Ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της αρκαδικής ομορφιάς δοκιμάζοντας τοπική κουζίνα και οίνο

Γράφει ο Γιώργος Μητρόπουλος

ΑΡΚΑΔΙΑ. Χτισμένη σε υψόμετρο 960μ., κοντά στην πλούσια κοιλάδα του γνωστού βυζαντινού οικισμού “Οίον”, βρίσκεται η Βλαχοκερασιά Αρκαδίας, η οποία αποτελεί ιδιαίτερο σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του φθινοπώρου, λόγω του Μονοπατιού του Δάσους Σκιρίτιδας.

Γνωστό κεφαλοχώρι της ευρύτερης περιοχής, ο επισκέπτης (όταν επιτρέπεται) έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει ένα γαλήνιο χωριό, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και φυσικές καλλονές.

Σήμα κατατεθέν αποτελεί ο επιβλητικός ναός της “Κοιμήσεως της Θεοτόκου” που βρίσκεται στη κεντρική πλατεία του χωριού. Δωρεά Μεταναστών, αποτελεί στολίδι της ευρύτερης περιοχής, μιας και είναι ο 3ος μεγαλύτερος ναός σε όλη την Πελοπόννησο.

Ως τόπος επανάστασης, η Βλαχοκερασιά ήταν σπίτι πολλών ανωνύμων και επωνύμων οπλαρχηγών και καπεταναίων που είχαν ενεργό ρόλο κατά την Τουρκοκρατία. Εκεί έδρασε και δολοφονήθηκε ο κλέφτης Πέτρος Μαντάς. Επίσης το Πάσχα του 1821 2000 Τούρκοι αιφνιδίασαν τους άνδρες των Μαυρομιχαλέων που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί για να γιορτάσουν και τους ανάγκασαν σε υποχώρηση, φονευοντας με βάναυσο τρόπο 15 Ελληνες.

Το μονοπάτι του Δάσους Σκιρίτιδας

Μοναδικής ομορφιάς είναι και και το μονοπάτι του Δάσους Σκιρίτιδας, με μήκος 14,5 χλμ. Με αφετηρία και τερματικό προορισμό το χωριό, αυτή η κυκλική διαδρομή αποτελεί σημείο αναφοράς για δεκάδες πεζοπόρους και λάτρεις της περιπέτειας. Περνάει από περιοχή του δάσους, από νερόμυλους, που βρίσκονται κοντά στο ποτάμι της Βάλταινας, η οποία τροφοδοτεί τις πηγές του Ευρώτα, (υπέροχης ομορφιάς με μικρούς καταρράκτες και από το τμήμα δυτικά του χωριού από τον Άγιο-Λια, με εξαίρετη θέα στον Ταΰγετο.

Ανακαλύπτοντας νοστιμιές στο... Πινάκιο

Η Βλαχοκερασιά είναι γνωστή για τα πιάτα και τις νοστιμιές της μαμάς Διονυσίας. Η ταβέρνα “Πινάκιο” είναι μια αυθεντική παραδοσιακή ταβέρνα που μέσα από την κουζίνα της σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.

Ένα από τα ανάρπαστα πιάτα είναι και το Αργείτικο. Πρόκειται για παλιά χασάπικη συνταγή. Το όνομα του το έχει πάρει από το βασικό της χαρακτηριστικό, που είναι το αργό ψήσιμο. Πρόκειται για χοντρό κρέας (γίδα) στο φούρνο, συνοδευμένο με κρεμμύδι ντομάτα και πατάτες.

Το αργείτικο είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο, το οποίο συνοδεύεται με εκλεκτό κρασί Ροζέ μοσχοφίλερο από το οινοποιείο Μορόπουλος.

Μορόπουλος Ροζέ

Με βάση το μοσχοφίλερο, το “Μορόπουλος Ροζέ” αποτελεί προσπάθεια του οινοποιειου να παρουσιάσει μια διαφορετική διάσταση της ποικιλίας μοσχοφίλερο. σημείο αναφοράς στα αρκαδικά κρασιά.

Κρασί με ελκυστικό ροζ χρώμα, έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, τραγανό κεράσι και βατόμουρο, με μια μικρή χροιά ζαχαροπλαστικής. Έντονη και ευχάριστη αίσθηση στον ουρανίσκο.

Αποκτά αυτό το χρώμα έπειτα από αρκετό χρόνο επαφής του χυμού με τον φλοιό της ρώγας. Φέρει την ένδειξη ΠΓΕ Αρκαδία, καθώς η ένδειξη ΠΟΠ αφορά αποκλειστικά το λευκό κρασί που παράγεται από τη συγκεκριμένη ποικιλία. Η ροζέ εκδοχή του Μοσχοφίλερου αποτελεί πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση αυτής της πολυδιάστατης ποικιλίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το κτήμα Μορόπουλου μπορείτε να βρείτε εδώ

Ειδήσεις σήμερα:

Επιχείρηση «Ελευθερία» στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο - Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός!

Η Πελοπόννησος μετράει κρούσματα

‘Ενας «Αστέρας» που μεσουρανεί με ιστορία 90 χρόνων!

«Αρνούμαστε να μείνουμε απλοί θεατές στην τραγωδία που έρχεται!»