Κυδώνια ψημένα σε γλυκό κρασί και σερβιρισμένα με παγωτό
Μόλις φθινοπωριάσει, τα κυδώνια δίνουν τη δική τους παράσταση, ψημένα σε φούρνο με γλυκό κρασί και σερβιρισμένα με παγωτό βανίλια. Η βάση θυμίζει το κλασικό αγαπημένο γλυκό του κουταλιού κυδώνι που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Η προσθήκη όμως του γλυκού κρασιού και η συνοδεία με παγωτό, απογειώνει το ήδη θεϊκό αποτέλεσμα.
Η συνταγή είναι απλούστατη και πολύ εύκολη. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε, είναι η επιλογή ενός καλού γλυκού κρασιού και το κατάλληλο ψήσιμο στα κυδώνια.
Ψημένα κυδώνια στον φούρνο με γλυκό κρασί και σερβιρισμένα με παγωτό βανίλια
Υλικά για 6 μερίδες:
- 3 μέτρια κυδώνια
- 300 γρ λευκό γλυκό κρασί (τύπου Samos)
- 150 γρ νερό
- 50 γρ μέλι
- 6 κ. σ. ζάχαρη
- 20 αμύγδαλα
- 1 ξύλο κανέλας
- Κανέλα σε σκόνη
- Μισό λεμόνι
- Παγωτό βανίλια και κοπανισμένα αμύγδαλα για το σερβίρισμα
Ψήσιμο και σερβίρισμα:
- Πλένουμε τα κυδώνια για να φύγει το χνούδι τους και τα καθαρίζουμε γύρω γύρω με το μαχαίρι. Τα κόβουμε στη μέση για να έχουμε σχήμα βάρκας και αφαιρούμε τα κουκούτσια από το κέντρο τους
- Κάθε ένα που το καθαρίζουμε, το ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό και μισό στυμμένο λεμόνι για να μην μαυρίσουν
- Μόλις τελειώσουμε με το καθάρισμα, βάζουμε τα κυδώνια σε ένα πυρέξ με το άδειο μέρος προς τα πάνω
- Ρίχνουμε στο κάθε ένα μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη στην τρύπα του και πασπαλίζουμε με κανέλα
- Μέσα στο πυρέξ ρίχνουμε το γλυκό κρασί, το μέλι, το ξύλο κανέλας, τα αμύγδαλα ολόκληρα και το νερό
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (170 βαθμούς) για μία ώρα περίπου. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο και από το πόσο σκληρά είναι τα κυδώνια μας
- Στο τέλος θέλουμε ένα κυδώνι μαλακό και ψημένο αλλά να διατηρεί το τραγανό στοιχείο του. Όπως δηλαδή γίνεται και το κλασικό γλυκό του κουταλιού
- Στο πυρέξ θα έχουν βράσει και όλα τα υγρά (μέλι, κρασί, νερό) και θα έχουν δέσει σε ένα πορτοκαλί σιρόπι. Αν αυτό το σιρόπι γίνει πολύ πηχτό (αυτό εξαρτάται από το πόση ώρα θα κάνουν να ψηθούν τα κυδώνια) το διαλύουμε με λίγο νερό
- Μόλις κρυώσουν τα κυδώνια σερβίρουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια (ή καϊμάκι) και περιχύνουμε με το σιρόπι που μαζέψαμε από το πυρέξ. Στο πιατάκι βάζουμε και μερικά ψημένα αμύγδαλα και στολίζουμε με λίγα κοπανισμένα ωμά αμύγδαλα