ΣΠΑΡΤΗ. Η Ομάδα μελέτης και εργασίας Σπάρτης είναι ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων που επιθυμούν να εργαστούν και να μελετήσουν από κοινού με άλλους ένα θέμα στη διάρκεια μιας χρονιάς.

Πρόκειται για μια εργασία που εδράζει κυρίως στην επιθυμία γνώσης του καθενός, στη μοναδικότητα με την οποία ο κάθε συμμετέχοντας προσεγγίζει το θέμα.

Φέτος η Ομάδα μελέτης και εργασίας Σπάρτης θα συνεχίσει τις συναντήσεις της με στόχο την επεξεργασία του θέματος «Φόβος και πανικοί σήμερα»

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί τα σημερινά υποκείμενα πολλαπλά.

Οι φοβίες είναι στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Η λεγόμενη αγοραφοβία που ουσιαστικά έχει να κάνει με στιγμές άγχους του υποκειμένου και αφορά στον τρόπο του να σχετίζεται. Οι φοβίες των παιδιών που ποτέ δεν ξεκινούν τυχαία σηματοδοτούν μια αιτία άγχους που ονομάζεται και κατά συνέπεια περιορίζεται σε ένα αντικείμενο (πχ τον λύκο). Η ομοφοβία! Πρόκειται όντως για φοβία;

Η λέξη φόβος βρίσκεται πολύ συχνά στα χείλη μας, η κρίση που διανύουμε την έχει αναγάγει σε κοινοτοπία: φόβος οικονομικής κατάρρευσης, για την ανεργία, για τις κατασχέσεις… η λίστα είναι ατελείωτη και χωρά τις ιδιαίτερες ανησυχίες του καθενός. Η κρίση είναι αλλαγή μιας συμβολικής τάξης, τα υποκείμενα μένουν ξαφνικά χωρίς τα σταθερά σημεία αναφοράς τους, μετέωρα μπροστά σε κάτι που ουσιαστικά είναι αχαλίνωτο.

Υπάρχουν και υποκείμενα που ερμηνεύουν την κατάσταση που ζουν από μια θέση αντικειμένου εγκλωβισμένου στην κακή βούληση του άλλου (του συστήματος, της τραπεζοκρατίας κλπ) μη έχοντας κανένα αδιέξοδο παρά μόνο ίσως το πέρασμα σε βίαιη πράξη στρεφόμενη σε κάποιον που ονομάζεται εχθρός ή ακόμη και στον ίδιο τον εαυτό (αυτοκτονία).

Υπάρχει η κρίση σε κοινωνικό επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο κοινωνικών δεσμών, όπως η σχολική βία που τον τελευταίο καιρό ακούγεται πολύ, από την άλλη υπάρχουν και οι μοναδικές στιγμές κρίσης ενός υποκειμένου, οι φοβίες, οι κρίσεις πανικού και τόσα άλλα ονόματα που τους έχει αποδώσει η επιστήμη.

Φέτος η ομάδα μελέτης θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το θέμα του φόβου και του άγχους με άξονα την ψυχανάλυση και συνεπικουρούμενη από τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία. Θα προσπαθήσει να ρίξει φως σε αυτά που στην καθημερινότητα μας εμφανίζονται τόσο επώδυνα.

Η συμμετοχή στην ομάδα είναι ελεύθερη για όποιον θέλει να γνωρίσει. Η απόφαση όμως για την συμμετοχή είναι δεσμευτική. Η πρώτη συνάντηση έχει οριστεί για την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στις 20:00.

Πληροφορίες: 6975875301

psychanalytikoslogos.wordpress.com