ΣΠΑΡΤΗ. Καχεκτική η ενημέρωση γύρω από την νέα κατάσταση που επικρατεί από σήμερα και μέχρι την Δευτέρα το ξημέρωμα στη Σπάρτη.

Τα κρούσματα που είναι επιβεβαιωμένα στην πόλη είναι περίπου 50 όπως ήδη έχει γράψει το notospress.gr. Ta 15 αφορούν σε γιατρούς και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Σπάρτης, τα 8 αφορούν σε υπαλλήλους του ΕΚΑΒ Σπάρτης, τα 5 σε Ρομά που βρίσκονται σε καταυλισμούς και τα υπόλοιπα 22 πρόσφυγες στην δομή της Σπάρτης.

Αυτή τη στιγμή στην μονάδα Covid-19 του Νοσοκομείου Σπάρτης νοσηλεύονται μόνον 8 άτομα με κάποια έντονη συμπτωματολογία. Τα άλλα 42 κρούσματα βρίσκονται σε περιορισμό σε σπίτια, δωμάτια και παράγκες. Το αν και κατά πόσο ο περιορισμός ισχύει είναι κάτι που το ξέρουν οι αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσβολή του Νοσοκομείου Σπάρτης που μετράει συνολικά 23 κρούσματα πρέπει να έγινε μέσω των ΤΕΠ και των Εξωτερικών Ιατρείων με βάση την ιχνηλάτηση αφού, π.χ. από την μονάδα Covid-19 του Νοσοκομείου που φιλοξενεί ασθενείς με κορονοϊό, κανείς εργαζόμενος δεν νόσησε.

Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων πολιτικά χείλη έκαναν λόγο για αδύναμη ασπίδα στη Σπάρτη, μειωμένα test και ολιγωρία ακόμα και κυβερνητική που επέφερε, σε μια πόλη που είχε πολύ χαμηλά τους δείκτες νοσηρότητας, έξαρση κρουσμάτων.

Η επιβολή αυστηρού lockdown σημαίνει εκτός των άλλων και απόλυτη παύση του λιανεμπορίου. Ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος ανοικτά παραμένουν τα καταστήματα τροφίμων. Ανοικτά κανονικά και τα οπωροπωλεία, φούρνοι κ.λ.π. καταστήματα τροφίμων. Κάποια καταστήματα εμπορίας έχουν αναρτήσει ταμπέλες για χονδρική πώληση και πωλούν μόνο με έκδοση τιμολογίου. Όλα τα καταστήματα κλείνουν στις 17:30 το απόγευμα. Η Λαϊκή του Σαββάτου στην Σπάρτη δεν θα γίνει. Τα Ταξί λειτουργούν κανονικά με έναν επιβάτη ανά δρομολόγιο ενώ χωρίς καμία αλλαγή συνεχίζεται το πρόγραμμα δρομολογίων του ΚΤΕΛ Λακωνίας. Τα Φαρμακεία φαίνεται ότι θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους κανονικά χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα κλείνουν και αυτά στις 17:30 ή αν θα παρατείνουν τη λειτουργία τους.

Η κίνηση στην πόλη της Σπάρτης είναι αισθητά μειωμένη. Η Αστυνομία κάνει συνεχείς ελέγχους σε οχήματα, ακόμα και σε πεζούς για την τήρηση των μέτρων. Ωστόσο παράδοξο είναι ότι τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία της Σπάρτης λειτουργούν κανονικά. Επίσης εντύπωση προκαλεί ότι τα λύματα της πόλης που μετρά τουχάχιστον 50 κρούσματα είναι καθαρά απο ίχνη του ιού σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Σπάρτης.

Το Νοσοκομείο Σπάρτης ως κέντρο εμβολιασμού δέχεται καθημερινά πολίτες ηλικίας 85+ για το εμβόλιο Covid-19. Ωστόσο η διοίκηση εφιστά την προσοχή στους πολίτες που δεν έχουν σοβαρό λόγο να μην επισκέπτονται το Νοσοκομείο. Άλλωστε Εξωτερικά ιατρεία, ΤΕΠ και Χειρουργεία δεν λειτουργούν.

Στη Σπάρτη μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν εντοπιστεί και νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό πάνω από 50 ασθενείς. Αυτό όμως που είναι χαρακτηριστικό είναι ότι στην πλειοψηφία τους έχουν από λίγα έως μηδενικά συμπτώματα γεγονός που κάνει ακόμα πιο ανησυχητική την κατάσταση για το πόσο μεγάλη είναι η διασπορά στην κοινότητα δεδομένου ότι συχνά η προσβολή από την νόσο δεν γίνεται αντιληπτή. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι τονίζουν ότι πρέπει να γίνει καθολικό test σε όλο τον πληθυσμό ή έστω τυχαίος δειγματοληπτικός για να αποτραπούν τα χειρότερα. Άλλωστε χωρίς ορθή και διεισδυτικό έλεγχο της κοινότητας η Επιτροπή δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποφασίσει για συνέχιση ή άρση του αυστηρού lockdown από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.