοικητική διαίρεση. «Η Πελοπόννησος θα πορευτεί σε καλύτερους δρόμους όχι με την γεωγραφική διάρθρωση αλλά από τη στιγμή που σταματήσει η εκμετάλλευση των εργατών, των αγροτών και των εργαζόμενων. Το πρόβλημα είναι η συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. Τσακίζουν τους εργαζόμενους. Έχουν την κυριαρχία, έχουν τα πάντα στα χέρια τους και δεν φέρνουν αποτέλεσμα γιατί έχουν στόχο μόνο το κέρδος εις βάρος του λαού. Αυτό πρέπει να λυθεί. Το σύστημα της σήψης και της παρακμής πρέπει να ανατραπεί. Είναι δυνατόν ένας νέος το 2020 να ζει χειρότερα από τον πατέρα του με τόση «πρόοδο» και «εξέλιξη». Αγοράζουμε αγροτικά προϊόντα από το εξωτερικό. Ακόμα και μάσκες κάναμε εισαγωγή…»

Συνεχίζει δε λέγοντας ότι «ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι άλλος. Να ενώσουμε δυνάμεις, να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις. Μόνο ο δρόμος της ρήξης και της ανατροπής μας έχει μείνει. Οι νέοι πρέπει να μπουν στη ζωή…»

«Ο Κοινωνικός γιατρός»

Η συμβουλή του Κώστα Πελετίδη προς τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την Αυτοδιοίκηση είναι: «Κάθε κίνηση του πολίτη είναι πολιτική. Είτε ασχολείται είτε όχι με τα κοινά. Ο νέος πρέπει να ασχολείται με τα πάντα όχι μόνο με την αυτοδιοίκηση. Σε όλα πρέπει να οργανωθεί. Πρέπει να γίνει καλός «κοινωνικός γιατρός» και να βρει την αιτία που η κοινωνία νοσεί… Πρέπει να προχωρήσει με την αξία του, να πρωταγωνιστήσει και να γευθεί την ζωή…»

Ειδήσεις σήμερα:

Click away: Τι είναι και πώς θα γίνονται οι αγορές!

Κράνος αρχαίου Έλληνα πολεμιστή από την Πελοπόννησο βρέθηκε σε ανασκαφή στην Κροατία!

Μεσσηνία: Εδώ έζησε κάποια χρόνια η Μαρία Κάλλας (video)