ΣΠΑΡΤΗ. Στο Εθνικό Ωδείο Σπάρτης παρουσιάζεται το Σάββατο 12 Απριλίου το νέο βιβλίο του θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ιατρόπουλου με τίτλο «Ασανσέρ». Με καλό κρασί, ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα, το συγγραφέα με διάθεση να ανταλλάξει σκέψεις με το κοινό και την παρουσία όλων όσων θέλουν να μετέχουν σε κάτι που θα τους δώσει τροφή για σκέψη και ζεστασιά στη καρδιά, το Εθνικό Ωδείο διοργανώνει μια ανοικτή εκδήλωση στο στέκι του (Λεωνίδου 72) με ώρα έναρξης 7.30μμ.

Ο Δ. Ιατρόπουλος γεννήθηκε στα Σεπόλια, μετά τον Εμφύλιο. Ο πατέρας του από τις Καρυές Λακωνίας, τον πέταξε και η μάνα του τον άφησε στο σπίτι των Ιατρόπουλων στη Σπάρτη, οι οποίοι και του δώσανε το όνομά τους. Ο Ιατρόπουλος κάνει πλάκα μ’ αυτό: «Μ’ ένα δανεικό όνομα περπάτησα κι είπα να το κάνω πασίγνωστο, για να τιμωρήσω τη μοίρα μου…». Και το ’κανε. Τεσσάρων χρονών ο Δημήτρης έγραφε και διάβαζε. Τον πήγαιναν οι γονείς του και τον δείχνανε στους γείτονες. Οχτώ χρονών έγραψε το πρώτο του ποίημα, για να ακολουθήσει μια ζωή πραγματικά μυθιστορηματική.

«Η κρίση έχει πλήξει καίρια πολλούς τομείς, φαίνεται όμως ότι ταυτόχρονα έχει λειτουργήσει ως προσάναμμα για τη φλόγα της Τέχνης και της Δημιουργίας. Το λένε οι «δείκτες», το αντιλαμβάνεσαι, ωστόσο, όπου και αν τύχει να συναναστραφείς ανθρώπους δημιουργικούς. «Κάτι καλό γίνεται» και σε αυτό το συναίσθημα θέλουμε να συμβάλλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις στον ίδιο μας το τόπο. Το Εθνικό Ωδείο και το παράρτημά του στη Σπάρτη, πιστεύοντας πως οι Τέχνες δεν είναι παρά συγκοινωνούντα δοχεία θεωρεί αυτονόητο το άνοιγμα σε εκδηλώσεις που ξεπερνούν τα όρια της Μουσικής ή, σε κάποιες περιπτώσεις, βάζουν τη Μουσική λίγο παραδίπλα και όχι στο επίκεντρο», παρατηρεί η διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης Κυριακή Χελιώτη και προσθέτει: «Έτσι με πολύ χαρά φιλοξενούμε ένα ανήσυχο πνεύμα, ένα ποιητή, συγγραφέα και στιχουργό που έχει αφήσει έντονα αποτυπώματα με τη σκέψη και τη πένα του. Είναι τιμή για εμάς που το ερχόμενο Σάββατο 12 Απριλίου θα έχουμε κοντά μας τον κύριο Δημήτρη Ιατρόπουλο. Ο ποιητής των μπουάτ και του κινήματος της αμφισβήτησης, ο δοκιμιογράφος, ο χρονογράφος, ο θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ιατρόπουλος θα βρεθεί στους χώρους του Εθνικού Ωδείου για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με το τίτλο “Ασανσέρ”. Έρχεται στη Σπάρτη για να δυναμώσει τις λακωνικές του ρίζες μια και η μοίρα του τον συνέδεσε με αυτό τον τόπο».

Η εκδήλωση στο Εθνικό Ωδείο της Σπάρτης πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Έτους Γεωργίου Φελούρη» με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του πρώτου Λάκωνα μαθητή του «μεγάλου» Μανώλη Καλομοίρη. Τη σχεδιάσαμε με πολλή αγάπη έτσι ώστε να μην είναι τίποτε άλλο παρά μια γιορτή. Ο φιλόλογος Χάρης Βασιλάκος θα παρουσιάσει το βιβλίο προκαλώντας μας να ταξιδέψουμε σε αυτό και μέσα από αυτό ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Αλιφέρη. «Δε χρειάζεται να βάλουμε κανένα επιθετικό προσδιορισμό στη “δική μας” Μαρία Αλιφέρη και καλή φίλη του συγγραφέα», λέει η κα Χελιώτη. Το Εθνικό Ωδείο θα δώσει το μουσικό τόνο της βραδιάς από τη στιγμή που θα αποδώσει τραγούδια που έχουν τη στιχουργική σφραγίδα του Ιατρόπουλου. Και είναι τραγούδια που έχετε τραγουδήσει χωρίς να ξέρετε το στιχουργό τους…