ΣΠΑΡΤΗ. Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη. Οι εθνικοί πόροι είναι δυσεύρετοι. Όχι όμως και οι Ευρωπαϊκοί πόροι. Ο λαός του Δήμου Σπάρτης ψήφισε με σοφία. Μετά από μια περίοδο κομματικών, ή κομματικοποιημένων Δημάρχων του δικομματισμού κι ενώ περάσαμε από την εποχή των «δεδομένων» στην εποχή της διεκδίκησης, έδωσε ένα ποσοστό 63% σε έναν Δήμαρχο αριστερό (κομμουνιστή) στις πολιτικές πεποιθήσεις. Στην ουσία ο εντολοδόχος λαός του είπε: «Τώρα είναι η ώρα σου να φανείς χρήσιμος στον τόπο…». Δεν θα μπορούσε πιο νωρίς καθ΄οσον μεσουρανούσε ο δικομματισμός. Ισως να μην μπορέσει και αργότερα καθ’ ότι φαίνεται να ξανάρχεται ο δικομματισμός, αυτή τη φορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ..


Η σημερινή Δημοτική Αρχή Σπάρτης αν ήθελε να φανεί στοιχειωδώς αντάξια της εμπιστοσύνης του λαού θα πρέπει να υλοποιήσει κατ’ ελάχιστον τα εξής:


- Ανάδειξη της σύγχρονης Σπάρτης σε πόλη αντάξια της ιστορίας και της δόξας της αρχαίας Σπάρτης. Μέσα από τολμηρές τομές και υπερβάσεις, με πολιτική βούληση αλλά και την καθοδήγηση των καθ’ ύλην ειδικών επιστημόνων και όχι των αδαών «ημετέρων». Μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις με πολλαπλασιαστή το όνομα «Σπάρτη» και σημαντικούς πόρους που θα αναζητηθούν στα εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία.

- Αναδιάταξη του κέντρου της πόλης (είτε με αναπλάσεις, είτε με πεζοδρομήσεις, είτε με εξωραϊσμούς) έτσι ώστε η πόλη να γίνει πιο φιλική στους επισκέπτες και πιο λειτουργική για τους δημότες της. Ριζικές ή περιορισμένες αλλαγές χωρίς ατέρμονη διαβούλευση, χωρίς ρεβανσισμό και χωρίς υπαγορεύσεις των μικροσυμφερόντων. Παράλληλα διανοίξεις δρόμων και ο αξόνων για να «αναπνεύσει» η πόλη.

- Δημιουργία πόλων έλξης και ανάπτυξης κοινωνικής κι εμπορικής ζωής στις έδρες των πρώην Δήμων (Ξηροκάμπι, Καστόρι, Γκοριτσά, Σελλασία, Καρυές) με έργα- παρεμβάσεις, με πρόγραμμα δράσεων κι εκδηλώσεων σε αυστηρή, δεσμευτική, μόνιμη και συντονισμένη βάση.

- Επίλυση του πνιγηρού προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς πειραματισμούς, χωρίς εγκλωβισμούς αλλά και χωρίς υποτέλεια, όπως επιβάλει το κύρος αλλά και η ανάγκη μιας πρωτεύουσας πόλης σαν τη Σπάρτη.

- Καταλυτική εποικοδομητική παρέμβαση στην απεμπλοκή και δρομολόγηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Σπάρτης, Μουσείο για τις επόμενες γενιές, στη βάση του δρομολογημένου σχεδίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

- Σημαντική συμβολή στη δημιουργία επαρκών αθλητικών εγκαταστάσεων στο Σαϊνοπούλειο Στάδιο και πλησίον του ποταμού Ευρώτα που θα τεθούν στη διάθεση των δημοτών και των Συλλόγων που έχουν διακεκριμένη δράση και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το νέο προσανατολισμό της πόλης και του αθλητισμού.

- Αναθεώρηση και αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων σχέσεων και της συνεργασίας Δήμου – Εμπορικού κόσμου για την υλοποίηση μεγάλων και μικρών σχεδίων που αφορούν στην τόνωση της αγοράς και στην αναπτέρωση της εμπορικής δραστηριότητας, είτε εποχιακά είτε και σε μόνιμη βάση.

- Μελέτη του προβλήματος, κινητοποίηση και στήριξη της λειτουργίας του Νοσοκομείου Σπάρτης μέσα από παράλληλους δρόμους και ανάπτυξη δυναμικής καθολικής υποστήριξης και χορηγικών προγραμμάτων με τελικό αποδέκτη το Νοσοκομείο.

- Πρόγραμμα και σχεδιασμός για δημιουργία πρότυπου συγκροτήματος νηπιαγωγείων της πόλης και κατάργηση των απαράδεκτων και «ύποπτων» εγκαταστάσεων που στεγάζουν σήμερα τα νηπιαγωγεία.

- Σημείο επαφής με τους φοιτητές και σπουδαστές στην πόλη για καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων και τακτική αξιοποίησή αυτής της καταγραφής.

- Αναθεώρηση της συμμετοχής του Δήμου στο θεσμό του Σπάρταθλον και ανάληψη πρωτοβουλιών αλλά κι ευθυνών της διοργάνωσης η οποία πρέπει να διευρυνθεί.

- Αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχέση με τη στάση, την παρέμβαση και τον εκφερόμενο λόγο των αιρετών αλλά και την υποδοχή και φιλοξενία των δημοτών στον χώρο των Συνεδριάσεων.

- Θωράκιση των θέσεων της Αντιδημαρχίας και κάθε θέσης ευθύνης κι εξουσίας από την απειλή του ρουσφετιού και της «συναλλαγής» με κανόνες διαφάνειας, ρύθμιση βραχείας θητείας, σαφείς αρμοδιότητες, επικαιροποιημένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα. Έλεγχος και απαλλαγή της Διοίκησης από προσωποπαγή χαρακτηριστικά. Ενεργοποίηση και ενθάρρυνση του υπαλληλικού δυναμικού του Δήμου και πλαισίωση του Δημάρχου από ικανούς ειδικούς συνεργάτες.

- Βελτίωση της, προβληματικής σήμερα, αισθητικής, της ανύπαρκτης επικοινωνίας και της σπασμωδικής δημιουργικότητας σε κάθε παρέμβαση του Δήμου στην καθημερινότητα του πολίτη, στις γιορτές, στα γεγονότα και στις εκδηλώσεις. Συντονισμός των, ασύμβατων σήμερα, Νομικών Προσώπων του Δήμου.

Οι δημότες του Δήμου Σπάρτης, στην πόλη και στα χωριά, δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες και τα ίδια οράματα. Αστική σχεδόν κοινωνία στην πόλη, ημιαστική στα περίχωρα αυτής, αγροτική στην περιφέρεια του Δήμου.

Η Δημοτική Αρχή είναι αυτή που θα ενώσει δυνάμεις, θα δείξει τις προτεραιότητες, θα παύσει τις αντιθέσεις και θα λειάνει τους ανταγωνισμούς για να μετατρέψει τις διαφορές και την υστέρηση σε ευκαιρία αλλαγής και προόδου. Με σχέδιο και πόρους που θα κερδίσει με προσπάθεια και καθημερινή σκληρή δουλειά (προς τη σωστή και όχι προς τη λάθος κατεύθυνση). Σκληρή δουλειά για όλους, αιρετούς και υπαλλήλους έτσι ώστε να εμπνεύσουν τον καχεκτικό σήμερα εθελοντισμό και τη συμμετοχή των πολλών.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει λίγο χρόνο ώστε από «Παρένθεση» να μεταβληθεί σε «Κεφάλαιο».