Γράφει ο Χρήστος Τσίχλης

ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ. Το σχολικό κτίριο της τοπικής κοινότητας Γεωργιτσίου του Δήμου Σπάρτης Λακωνίας, έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό μνημείο και ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Παλαιότερα, είχε τοποθετηθεί κεραμοσκεπή στο ιστορικό πέτρινο σχολικό κτίριο Γεωργιτσίου. Η κεραμοσκεπή αποτελεί μεταγενέστερο στοιχείο του κτιρίου και παρέμβαση στην αρχική μορφή του ιστορικού κτιρίου. Ενός κτιρίου, που άξιοι συμπατριώτες μας, έδωσαν τιτάνιο αγώνα για την κατασκευή του.

Δεν μας ενδιαφέρει εάν ήταν ή όχι λανθασμένη η τοποθέτηση κεραμοσκεπής. Μας ενδιαφέρει ότι σήμερα δεν ταιριάζει αισθητικά με το υπόλοιπο ιστορικό κτίριο. Στις 15/9/2015 με αίτημά τους προς τον υπουργό πολιτισμού με αριθμό πρωτοκόλλου 6687 και στις 6/10/2015 με αίτημα τους προς την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων Πελοποννήσου, με αριθμό πρωτοκόλλου 3856, πολίτες που έλκουν την καταγωγή τους από το Γεωργίτσι και μόνιμοι κάτοικοι ζητούν την επανεξέταση της κεραμοσκεπής διότι δεν ταιριάζει αισθητικά με το υπόλοιπο κτίριο κομψοτέχνημα και διότι παρόλη την τοποθέτηση κεραμοσκεπής, τα όμβρια ύδατα εξακολουθούν να καταλήγουν εντός του κτιρίου με συνέπεια ανεπανόρθωτες ζημίες στο ιστορικό πέτρινο κτίριο πράγμα για το οποίο το ελληνικό δημόσιο, έχει αναγκαστεί να καταβάλει χρηματικά ποσά για την επαναλαμβανόμενη επισκευή της κεραμοσκεπής).

Επιπλέον, με τα αιτήματα τους, ζητούν την έγκριση πίστωσης για την ενίσχυση της υπάρχουσας τσιμεντένιας ταράτσας με σύγχρονα υλικά που ειδικοί προτείνουν, ώστε να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της εισροής ομβρίων υδάτων και η ταράτσα του πρώην δημοτικού σχολείου απελευθερωμένη, να δύναται να χρησιμοποιηθεί για την διενέργεια εκδηλώσεων.

Τα αιτήματα υπογράφουν οι Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Βιβή Γ. Λυκούρεση, Γεώργιος Ν. Πανταζέλος, Παναγιώτης Ν. Πανταζέλος, Χρήστος Ν. Πανταζέλος, Αθανάσιος Λυκούρεσης, Κων/νος Π. Μανεσιώτης, Βασίλειος
Π. Καραλέμας, Δήμητρα Αντωνίου και 63 συνολικά Γεωργιτσιάνοι.