Γράφει ο Δημήτρης Ρογγίτης*

Βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και νεκρών και η κυβέρνηση κι ειδικότερα ο κ. Μάκης Βορίδης μέσω ΥΠΑΑΤ αποφασίζει να επιδοτήσει με 3 εκατομμύρια ευρώ έναν κλάδο που αυτή τη στιγμή αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία, καθώς ευνοεί και την διάδοση αλλά και την μετάλλαξη του covid-19. Είναι αδιανόητο και σκανδαλώδες όταν επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση, να δίνει το υπουργείο τόσα εκατομμύρια σε μια υγειονομική βόμβα όπως είναι η γουνοβιομηχανία.

Η γούνα απαιτεί το βίαιο θάνατο εκατομμυρίων ζώων. Είναι κάτι δεδομένο, ενώ τρόποι θανάτωσης που αναφέρονται επίσημα είναι : ασφυξία, δηλητηρίαση,ηλεκτροπληξία, σπάσιμο λαιμού.

Ωστόσο, πρόκειται για συναισθανόμενα όντα, που αναίτια ζουν μια σύντομη ζωή αιχμάλωτα μέσα σε μικροσκοπικά κλουβιά εκτροφείων μέχρι η αγωνία τους να λάβει τέλος με τη βίαιη θανάτωσή τους. Διαβιούν μέσα σε ατελείωτο στρες,όντας άγρια εκ φύσεως ζώα, και προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν δαγκώνοντας τα σίδερα της φυλακής τους. Αυτοτραυματίζονται και κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, ενώ παρουσιάζουν στοιχεία κανιβαλισμού.

Η βιομηχανία αυτή είναι αποτυχημένη και παρασιτική καθώς στηρίζεται μόνο σε επιδοτήσεις από το κράτος. Οι διαμαρτυρίες πολιτών και οργανώσεων πληθαίνουν,χιλιάδες υπογραφές έχουν κατατεθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες,αδιαφορούν για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του 90% των πολιτών σε έρευνα που έγινε πανελλαδικά δηλώνει την επιθυμία της να μπει ένας τέλος,στην καθημερινή αυτή βαρβαρότητα και την δολοφονία τόσων ζώων για ένα πολυτελές παλτό.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στην εκτροφή και εκμετάλλευση αυτών των βασανισμένων ζώων και να προχωρήσουμε στην κατάργηση τους όπως και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Τα ζώα μας χρειάζονται.

(*) Ζωγράφος