ΛΑΚΩΝΙΑ. Στη Γενική Συνέλευση του τμήματος Λακωνίας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας που έγινε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στα γραφεία της Ν.Ε. Λακωνίας του ΤΕΕ αποφασίστηκε ομόφωνα πως το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό που δόθηκε στη δημοσιότητα «δεν είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση σοβαρού διαλόγου και απορρίπτεται κατηγορηματικά».

Έτσι ξεκινά η ανακοίνωση του τμήματος Λακωνίας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος με την οποία, ο Σύλλογος συντάσσεται με τους υπόλοιπους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς σε κοινές δράσεις, «ώστε να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος από μηδενική βάση με την κυβέρνηση, για το σχεδιασμό ενός ρεαλιστικού, κοινωνικά δίκαιου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς τις παλαιές ή νέες παθογένειες, που θα αποτελεί αιτία ανάπτυξης και όχι συρρίκνωσης της οικονομίας».

Οι Πολιτικοί Μηχανικοί του Νομού τονίζουν ότι ο κλάδος τους έχει δεχθεί πολύ ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση και τη δραματική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των επαγγελματιών να έχει οδηγηθεί στην ανεργία ή στην υποαπασχόληση αλλά και στη λύση της μετανάστευσης σε χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα σημειώνουν ότι δεν είναι λίγοι οι Πολιτικοί Μηχανικοί που αναγκάστηκαν να απολέσουν την ιδιότητα του Μηχανικού τα τελευταία χρόνια προκειμένου να αποφύγουν τη συσσώρευση χρεών προς τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Και τώρα, εξακολουθούν, αντί να ελαφρυνθούν από το βάρος των εισφορών ώστε αφενός να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και αφετέρου να ανακάμψουν, το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει συντελεστή 38,45% επί του φορολογητέου εισοδήματος. Παραθέτουν μάλιστα το παρακάτω παράδειγμα για να εξηγήσουν τι σημαίνει η παραπάνω επιβάρυνση:

«Έστω ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός με ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα 15.000 €. Με βάση το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θα κληθεί να καταβάλλει ως υποχρεώσεις:
1. Ασφαλιστικές εισφορές: 5.887,50 €
2. Φόρο εισοδήματος: 2.642,63 €
3. Τέλος επιτηδεύματος: 650,00 € και
4. Εισφορά αλληλεγγύης: 150,00 €.

Δηλαδή, το σύνολο εισφορών και φόρων θα ανέρχεται με το προτεινόμενο σύστημα στο ποσό των 9.330,13 € (ποσοστό 62% του εισοδήματος) και θα του απομένουν για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του 5.669,88 € ή 472,49 € το μήνα.

Να σημειωθεί, πως στο παραπάνω παράδειγμα δεν περιλαμβάνεται η προκαταβολή φόρου 100% (δηλ. επιπλέον 2.642,63€) και οτι το ποσό εισοδήματος των 15.000 € είναι άνω του μέσου όρου και προϋποθέτει ετήσιο τζίρο τεχνικού γραφείου τουλάχιστον 25.000 € για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα, ενώ δεν αναφέρονται τυχόν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις όπως ΕΝΦΙΑ κλπ.».

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών του νομού Λακωνίας, στην ανακοίνωσή του, καταλήγει ότι «το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, δεν μπορεί να γίνει κοινωνικά αποδεκτό και άρα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί, θα εντείνει, αντί να θεραπεύσει τα προβλήματα του ασφαλιστικού, καθόσον είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στον αφανισμό των επαγγελματιών του τεχνικού και των υπόλοιπων κλάδων, σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, σε ενίσχυση της τάσης φυγής από τη χώρα του επιστημονικού δυναμικού και στη γενική μείωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών».