ΣΠΑΡΤΗ. Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, του Συλλόγου δικ. Επιμελητών, του Συλλόγου Λογιστών, του ΤΕΕ Παράρτημα Λακωνίας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σπάρτης. Τις θέσεις των φορέων στήριξε και ο Αγροτικός Σύλλογος Δ. Ευρώτα με παρουσία εκπροσώπου του.

Όλοι οι εκπρόσωποι μιας μεγάλης μερίδας ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων δήλωσαν ότι το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εξοντώνουν τους κλάδους πυροδοτούν την ανεργία και διώχνουν στο εξωτερικό χιλιάδες νέους επιστήμονες

ΤΕΕ τ. Λακωνίας, Θ. Βερούτης
Η φυγή των μηχανικών και η μαζική εξαναγκασμένη έξοδος από το επάγγελμα θα καταστήσουν παντελώς ανασφαλή την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Απαιτούμε απόσυρση του νομοσχεδίου και πραγματικό διάλογο.

Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας, Μ. Τσιρώνη
Ζητάμε απόσυρση του νομοσχεδίου και συζήτηση από μηδενική βάση. Επιστήμονες που σπούδασαν με έξοδα του ελληνικού κράτους φεύγουν στο εξωτερικό για να προσφέρουν υπηρεσίες συναίσθημα και φόρους σε δικαιότερα κράτη. Το νομοσχέδιο δημιουργεί γκρίζες ζώνες.

Σύλλογος Λογιστών-Φοροτεχνικών Λακωνίας, Η. Κοντάκος
Δουλεύουμε το πρόβλημα μέσα στα ίδια μας τα γραφεία. Τα νομοσχέδια μεγενθύνουν τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Σε λίγο κι εμείς δεν θα έχουμε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Πρόκειται για έμμεση φορολογία σε μια αγορά που έχει στερέψει από χρήμα. Θα κλείσουν 50.000 επιχειρήσεις. Κλείνουμε γραφεία, δεν βεβαιώνουμε φόρους, κατεβάζουμε τα μολύβια.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Λακωνίας, Γ. Βαβαρούτσος
Οι φαρμακοποιοί δηλώνουμε την αντίθεση μας στο προσχέδιο που είναι άδικο, τιμωρητικό και αντιδημοκρατικό. Δημεύουν το εισόδημά μας και διαρρέουν δήθεν βελτιώσεις για να δημιουργήσουν διάσταση και διχασμό. Όποιος με φανατισμό θεωρεί κάποιο κόμμα ικανό να σώσει την Ελλάδα είναι γελασμένος.

Δικαστικοί επιμελητές, ως εκπρόσωπος ο Π. Ζούζουλας
Εκ μέρους των 12 συναδέλφων του Πρωτοδικείου Σπάρτης λέμε όχι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο διότι δεν έχει καμία λογική αν εφαρμοστεί θα είμαστε όλοι υπερήμεροι φορολογικά και ασφαλιστικά. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις.

Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών, Π. Ηλιόπουλος
Η οικοδομική δραστηριότητα έχει πτώση 80%. Ακόμα και τα παραδείγματα που δείχνουν το άδικο ασφαλιστικό σύστημα αφορούν «επιτυχημένους» επαγγελματίες. Ένα ασφαλιστικό σύστημα για να είναι επιτυχημένο πρέπει να είναι βιώσιμο και κοινωνικά αποδεκτό. Η μείωση της εισπραξιμότητας των ταμείων είναι αναπόφευκτη. Το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης, Π. Κομνηνός
Ποτέ άλλοτε δεν ενώθηκαν σε κοινό αγώνα τόσοι επαγγελματικοί κλάδοι. Τα νομοσχέδια οδηγούν στην εξόντωση του Δικηγορικού κλάδου στερώντας κυρίως στους νέους συναδέλφους τη δυνατότητα εργασίας. Λέμε όχι κάνοντας πράξη την αντίθεσή μας με τη διήμερη κατάληψη του Πρωτοδικείου Σπάρτης. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενωμένοι εκφράζοντας την αγωνία μας.

Κατά τη διάρκεια οι εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών και επιστημονικών συλλόγων ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης για την πρωτοβουλία.