«Αν υπήρχε ευαισθησία εισαγγελέα θα έπρεπε να επαναφέρει τον Πρωθυπουργό και τους αντισυνταγματικούς κανονισμούς εις βάρος της Εκκλησίας και της Λατρείας του λαού…»

ΚΥΘΗΡΑ. Σαφής και κατηγορηματικός είναι ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ μιλώντας αποκλειστικά στο notospress.gr. Aναφέρεται στη συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας διευκρινίζοντας ότι έχουν διακριτούς ρόλους και επισημαίνει ότι οι κοσμικοί

δεν μπορούν να επεμβαίνουν και να ρυθμίζουν θέματα Λατρείας. Σχετικά με τις απαγορεύσεις της Πολιτείας στη λειτουργία των Εκκλησιών, λόγω Covid-19, εξηγεί ότι είναι πέρα για πέρα Αντισυνταγματικές αφού το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει τόσο τη θρησκευτική συνείδηση όσο και την θρησκευτική Λατρεία των Ελλήνων και δεν τις αναστέλλει ή περιορίζει ακόμα και σε κατάσταση Πολέμου.

Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο επίσκοπος Κυθήρων ξεκαθαρίζει ότι με την επιμονή του στις απαγορεύσεις εξαναγκάζει τον κλήρο να παραβεί το Σύνταγμα. Χαρακτηριστικά λέει: «Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό ότι με υποχρεώνει να παρανομήσω και να παραβώ το Σύνταγμα. Αν υπήρχε εισαγγελική ευαισθησία θα έπρεπε να επαναφέρει τον Πρωθυπουργό στην τάξη…»

Εξηγεί ότι έχει ενημερώσει και την Ιερά Σύνοδο για την κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος. Η Ιερά Σύνοδος κατά τον κ. Σεραφείμ πρέπει να αξιώσει από την Πολιτεία την επαναλειτουργία των Εκκλησιών. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν καμία ουσία. «Ποιος είναι αυτός που ξεχωρίσει τα παιδιά του» (ποιος θα εισέλθει και ποιος θα μείνει εκτός της Εκκλησίας) αφού με τα μέτρα σχεδόν σε καμία εκκλησία δεν μπορούν να εισέλθουν οι πιστοί.

Όπως τονίζει η Μητροπολίτης «υπάρχουν πολλά μέτρα και σταθμά» με την Εκκλησία να είναι στο στόχαστρο ενώ η αγορά τα καταστήματα και οι συγκοινωνίες αντιμετωπίζονται ελαστικά.

«Τα καθήκοντα των επισκόπων αλλά και των Ιερέων συγκρούονται» αναφέρει και ξεκαθαρίζει ότι αυτός δεν θα κλείσει την πόρτα της Εκκλησίας: «Δεν κλείνω την πόρτα σε κανέναν (…τὸν ἐρχόμενον πρός με οὐ μὴ ἐκβάλω ἔξω…)

[ Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ Στεργιούλης ἐγεννήθη εἰς τά Βραγκιανά Καρδίτσης τήν 27ην Δεκεμβρίου 1950. Μετά τάς ἐγκυκλίους σπουδάς ἐφοίτησε εἰς τήν Ριζάρειον Ἐκκλ. Σχολήν (1964-1970) καί ἀκολούθως εἰς τήν Θεολογικήν Σχολήν τοῦ Α.Π.Θεσσαλονίκης (1972-1976) καί εἰς τό Μεταπτυχιακόν Τμῆμα αὐτῆς, Κλάδος Συστηματικῆς Θεολογίας (1976-1978). Τό 1971 ἐχειροτονήθη Διάκονος καί τό 1981 Πρεσβύτερος, ἀναλαβών καθήκοντα τακτικοῦ Ἱεροκήρυκος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ὕδρας, Σπετσῶν καί Αἰγίνης (1979-2005). Μητροπολίτης Κυθήρων ἐξελέγη τήν 27ην Ἰουνίου 2005. Αὐθημερόν ἐγένετο τό Μικρόν καί Μέγα Μήνυμα. Τήν 2αν Ἰουλίου 2005 ἐγένετο ἡ εἰς Ἐπίσκοπον χειροτονία αὐτοῦ εἰς τόν Καθεδρικόν Ναόν Ἀθηνῶν προεξάρχοντος τοῦ Μακ. Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Χριστοδούλου. Τήν 28ην τοῦ αὐτοῦ μηνός ἔδωκε τήν διαβεβαίωσιν ἐνώπιον τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας καί τήν 30ην Ἰουλίου 2005 ἐγένετο ἡ ἐνθρόνισίς του εἰς Κύθηρα].