Κοινή επιστολή ΟΕΒΕΛ κι Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης για την αποφυγή της αποδυνάμωσης του τμήματος «Ε.Φ.Κ.Α μη μισθωτών».

ΣΠΑΡΤΗ. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας (ΟΕΒΕΛ) και ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης, με κοινή τους επιστολή προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α), ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της διατήρησης των υπαλλήλων στο τμήμα του «Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτών Λακωνίας», το οποίο και τείνει να αποψιλωθεί από το δυναμικό του.

Στην επιστολή, που συνυπογράφουν ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ κ. Σωτήρης Ροϊνός και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος, εκφράζονται οι προβληματισμοί και τα ερωτηματικά που προκαλεί το γεγονός πως τρεις από τους πέντε υπαλλήλους που υπηρετούν στο τμήμα «Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτών Λακωνίας», μετακινούνται στο τμήμα Ε.Φ.Κ.Α. – Ι.Κ.Α. Σπάρτης.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης εκπροσώπων μας με την προϊσταμένη του πρώην τμήματος Ο.Α.Ε.Ε. Λακωνίας και νυν τμήματος «Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτών Λακωνίας» κυρία Κοντογιάννη Νότα, και με αντικείμενο συζήτησης τα τρέχοντα ασφαλιστικά θέματα (καταβολή εισφορών, αναστολές καταβολών και δηλώσεις κατηγορίας), ενημερωθήκαμε απ’ αυτήν και για το εξής θέμα που έχει ανακύψει στα γραφεία του τμήματος.

Στο τμήμα «Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτών Λακωνίας», το οποίο εξυπηρετεί ολόκληρη την Π.Ε. Λακωνίας, εργάζονται με πλήρη απασχόληση πέντε υπάλληλοι (συμπεριλαμβανομένης και της προϊσταμένης), καθώς και ένας κλητήρας τετράωρης εργασίας.

Σύμφωνα με έγγραφο της Διοίκησης, τρεις από τους πέντε υπαλλήλους μετακινούνται στο τμήμα Ε.Φ.Κ.Α. – Ι.Κ.Α. Σπάρτης. Αντικείμενο των υπαλλήλων αυτών που πρόκειται να μετακινηθούν είναι οι συντάξεις, η ασφάλιση και τα έσοδα. Με τη μετακίνησή τους, στο τμήμα «Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτών» παραμένουν η προϊσταμένη με έναν υπάλληλο του οποίου το αντικείμενο αποτελούν τα θέματα περίθαλψης.

Οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα που εύλογα γεννούνται απ’ αυτή την εξέλιξη, και τίθενται υπόψη σας είναι τα ακόλουθα:

  • Σε τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η μετακίνηση ποια προβλήματα επιλύει;
  • Πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα και θα διευθετηθούν τα θέματα των συνάδελφων μας επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων που θα ανακύψουν απ’ αυτή τη μεταβολή και, ειδικότερα, των συνάδελφων μας των μικρών χωριών όπου οι απαλλακτικές τους απαιτούν επανέλεγχο;
  • Πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα των ιδιοκτητών των τουριστικών καταλυμάτων οι οποίοι θα πρέπει να επανελεγχθούν στις αρχές του έτους, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι η Λακωνία είναι τα μια τουριστική περιοχή με μεγάλο αριθμό καταλυμάτων;
  • Πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα των αγροτών ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών πάρκων -επίσης μεγάλος αριθμός-, όπου στην αρχή του έτους πρέπει να ανανεώνουν την εξαίρεσή τους από την ασφάλιση για να διατηρούν τα δικαιώματα του αγρότη;

Επιπροσθέτως, αναρωτιόμαστε:

  • Πώς θα καταφέρνουν οι συνάδελφοί μας να λαμβάνουν άμεσα την ασφαλιστική ενημερότητα όταν καταβάλλουν την εισφορά τους (ή οφειλές τους) και κατόπιν ηλεκτρονικής επικοινωνίας με το τμήμα του «Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτών Λακωνίας» (αποστολή της απόδειξης πληρωμής εισφορών με e-mail) παραλάμβαναν άμεσα και με ηλεκτρονικό τρόπο την ασφαλιστική ενημερότητα για να προλάβουν προθεσμίες, ενώ με την αποδόμηση του τμήματος είναι βέβαιο ότι θα δημιουργείται καθυστέρηση στην απάντηση των αιτημάτων με οποιοδήποτε κόστος συνεπάγεται αυτή η καθυστέρηση;

Είναι βέβαιο λοιπόν ότι με την εργασία δύο μόνο υπαλλήλων στο εν λόγω τμήμα δεν θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν τα ήδη κατατεθέντα συνταξιοδοτικά αιτήματα -ήδη υπάρχουν εκκρεμότητες λόγω ελλείψεων δικαιολογητικών-, καθώς ούτε να γίνει η έγκαιρη επεξεργασία των νέων αιτημάτων τα οποία θα συσσωρευτούν, όταν μάλιστα σκοπός του Υπουργείου και της Διοίκησης του Ε.Φ.Κ.Α. είναι η άμεση έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Εν τέλει, αναρωτιόμαστε:

  • Τι θα συμβεί σε περίπτωση απόφασης συνταξιοδότησης των δυο υπάλληλων, οι οποίοι έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης;

Δια ταύτα, παρακαλούμε,

να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα με παραμονή των υπαλλήλων στο τμήμα του «Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτών Λακωνίας», προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, καθώς και των άλλων ασφαλισμένων που εξυπηρετεί το εν λόγω τμήμα».

Ειδήσεις σήμερα:

Μνημεία και έργα στη Μεσσηνία επισκέφθηκαν Νίκας και Διδασκάλου

Συνελήφθη 33χρονη με 3 κιλά ηρωίνης στην Κορινθία

Βρέφος 2,5 μηνών νοσηλεύεται στην Πάτρα

Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου το αυστηρό lockdown σε Αργολίδα και Σπάρτη!

Νέες άδειες για 278 νέα ξενοδοχεία, τα 19 στην Πελοπόννησο!