Με εντολή του ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να προσδιορίσουν ποιες από τις δραστηριότητές τους θα ανασταλούν για τη λειτουργία τους ως εμβολιαστικά κέντρα

ΕΛΛΑΔΑ. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό των πολιτών δίνει η Κυβέρνηση, αφήνοντας τους όμως εκτεθειμένους απέναντι σε άλλες ασθένειες όπως προκύπτει και από σχετική εγκύκλιο που στάλθηκε από το Υπουργείο Υγείας προς τα Εμβολιαστικά Κέντρα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, με επιστολή του ζητά από τα Κέντρα Υγείας να προσδιορίσουν ποιες από τις δραστηριότητές τους θα ανασταλούν για τη λειτουργία τους ως εμβολιαστικά κέντρα. Να αναφέρουμε πως σύμφωνα με δήλωση του κ. Θεμιστοκλέους στο Νews247.gr, η συγκεκριμένη διαδικασία "αφορά μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις που δε μπορεί να γίνει διαφορετικά".

Η σύσταση αυτή επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, τα οποία αναβάλλουν ραντεβού για άλλες ασθένειες είτε γιατί τα ίδια μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία ενίσχυση είτε γιατί το προσωπικό τους καλείται να μετακινηθεί για να στελεχώσει τέτοια κέντρα σε άλλες δομές.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους από τις 20/1/2021 λειτουργούν επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα, τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, έτσι ώστε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τα 1.000.

"Το σύστημα Υγείας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα όλους τους τελευταίους μήνες και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αναπτύξει και άλλες δυνάμεις. Επιπλέον, έχουμε στη φαρέτρα μας και άλλες λύσεις, όπως είναι τα μέγα-εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργήσουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και αν απαιτηθεί, θα ενισχυθούν και από δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα" σημείωσε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.

Παρόλ' αυτά φαίνεται ότι προκειμένου να γίνουν οι εμβολιασμοί, δεν θα παρέχονται σημαντικές άλλες υπηρεσίες για τους πολίτες. Το έγγραφο που έχει σταλεί από τις διοικήσεις αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) σημειώνει ότι τα τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει «να προσδιορίσουν επακριβώς ποιες δραστηριότητες του ΚΥ ενδεχομένως θα απαιτηθεί να ανασταλούν για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων (όπως περιστολή των ιατρείων ειδικοτήτων [ΩΡΛ, χειρουργικής, δερματολογίας, ορθοπαιδικής κ.ο.κ.] με αναστολή κλεισίματος ραντεβού συγκεκριμένες ημερομηνίες, συμμετοχή των ιατρών σε ΑΥΕ και ΒΥΕ καθώς και σε ΚΕΠΑ)».

Ειδήσεις σήμερα:

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το εμβόλιο. Τα εμβολιαστικά κέντρα στην Πελοπόννησο!

Κ.Υ. Σπάρτης: Κέντρο εμβολιασμού αλλά όχι και ελέγχου για Covid-19 (audio)

Με 39 κρούσματα σήμερα η Πελοπόννησος

Το CNN προτείνει Ναύπλιο, Μάνη και Μήλο για διακοπές!

Καλαμάτα: Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στα πρόθυρα της καταστροφής

Αιματηρή συμπλοκή στην Ηλεία: Μαχαιριές μεταξύ Πακιστανών