ΣΠΑΡΤΗ. Δε χωρά αμφιβολία πως το ζήτημα των αδέσποτων σκυλιών στην πόλη της Σπάρτης είναι μεγάλο και σοβαρό. Μάλιστα, και αυτό αποτελεί πανελλαδικό χαρακτηριστικό, όσο η κρίση εξαπλώνεται, όσο οι οικονομικές δυσκολίες εντείνονται, τα αδέσποτα αυξάνονται σε πλήθος και, αφού πεινούν, δύναται να γίνουν και περισσότερο επιθετικά. Υπάρχουν δυστυχώς τέτοια πρόσφατα παραδείγματα στην πόλη μας.

Τα αδέσποτα βέβαια δεν αποτελούν φυσικό φαινόμενο! Τα περισσότερα αδέσποτα ζώα είναι ζώα που είχαν σπίτι μέχρι που κάποιος τα παράτησε σε ένα πάρκο, ένα δρόμο, μια συνοικία. Αποτελούν δηλαδή κατόρθωμα δικό μας άμεσα βέβαια συνδεδεμένο με την οικονομική κρίση που βιώνουμε, όχι όμως και εξ αυτού απενοχοποιημένο.

Ο Δήμος της Σπάρτης οφείλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό και να προστατέψει τους δημότες. Δήμος και Φιλοζωική Εταιρεία προσπαθούν αλλά η διαχείριση του προβλήματος απαιτεί μια μεγάλη δαπάνη. Για το σκοπό αυτό, στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται να συζητηθεί η επιβολή ανταποδοτικού τέλους σήμανσης και καταγραφής ζώων συντροφιάς προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η λειτουργία των υποδομών του Δήμου που σχετίζονται με τη διαχείριση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.

Με την επιβολή του ειδικού αυτού τέλους, οι δημότες που έχουν κατοικίδια θα απολαμβάνουν των δημοτικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την σήμανση και καταγραφή των ζώων τους και οι δημότες που δεν έχουν κατοικίδια θα συμβάλλουν με την καταβολή του τέλους αυτού στην διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοτικών δομών που θα ασχολούνται με τα αδέσποτα όπως οι υπηρεσίες περισυλλογής αδέσποτων και εποπτείας/ καθαριότητας, διατροφής και φύλαξης/χώρου – καταφυγίου φιλοξενίας αδέσποτων.

Κι ενώ η εποχή είναι πολύ δύσκολη και η επιβολή ενός ακόμη τέλους μοιάζει ανυπόφορη, ίσως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί ένα θέμα που τίνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη Σπάρτη.

Ο Δήμος φυσικά θα κριθεί αφού λάβει το τέλος για την αποτελεσματικότητα και το βαθμό ανταποδοτικότητάς του.