Περιστοιχιζόμαστε από δεκάδες σύμβολα, τα οποία με το που τα αντικρίσουμε κατανοούμε αμέσως τι σημαίνουν. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που προήλθαν; Η ιστορία που κρύβει το κάθε σύμβολο είναι πολύ πιο πολύπλοκη από όσο θα μπορούσατε να φανταστείτε.

Το Σύμβολο της Καρδιάς
Το σύμβολο της καρδιάς βρέθηκε στα εικονογράμματα της Cro-Magnon από την εποχή των παγετώνων. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι βασίζεται σε σπόρο ενός φυτού, το οποίο ήταν δημοφιλές στη Νότια Αφρική. Άλλοι θέλουν την καρδιά να προέρχεται από τη Μεσαιωνική εποχή και το σύμβολό της να χαρακτηρίζει τη θυσία του Ιησού Χριστού. Ιστορικοί πάντως επισημαίνουν ότι το σύμβολο εμφανίζεται για πρώτη φορά πολύ νωρίτερα από το 1600.

Το Σύμβολο του Δολαρίου
Αυτό που είναι ευρέως αναγνωρισμένο παγκοσμίως είναι το σύμβολο του δολαρίου, το οποίο παλαιότερα συμβόλιζε το πέσος. Η κυριαρχία της εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος στη Κεντρική και Νότια Αμερική μετέτρεψε το ισπανικό πέσο σε διεθνές νόμισμα.

Οι έμποροι στην πορεία των χρόνων αντικατέστησαν την ονομασία σε Ps και τη δεκαετία του 1770 η σύντομη γραφή του κατέληξε ως $. Οι ΗΠΑ ενέκριναν το νέο σύμβολο και το υιοθέτησαν.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του συμβόλου του δολαρίου: O Ayn Rand ισχυρίστηκε ότι δηλώνει τα γράμματα «U» και «S», που χαρακτηρίζουν το έθνος, μια ελεύθερη οικονομία και ένα ελεύθερο μυαλό. Άλλοι υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με το πορτογαλικό σύμβολο PTSI, το βρετανικό σελίνι ή τις ισπανικές λέξεις «σκλάβος» και «καρφί».

Το Σήμα του Βέλους
Παλαιότερα το σύμβολο του βέλους υποδήλωνε το αρχαιοελληνικό αποτύπωμα και το δάχτυλο του δείκτη. Στο αρχαιοελληνικό αποτύπωμα μπορούσε να δει κανείς στην αρχαία πόλη της Εφέσου, όπου ένα αποτύπωμα και το πρόσωπο μιας γυναίκας σκαλισμένα στο πεζοδρόμιο υποδήλωναν την κατεύθυνση σε ένα τοπικό πορνείο.
Το δάκτυλο του δείκτη χρησιμοποιήθηκε στη μεσαιωνική εποχή ως σήμανση σε αρχαία έντυπα κείμενα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το σύμβολο έγινε γνωστό τον 12ο αιώνα και στην Ιταλία τον 14ο και 15ο αιώνα.

Τα βέλη εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα σε χάρτες προκειμένου να δείξουν τη ροή των ποταμών. Μέχρι τον 20ο αιώνα, το βέλος είχε γίνει ένα αφηρημένο σύμβολο το οποίο προστέθηκε στα μαθηματικά σύνολα.

Μαθηματικά Σύμβολα
Τα σύμβολα της πρόσθεσης και της αφαίρεσης εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα. Το σύμβολο «+» ήταν ένας τρόπος για να ερμηνεύουν τη λατινική λέξη et σε “και”. Στις αρχές του 15ου αιώνα, οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν τα γράμματα «p» και «m» για να ερμηνεύσουν το «συν» και το «μείον».

Ωστόσο, το «+» λέγεται ότι το χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα o αστρονόμος Nicole d’Oresme.
Από την άλλη, το σύμβολο «-» το χρησιμοποιούσαν οι έμποροι όταν ξεφόρτωναν από τα πλοία τα φορτία.
Από τις αρχές του 16ου αιώνα τα σύμβολα αυτά άρχισαν να τα χρησιμοποιούν και στα μαθηματικά, από τους Johann Widman και Vander Hoecke.

Ο Αστερίσκος και ο Σταυρός
To εξαιρετικά δημοφιλές σύμβολο του διαδικτύου, ο αστερίσκος, είχε άμεση σύνδεση με το σύμβολο του στιλέτου. Και τα δυο χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν τις υποσημειώσεις, την ημερομηνία γέννησης ή θανάτου (στην Ευρώπη) και τις μικρές και τις μεγάλες παύσεις σε ένα Γρηγοριανό άσμα. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η προέλευσή τους είναι από τη Σουμερία, 5.000 χρόνια πριν, όταν οι άνθρωποι συμβόλιζαν τον παράδεισο ή μια θεότητα.

Τα σύμβολα αυτά είχαν υιοθετηθεί και από τους πρώτους χριστιανούς, όπως ο Ωριγένης ο οποίος τα χρησιμοποιούσε για να ενώσει την πρωτότυπη εβραϊκή Παλαιά Διαθήκη ή το Πεντάτευχο με την πρώτη ελληνική μετάφραση.

Πηγή: 247news.gr