ΛΑΚΩΝΙΑ. Στη Βουλή φέρνουν, με Ερώτησή τους, οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας, το αίτημα που έχουν διατυπώσει 15 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις πανελλαδικού κύρους προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, στο ακρωτήριο Μαλέα, στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, τον χιλιοτραγουδισμένο Καβομαλιά.

Η Ερώτηση

Μετά από καταγγελία τους και με κοινή τους ανακοίνωση, 15 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις πανελλαδικού κύρους και εμβέλειας ζητούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, στο ακρωτήριο Μαλέα, στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, τον χιλιοτραγουδισμένο Καβομαλιά.

Όπως τονίζεται, οι Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας («ΑΣΠΗΕ»), αν αδειοδοτηθούν, «... θα αλλάξουν με δραματικό τρόπο το άγριας ομορφιάς τοπίο του Καβομαλιά, ενώ θα έχουν σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη σπουδαία βιοποικιλότητα της περιοχής».

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα περίοδο διενεργείται η δημόσια διαβούλευση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων («ΜΠΕ») για 2 «ΑΣΠΗΕ», συνόλου 31 ανεμογεννητριών, στην χερσόνησο του Καβομαλιά, της Δ.Ε. Βοιών, του Δήμου Μονεμβασιάς. Οι «ΜΠΕ» και των 2 «ΑΣΠΗΕ» είναι σχεδόν πανομοιότυπες και χαρακτηρίζονται από σημαντικότατες ελλείψεις και αυθαίρετες εκτιμήσεις.

Τέλος, η εγκατάσταση «ΑΣΠΗΕ» και η διάνοιξη νέας οδοποιίας, που συνοδεύει την κατασκευή αυτών των έργων, θα αλλάξει δραματικά την εικόνα του Καβομαλιά, καταργώντας με βίαιο τρόπο την μέχρι τώρα αίγλη και ομορφιά του τοπίου του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  • Προτίθεσθε να εισακούσετε τις τεκμηριωμένες απόψεις των ως άνω περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων και να απορρίψετε την αίτηση για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκρίνοντας την θεσμική προστασία της σπάνιας και ενιαίας οικολογικής και πολιτιστικής περιοχής, του Καβομαλιά;
  • Προτίθεσθε να αναθεωρήσετε και να επαναπροσδιορίσετε την στάση σας, αναφορικά με την αδειοδότηση και την χωροθέτηση αιολικού πάρκου στη χερσόνησο του Καβομαλιά, καθώς, η επικείμενη υλοποίησή του θα αλλάξει με δραματικό τρόπο το άγριας ομορφιάς τοπίο του Καβομαλιά και θα επιφέρει σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη σπουδαία βιοποικιλότητα της περιοχής;

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις