ΚΟΣΜΟΣ. «Οι Βράχοι της Ελευθερίας» μια κινηματογραφική παραγωγή των Αμερικανών που «βάζει τα γυαλιά» στους Έλληνες

Ένας Τροπολιτσιώτης κι ένας Σπαρτιάτης σε πρωταγωνιστικούς ρόλους και μέσα στο ιστορικό φιλμ ο Κολοκοτρώνης, οι Μανιάτισσες του Διρού και οι Σουλιώτισσες του Ζαλόγγου. Όσες ανακρίβειες κι αν υπάρχουν η Έλληνες πρέπει να ευχαριστούν τους Αμερικανούς…

200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, αναβιώνουν με την πρώτη χολιγουντιανή ταινία-αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση «Οι Βράχοι της Ελευθερίας». Τη σκηνοθεσία του «Οι Βράχοι της Ελευθερίας» («Cliffs of Freedom»), υπογράφει ο Βαν Λινγκ με πρωταγωνιστές τους Τζαν Ουντίν, Ράζα Τζάφρεϊ και Τάνια Ρέιμοντ αλλά και τον βραυευμένο με Όσκαρ Κρίστοφερ Πλάμερ. Το καστ συμπληρώνουν γνωστοί Ελληνοαμερικανοί του Χόλιγουντ όπως οι Μπίλι Ζέιν και Κώστας Μάντιλορ, Λανς Χέντρικσεν, Σάιμον Κασσιανίδης και η βραυευμένη με Τόνι και Γκράμι, Πάτι Λουπόν.

Η μεγάλη έκπληξη είναι η ίδια η ταινία, ένας ύμνος στην ελληνική ψυχή, της οποίας το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο της ομογενούς μας Μαριάν Μητρόπουλος, που ζει στις ΗΠΑ, σύζυγος του Ντίν Μητρόπουλος με καταγωγή από τους Χράνους Αρκαδίας. Σε συνέντευξη της η συγγραφέας Μαριάν Μητρόπουλος αναφέρει: «Η οικογένεια μου γεννήθηκε στο Βαλτέτσι. Ο παππούς μου ήταν τυροκόμος. Έχω χρησιμοποιήσει τα ονόματα τους για τους πρωταγωνιστές της ταινίας. Η ελπίδα μου είναι ότι θα ξαναγεννήσει υπερηφάνεια στις καρδιές όσων την παρακολουθήσουν.”

Η ταινία παρουσιάζει με αρκετά αντικειμενικό τρόπο τη σκλαβιά και τη βαρβαρότητα που ασκούσαν επί τέσσερις αιώνες οι Τούρκοι στους υπόδουλους Έλληνες , στηλιτεύει τον ρόλο των κοτζαμπάσηδων, των φοροεισπρακτόρων και του κλήρου. Επίσης, παρουσιάζει με έναν τρόπο που πραγματικά εκπλήσσει, τα κλασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας της εποχής του 1821, τις ηθικές αρχές και αξίες, το εθνικό και πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων, όλα εκείνα τα στοιχεία που οδήγησαν στην Εθνεγερσία και την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Μάλιστα, είναι τόσο πετυχημένος ο τρόπος που το κάνει αυτό, ώστε ο θεατής ανακαλύπτει ότι πολλά από αυτά τα στοιχεία έχουν ξεχαστεί με τον χρόνο.

Μια ταινία που εκθειάζει τον επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων και αποθεώνει τους αγωνιστές επαναστάτες, με κορυφαίο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. «Είμαστε περήφανοι για την ομογένεια μας, είναι πλούτος για τη χώρα. Και ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας. Η ενίσχυση των σχέσεων με την ομογένεια ανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα στον πολιτισμό, στην επιστήμη.»

Ειδήσεις σήμερα:

Υπεραιωνόβιες ελιές από την Πελοπόννησο «μετακόμισαν» στην Καβάλα

Αυξάνονται, και πάλι τα κρούσματα στην Πελοπόννησο!

Στη Βουλή η καθυστέρηση ανάπτυξης του αεροδρομίου Καλαμάτας!

Οι σφαίρες από το φονικό στην Πάτρα τρύπησαν τζαμαρία εταιρείας!

Τι συμβαίνει με τους γυμναστές; Νέα καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση σε ανήλικη αθλήτρια στην Πελοπόννησο!