Πολύπαθον έτος 2016. Ανάμεσα στην κρίση και την ελπίδα. Εκεί που τρεμοσβήνει η φλόγα της κοινωνίας έρχεται η ζωογόνα προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο, με προκλήσεις για το ανώτερο αφού άλλωστε τίποτα δεν έχουμε να χάσουμε, τίποτα να ρισκάρουμε.


Η Λακωνία, φαίνεται να, είναι στην καρδιά του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη. Συνάμα Λάκωνες είναι αξιόμαχα στελέχη όπως η Α. Τζανετέα, ο Χ. Σκούρος, ο Η. Στρατηγάκος και άλλοι, ακόμα και στις τάξεις της αντιπολίτευσης. Σκοπός είναι η Λακωνία να κτυπά και στην καρδιά της Πελοποννήσου και όχι μόνον στην καρδιά του Περιφερειάρχη.


Τι θα μπορούσε να περιμένει η Λακωνία το 2016;
Τι θα έπρεπε να αποδώσει η Περιφέρεια στη Λακωνία;

Οι ελάχιστες δεσμεύσεις της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε μια κοινωνία που καρτερεί και υπομένει καλό θα ήταν να αφορούν:

- Στην άμεση απόδοση της οδικής αρτηρίας Λεύκτρο – Σπάρτη, συνδεδεμένης με το οδικό δίκτυο Σκούρα – Πυρί. Παράλληλα γνωστοποίηση της ριζικής αυτής μεταβολής, στο κοινό όλης της Πελοπόννησου και της Ελλάδας, για την προσέλκυση ετερόκλητων επισκεπτών. Σε συνέχεια αυτών η ολοκλήρωση σύγχρονης οδικής σύνδεσης Νεάπολης – Μονεμβάσιας και Γυθείου – Μάνης.

- Δρομολόγηση στέρεων και ρεαλιστικών σχεδιασμών για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης σε συνεργασία με κάθε δημιουργική δύναμη της πόλης και σε συνάρτηση με την εκπεφρασμένη , στο παρελθόν, επιθυμία συμμετοχής του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

- Πριμοδότηση κάθε προσπάθειας που θα συμβάλει στην άμεση ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Σπάρτης (Ακρόπολη) και στην ανάδειξη και αναστήλωση του Αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, στη λογική του Σταύρου Μπένου.

- Συνεργασία και Υποβοήθηση του Δήμου Σπάρτης σε κρίσιμους τομείς όπως η ολική διαχείριση των απορριμμάτων.

- Στήριξη παντί τρόπω της παραγωγής, βρώσιμης ελιάς, εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου με όλα τα (και όχι κάποια μόνο) ωφέλιμα χαρακτηριστικά αλλά και των κτηνοτροφικών προϊόντων της ορεινής Λακωνίας μέσα σε ένα πλαίσιο Περιφερειακής πολιτικής αλλά με πιο σαφή, μετρήσιμα και χειροπιαστά προγράμματα και παρεμβάσεις.

- Ολοκλήρωση, στήριξη και θωράκιση του σημαντικού έργου του Λιμένα Γυθείου σε βάση ρεαλιστικής λειτουργίας στην υπηρεσία, πρωτίστως, του εσωτερικού κι εξωτερικού τουρισμού και της κρουαζιέρας.


- Ολοκλήρωση της ανταπόδοσης έργων στην φιλοπρόοδη κοινωνία του Δήμου Ευρώτα και της Δημοτικής Αρχής.

- Στενή συνεργασία και διαβούλευση με τις ιδιωτικές επενδύσεις τουρισμού, κυρίως σε Μονεμβάσια, Μάνη και Σπάρτη, διασύνδεσή τους, συντονισμό και στήριξή τους μέσα από ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης, προβολής επικοινωνίας αλλά και διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος.


- Σύγκληση και λειτουργία διαρκούς forum για την ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση νέων Λακώνων πολιτών και νέων Λακωνικών οικογενειών με σκοπό την συγκράτηση, την παραμονή και την μόνιμη εγκατάστασή τους στη Λακωνία.

- Ενδελεχή ανάλυση δεδομένων, συνδυασμένη δράση και στήριξη των Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων με θεμιτές αλλά πρωτοποριακές οριζόντιες και κάθετες σχέσεις και συνεργασίες με τομείς της Αυτοδιοίκησης και του Επιχειρείν.

- Δημιουργία Συμβουλίου Λακωνικής Πολιτείας υπο την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας με χώρο συνάντησης το Διοικητήριο, τακτικές συνεδριάσεις καθορισμένης αλλά θεματικά «ανοικτής» ατζέντας και μέλη τους προέδρους όλων των Επιμελητηρίων, Ενώσεων, Συνεταιρισμών, Ομοσπονδιών, τους Δημάρχους και τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Λακωνίας πάντα στη βάση Μνημονίου Συνεργασίας - Συμμαχίας - Συντονισμού με βραχυχρόνιους στόχους αλλά και μακρόπνοο σχεδιασμό.


Η Πελοποννησιακή συνείδηση πρέπει να διαπνέει κάθε «τοπική» ανάπτυξη. Όμως ποτέ δεν θα υπάρξει συνειδητή συνύπαρξη και δημιουργική συνεργασία των ανθρώπων της Πελοποννήσου αν η Περιφέρεια δεν αποδώσει σε κάθε γωνιά και κάθε κοινωνία αυτά που της αναλογούν, της αξίζουν και της αρμόζουν.
Η Λακωνία είναι ένας τόπος με ανθρώπους που ξέρουν να χαράζουν στο χρόνο και στον χώρο αρχές και αξίες. Σε μια εποχή έντονης αμφισβήτησης και καπηλείας κάθε τι αυθεντικού οι Λάκωνες έχουν ανάγκη αναγνώρισης, ανταπόδοσης και πραγματικών ίσων ευκαιριών.