Αυτή η εύκολη συνταγή για χειροποίητο τσουρέκι με γέμιση από μαρμελάδα πορτοκάλι και επικάλυψη με βελούδινη γκανάζ σοκολάτας είναι ό,τι πιο αφράτο και μυρωδάτο έχεις δοκιμάσει ποτέ σου.

Η λεπτή υφή της σοκολάτας αγκαλιάζει απαλά το πληθωρικό άρωμα του πορτοκαλιού και δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό γεύσεων.

Το μόνο που απαιτεί η συνταγή για να πετύχει 100% είναι υπομονή και χρόνο.

Υλικά για ένα μεγάλο τσουρέκι:

  • 180 ml φρέσκο γάλα
  • 100 gr ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 gr αγελαδινό βούτυρο
  • 1 αυγό και 2 κρόκους από αυγά σε θερμοκρασία δωματίου + ένας κρόκος για την επάλειψη πριν το ψήσιμο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • ½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη (σκόνη)
  • ½ κ.γ. κακουλέ
  • 500 gr αλεύρι δυνατό (για τσουρέκια)
  • 200 gr μαρμελάδα πορτοκάλι (6 κουταλιές της σούπας)

Για τη γκανάζ σοκολάτας:

  • 150 gr Κουβερτούρα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 20 gr βούτυρο
  • 1 κ.σ. μέλι

Τρόπος παρασκευής:

  • Σε ένα κατσαρόλι και σε πολύ χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Προσοχή εδώ γιατί τα υλικά δεν πρέπει να κάψουν αλλά απλώς να ζεσταθούν και να λιώσει το βούτυρο
  • Μόλις ζεσταθούν τα υλικά, αποσύρουμε από τη φωτιά και μέσα στο μείγμα προσθέτουμε τα μυρωδικά( μαστίχα, κακουλέ) και το κονιάκ
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το ξύσμα που πήραμε από το πορτοκάλι
  • Ανοίγουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και αδειάζουμε μέσα το ζεστό μείγμα
  • Σε ένα πιάτο χτυπάμε το αυγό και τους 2 κρόκους και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ
  • Χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Στην αρχή η ζύμη κολλάει στον κάδο αλλά όσο περνάνε τα λεπτά αρχίζει και μαζεύεται στο γάντζο
  • Αφήνουμε στην άκρη το ζυμάρι καλά σκεπασμένο, για 1 -2 ώρες μέχρι να φουσκώσει
  • Αφού η ζύμη έχει διπλασιαστεί και γίνει αφράτη, τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη
  • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι από ζυμάρι σε ένα ορθογώνιο (40 * 10 εκατοστά περίπου) και γεμίζουμε το κέντρο με 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα
  • Κλείνουμε προσεκτικά τη μαρμελάδα μέσα στη ζύμη πατώντας τις άκρες
  • Πλέκουμε σε κοτσίδα τα τρία γεμισμένα κορδόνια, διπλώνουμε τις άκρες προς τα κάτω και αφήνουμε το τσουρέκι μας σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα να διπλασιαστεί σε όγκο
  • Μόλις έχουμε ένα φουσκωμένο τσουρέκι, αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού πολύ προσεκτικά για να μην το τρυπήσουμε και ξεφουσκώσει
  • Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30’ – 40 ‘ σε ζεσταμένο φούρνο
  • Μόλις κρυώσει το τσουρέκι ετοιμάζουμε σε μπεν - μαρί τη γκανάζ σοκολάτας. Λιώνουμε τη σοκολάτα κομμένη σε πλάκες με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά
  • Περιχύνουμε το τσουρέκι με τη γκανάζ και ξύνουμε λίγο πορτοκάλι αν θέλουμε από πάνω

TIPS για πετυχημένα τσουρέκια:

  • Το πρώτο πράγμα που προσέχουμε είναι να μην καούν τα υλικά που θα ζεστάνουμε στο πρώτο βήμα. Αν καούν θα καεί και η μαγιά που θα προσθέσουμε κι έτσι τα τσουρέκια μας δε θα φουσκώσουν ποτέ
  • Το ζύμωμα ή το χτύπημα στο μίξερ είναι όλη η ουσία για αφράτα και κορδωνάτα τσουρέκια με λεπτές ίνες. Δε χτυπάμε ή δε ζυμώνουμε τα τσουρέκια κάτω από 10 λεπτά
  • Μεγάλη προσοχή να μην τρυπήσουμε με αδέξιες κινήσεις το ζυμάρι γιατί δε θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις