Γράφει ο Γεώργιος Αλατσάς*

Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τρίτη διαδικτυακή συνάντηση με τον Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο. Για άλλη μία φορά μας άνοιξε την καρδιά του και με το μελιστάλαχτο λόγο του πότισε και γέμισε τις καρδιές μας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικτυακής συνάντησης μας εξομολογήθηκε πως είχε την ευλογία, την τιμή και τη χαρά να συναντήσει από κοντά και να συναναστραφεί με τρεις Αγίους που αγιοκατατάχτηκαν σχετικά πρόσφατα. Τόνισε πως η Εκκλησία απλώς ανακηρύσσει τους Αγίους καθώς έχουν ήδη τη χάρη του Θεού και τους αγιοκατατάσσει, δεν τους αγιοποιεί.

Είχε την μεγάλη τιμή και ευτυχία να συναντηθεί με τον Άγιο Παΐσιο, τον γνωστό σε όλους μας Άγιο. Πήγε στην Παναγούδα να τον συναντήσει σαν απλός παπάς, όχι σαν επίσκοπος, δηλαδή μη φορώντας τα διακριτικά του επισκόπου, εγκόλπιο και πατερίτσα. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι δεν είχαν ξανασυναντηθεί και γνωριστεί ποτέ στη ζωή τους. Ο Σεβασμιώτατος μας έχοντας μάλιστα πυρετό για να πάρει την ευλογία να συναντήσει αυτό το ξακουστό τότε γέροντα και σήμερα Άγιο πήρε το μονοπάτι που οδηγούσε στο κελί του. Όταν έφτασε έξω από το κελί του συνάντησε μία ομάδα από ανθρώπους να περιμένουν τον Άγιο Παΐσιο. Μάλιστα χωρίς να γνωρίζουν αν είναι σίγουρα μέσα περίμεναν με υπομονή.

Ο Μητροπολίτης μας όντας εμπύρετος, όπως προανέφερα, προσευχήθηκε θερμά στο Θεό να στείλει ένα σημάδι είτε στον Άγιο Παΐσιο, αν είναι μέσα, να βγει έξω, είτε ένα μήνυμα ότι δεν είναι εκεί για να αποχωρήσουν. Δεν πρόλαβε να τελειώσει την προσευχή του ο Μητροπολίτης μας και βγαίνει ο Άγιος Παΐσιος ο οποίος δεν τον γνώριζε ούτε αναγνώρισε ότι είναι Μητροπολίτης καθώς είχε πάει σαν απλός παπάς όπως προανέφερα. Παρόλα αυτά λόγω της αγιότητας του και της διορατικότητας του τον χαιρέτησε όπως τους αρχιερείς. Ο Άγιος Παΐσιος έβαλε μετάνοια στον Μητροπολίτη μας και του φίλησε το χέρι! Αυτά για τη διορατικότητα του Αγίου Παϊσίου ως τρανή απόδειξη της αγιότητας του.

Μας μίλησε για την συνάντηση του με τον Άγιο Καλλίνικο, επίσκοπο Εδέσσης, όπου είχε την τιμή να φιλοξενηθεί από αυτόν για μία εβδομάδα και να τον γνωρίσει από κοντά. Ο Άγιος Καλλίνικος ήταν χαριτωμένος, όχι κατσούφης και απόκοσμος. Είχε χιούμορ αλλά και πνευματικότητα καθώς κάθε του λόγος ήταν εποικοδομητικός. Η ζωή του ήταν ενάρετη σε όλες της τις πτυχές.

Τέλος ένας άλλος Άγιος, με τον οποίο γνωρίστηκε από κοντά ο Μητροπολίτης μας, ήταν ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης από την Εύβοια. Φιλοξενήθηκε εκεί ο Σεβασμιώτατός μας με τη μητέρα του επί τρεις ημέρες και μοιράστηκε μαζί τους πολλές εκκλησιαστικές και θεολογικές εμπειρίες. Μάλιστα την παραμονή της εκλογής του Μητροπολίτη μας σε Μητροπολίτη Μονεμβασιάς και Σπάρτης είχε προμηνύσει ότι ο νέος Μητροπολίτης θα λέγεται Ευστάθιος, εννοώντας τον δικό μας Μητροπολίτη, όπερ και εγένετο.

Με αυτές τις τρεις διαδοχικές, διαδικτυακές συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Σπάρτης κλείνει ο πρώτος κύκλος συναντήσεων μαζί του και θα προγραμματιστούν και άλλες στο μέλλον. Την σκυτάλη στο κυριακάτικο ραντεβού των 7:00 μ.μ τώρα παίρνουν άλλοι ομιλητές με θέματα παραβολές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους εκλεκτούς παρακολουθούντες την συνάντηση ήταν και οι Μητροπολίτες Μάνης Χρυσόστομος και ο Τολιάρας και Μαδαγασκάρης Πρόδρομος συνδεδεμένος από τη μακρινή αυτή γωνιά του πλανήτη.

(*) Μαθηματικός