ΕΛΛΑΔΑ. Σε αναστάτωση βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματα τους όχι μόνο να μειώνονται συνεπεία των ρυθμίσεων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση αλλά από το γεγονός ότι οι ενοικιαστές δεν τους πληρώνουν.

Πολλοί εξ αυτών, αν και οι επιχειρήσεις τους είναι ανοιχτές, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης που προβλέπουν μηδενικό ενοίκιο για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου τους αφορούν, ενώ άλλοι που οι επιχειρήσεις τους δουλεύουν κανονικά, δεν πληρώνουν το ενοίκιο καθώς όπως αναφέρουν περιμένουν την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ενοικίου κατά 40% τον Ιανουάριο.

Σε αυτό τον Γολγοθά που βιώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αρκετοί από τους οποίους δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο είτε από το δημόσιο μέσω της αποζημίωσης, είτε από τους ενοικιαστές μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Και αυτό καθώς αφενός έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ενοικίου κατά 40% για τις ανοιχτές αλλά πληττόμενες επιχειρήσεις (με βάσει του ΚΑΔ του Απριλίου) χωρίς ωστόσο να έχει εκδώσει τη σχετική απόφαση. Αυτό που θα πρέπει να κάνει άμεσα προκειμένου να εισπραχθούν τα ενοίκια του Ιανουαρίου ολόκληρα ή μειωμένα είναι να εκδώσει τη σχετική απόφαση διαφορετικά να αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρξει μείωση του ενοικίου για τις ανοιχτές-πληττόμενες επιχειρήσεις τον Ιανουάριο.

Και δυστυχώς το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή το εκμεταλλεύονται διάφορες επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες αρνούμενες να καταβάλλουν το ενοίκιο.

Το θέμα απασχόλησε και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων η οποία με επιστολή της στην πολιτική ηγεσια του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι η διαρκής προβολή στα ΜΜΕ από κάθε αρμόδιο και αναρμόδιο, της μη καταβολής μισθωμάτων από επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα 15 Ιανουαρίου, έχει ως αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός ενοικιαστών άλλων κατηγοριών μισθώσεων, κυρίως των "πληττομένων", ελευθέρων επαγγελματιών, βιοτεχνιών, αποθηκών κλπ. αλλά και μισθωτές κατοικιών, να δηλώνει προς τους εκμισθωτές του ότι δεν προτίθεται να καταβάλει απολύτως τίποτε για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο 2021!

Γι΄αυτό η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε με επιστολή της από το Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ άλλων, πέρα από τη λίστα των κλάδων που είναι κλειστοί με κρατική εντολή και ως εκ τούτου απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, να προβεί στην άμεση έκδοση της απόφασης ορισμού των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου για τους οποίους θα ισχύσει η μείωση του μισθώματος κατά 40%, ώστε να παύσουν οι αμφισβητήσεις και να καταβληθεί εγκαίρως το 60% των μισθωμάτων αυτών.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οφείλεται στο ότι δυστυχώς δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η υπουργική απόφαση με τους ΚΑΔ που αφορούν στα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί απλώς ως "πληττόμενες", που είναι και οι περισσότερες, και στα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, των οποίων οι μισθωτές προφανώς θα πρέπει να καταβάλουν το 60% του μισθώματος, και το Κράτος να επιστρέψει στους εκμισθωτές το 20% αφορολόγητο.

Σημειώνεται ότι απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου μόνο οι κλειστές με κρατική Συγκεκριμένα, δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο για το Φεβρουάριο:

- Επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

- Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.

- Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

- Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

- Τα βιβλιοπωλεία.

- Τα γυμναστήρια.

- Επιχειρήσεις του αθλητισμού.

- Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που ενδεχομένως να πλήττονται και παραμένουν ανοιχτές το υπουργείο Οικονομικών απλά οφείλει να ξεκαθαρίσει το τι θα κάνει.

Πηγή:Capital.gr