ΚΟΣΜΟΣ. Κάνοντας πράξη την φράση «Εν τη ενώσει ισχύς», το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας του Γενικού Προξενείου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Σίδνεϊ, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελληνοαυστραλών Εκπαιδευτικών, τη Λακωνική Ομοσπονδία ΝΝΟ και τον Σύλλογο Αθηναίων ΝΝΟ παρουσίασαν την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020 μία εκδήλωση τιμής για δύο από τις σημαντικότερες μάχες στην παγκόσμια ιστορία: η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, με κύριο ομιλητή τον κ. Κώστα Γιαννακόδημο, υπεύθυνο του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας.

Με αυτή την εκδήλωση για δύο από τις μεγαλύτερες μάχες της ελληνικής ιστορίας, η οποία έγινε στην φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Marrickville, πλαισιώθηκε από χαιρετισμούς των Δημάρχων Σαλαμίνας (κ. Γιώργος Παναγόπουλος) και Σπάρτης (κ. Πέτρος Δούκας), καθώς και από την πρόεδρο της Λακωνικής Ομοσπονδίας κα. Μαρία Γλέκα, την πρόεδρο του Συλλόγου Αθηναίων κα. Καίτη Βαλή και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δρ Παναγιώτη Διαμάντη. Χρέη τελετάρχη εκτέλεσε άψογα ο Δρ Βασίλης Αδραχτάς.

Στην ομιλία του, ο κ. Γιαννακόδημος τόνισε την ιστορική συνέχεια του παραδείγματος των Σπαρτιατών και των Θεσπιών στις Θερμοπύλες καθώς και των Αθηναίων στην Σαλαμίνα.

«Το 379 πΧ δηλαδή 100 περίπου χρόνια μετά την ιστορική εκείνη μάχη οι Θηβαίοι σε αναλογία προς τους 300 Σπαρτιάτες οι οποίοι πολέμησαν στις Θερμοπύλες δημιούργησαν τον Ιερό Λόχο, αποτελούμενο από 300 επίλεκτους Θηβαίους άνδρες. Τον Μάρτιο του 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ιδρύει στην Ρουμανία τον Ιερό Λόχο αποτελούμενο από σχεδόν 400 σπουδαστές προκειμένου να ξεκινήσει τον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια τους Τούρκους.

Το 1942 η αυτοεξόριστη ελληνική κυβέρνηση στην Αίγυπτο δημιούργησε τον «Λόχο των Επίλεκτων Αθανάτων» η όπως έχει μείνει γνωστός στην Ιστορία – «Ιερός Λόχος» – που εκπαιδεύθηκε αρχικά στο στρατόπεδο πεζικού των Νεοζηλανδών στην Αίγυπτο και αποτέλεσε τον πρόδρομο των Ελληνικών Μονάδων Καταδρομών.»

Ευχαριστώντας τον κύριο ομιλητή και τους οργανισμούς οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για την επιτυχία της εκδήλωσης, ειδικά τον κ. Γιαννακόδημο, ο Δρ Διαμάντης τόνισε την σημασία της κληρονομίας των μαχών, τόσο για τον ελληνισμό όσο και για την αυστραλιανή κοινωνία.

Την τελευταία εκδήλωση για την 2500η επέτειος των ιστορικών αυτών μαχών (μάλλον παγκοσμίως) τίμησαν με την συμμετοχή τους επίσης ο πανοσιολογιότατος Αρχ. Χριστόδουλος (ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου Marrickville), ο κ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Χρήστος Καρράς, αντιπρόσωποι του ομογενειακού τύπου και πλήθος ομογενών.