ΕΛΛΑΔΑ. Η Σοφία Μπεκατώρου, γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1977, είναι Ελληνίδα ιστιοπλόος, αθλήτρια του Ν.Ο. Τζιτζιφιών Καλλιθέας και δύο φορές Ολυμπιονίκης (2004, 2008). Έχει επτά συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε τέσσερα εκ των οποίων (2000, 2001, 2002, 2003) κατέκτησε μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά το χρυσό μετάλλιο. Οι δύο ιστιοπλόοι πήραν επίσης τρεις φορές το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 470. Μετά την αποχώρηση της Αιμιλίας Τσουλφά άλλαξε κατηγορία περνώντας στα σκάφη Ίνγκλινγκ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Δεκεμβρίου του 1977. Ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα το 1985 στην κατηγορία Όπτιμιστ. Από τα Όπτιμιστ πέρασε στο μονοθέσιο σκάφος Europe όπου και παρέμεινε μέχρι το 1997.

Φοίτησε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Ταγματάρχης (ΜΧ) του Στρατού Ξηράς. Υπήρξε παντρεμένη με τον Ανδρέα Κοσματόπουλο, ο οποίος είναι επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία 470 με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, το Δημήτρη Κοσματόπουλο και την Τζώρτζια Κοσματοπούλου. Η Σοφία αποτελεί την καλυτερη Ελληνίδα αθλήτρια μέχρι σήμερα με βάση τις διεθνείς της διακρίσεις.

Με δική της πρωτοβουλία διοργανώθηκε στη Μύκονο ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας μονομαχία (Grecotel Dream Race) από 14 ως 17 Αυγούστου 2005 κατά τη διάρκεια του οποίου τέσσερα Ελληνικά πληρώματα απαρτιζόμενα από παγκόσμιους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες βρέθηκαν αντιμέτωπα με τέσσερα από τα καλύτερα διεθνή πληρώματα του διασημότερου ιστιοπλοϊκού αγώνα στον κόσμο, του America’s Cup. Στόχος του Grecotel Dream Race ήταν να προωθηθεί η ιστιοπλοΐα κυρίως στους νέους και να δοθούν 3 υποτροφίες και 3 σκάφη σε 3 αθλητές του νησιού.

Η καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση

Σε συνέντευξη της που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2020 και στα πλαίσια διαδικτυακής ημερίδας τον Ιανουάριο του 2021, κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ομοσπονδίας, τον Αριστείδη Αδαμόπουλο, όταν ήταν 21 χρονών, εναντίον του οποίου έχει κινηθεί νομικά.

Σε νέα συνέντευξή της στην εφημερίδα «Έθνος», στις 14-01-2021, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη.

Το «λάθος»

Όπως λέει σήμερα η Σοφία τότε που συνέβη η κακοποίηση δεν έκανε το ξέσπασμα που έπρεπε, σήμερα όμως που είμαι, μητέρα παιδιών δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο σε παιδιά που αθλούνται σε ένα χώρο όπου είναι αρκετοί αυτοί που κάνουν κατάχρηση της ισχύος και της εξουσίας που έχουν. Άνθρωποι τέρατα, που καλύπτονται πίσω απο την δύναμη και την ισχύ των θέσεων, κάποιοι ίσως και άρρωστοι που δεν θα έπρεπε να πλησιάζουν καν τον χώρο του αθλητισμού.