Από τον Χελμό στον Ερύμανθο και από τα Ύδατα Στυγός στο Πανελλήνιο Ηρώο

Φωτογραφίες από τον Αστροφωτογράφο Ανδρέα Μεσσήνη

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ. Απολαύστε ένα μοναδικό νυχτερινό οδοιπορικό, ένα φωτογραφικό ταξίδι… από την μαγική λίμνη Τσιβλού, τον επιβλητικό Χελμό, το Πανελλήνιο Ηρώο των Αγωνιστών του 21, τα Ευρυμάνθεια όρη και την μοναδική νυχτερινή φωτογραφία από τα ύδατα της Στυγός, με φόντο τον γαλαξία μας.

Ένα από τα ομορφότερα μέρη της ορεινής Αχαΐας και γενικότερα της Πελοποννήσου είναι η λίμνη Τσιβλού, στις πλαγιές του Χελμού. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα σημεία φυσικής ομορφιάς της ορεινής Αχαΐας, μία λίμνη που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Πελοποννήσου, ο οποίος φιλοξενεί διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η λίμνη του Τσιβλού αποτελεί ένα εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης. Είναι μια από τις λίγες φυσικές ορεινές λίμνες της Ελλάδας, που βρίσκεται στο βάθος μιας κοιλότητας, περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση με έλατα, πεύκα και πλατάνια. Το καταπράσινο τοπίο γύρω από τη λίμνη, την κάνει να μοιάζει με εικόνα από βιβλίο παραμυθιών...

Το όρος Χελμός αποτελεί οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου καλύπτοντας ένα μεγάλο κομμάτι της Αχαΐας και ένα μικρότερο του νομού Κορινθίας. Πήρε την ονομασία του από την ίδια τη φύση του βουνού καθώς το χειμώνα αποτελεί το “χιονισμένο βουνό”. Στους αρχαίους Έλληνες το βουνό ήταν γνωστό ως «Αροάνια Όρη», χάρη στον ποταμό Αροάνιο, που πηγάζει από τις πλαγιές του, σε μία εξαιρετικής ομορφιάς περιοχή κοντά στο χωριό Πλανητέρο.

Στο Πανελλήνιο Ηρώο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη σημερινή του μορφή πραγματοποιήθηκαν στις 24 Μαρτίου 1971.

Το Ηρώο αποτελείται από σύνθεση τριών ανδριάντων που παριστάνουν τη συμμετοχή του κλήρου και των αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 και την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους από τον Τούρκο Κατακτητή.

Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Επετείου, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων αρχίζουν από το Ηρώο, όπου τελείται τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των ενδόξων ηρώων και ανάκρουση εθνικού ύμνου.

Έχουμε δει πολλές φωτογραφίες από τα Ύδατα της Στυγός αλλά δεν θυμάμαι να έχουμε δει καμία φωτογραφία νύχτα... Ο Αστροφωτογράφος και συνεργάτης μας Μεσσήνης Ανδρέας βρέθηκε εκεί και μας χαρίζει μια υπέροχη φωτογραφία. Η εμπειρία του μοναδική και ο κίνδυνος μεγάλος καθώς το μέρος είναι πολύ δύσβατο.

Τα Ύδατα της Στυγός είναι οι πηγές του ποταμού Κράθη στον Χελμό της Επαρχίας Καλαβρύτων στην Αχαΐα σε υψόμετρο 2.100 μέτρα. Κατά την μυθολογία, η Στύγα ήταν Ωκεανίδα που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα και την φυλάνε μέρα νύχτα δράκοι ακοίμητοι. Πιστευόταν ότι τα νερά της πηγής έβγαιναν από εκεί, από τα Τάρταρα και το παλάτι της Στύγας.

Στην Τιτανομαχία ήταν με το μέρος του Δία, όταν αυτός πολέμησε τον πατέρα του τον Κρόνο. Παιδιά της ήταν το Κράτος, η Βία, ο Ζήλος και η Νίκη. Στα ύδατα της Στυγός ορκίζονταν όλοι οι θεοί, ακόμη και ο Ήλιος: ήταν ο μεγαλύτερος όρκος που μπορούσε να κάνει ένας θεός και εκεί εξέτιαν την ποινή τους οι θεοί όταν ήταν τιμωρημένοι. Έλεγαν πως όποιο ον ζωντανό έπινε από το νερό της πέθαινε, και οποιοδήποτε μέταλλο το βουτούσαν στα νερά της έλιωνε. Εκεί βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του Νηρηίδα Θέτιδα και έγινε άτρωτος, αλλά τον κρατούσε από την φτέρνα και έμεινε το μοναδικό τρωτό σημείο στο σώμα του.

Πηγή: kalavrytanews.com