ΣΠΑΡΤΗ. Μια εξαιρετική εκπαιδευτική και επιστημονική εμπειρία έζησαν πρόσφατα οι μαθητές της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης των Β΄και Γ΄ τάξεων του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης.

Αφού άκουσαν προσεκτικά το φιλόξενο καλωσόρισμα και τη σύντομη και ταυτόχρονα μεστή μηνυμάτων εισαγωγή του διευθυντή του σχολείου κου Γ. Κατσίγιαννη , προσηλώθηκαν στην εντυπωσιακή και άκρως επεξηγηματική εισήγηση του Διδάκτορα Φυσικής κου Σοφ. Σωτηρίου – Υπευθύνου Έρευνας και Ανάπτυξης του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Ελληνογερμανική Αγωγή». Ο κος Σωτηρίου, έχοντας επιλέξει ως τίτλο της εισήγησής του τα λόγια του ποιητή «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας», με αξιοθαύμαστη δεξιότητα, ανέλυσε στους μαθητές σύγχρονα δεδομένα για τις ασύλληπτα μικρές και τις εκτεινόμενες στα όρια του απείρου διαστάσεις του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου.

Στη συνέχεια, το σχολείο συνδέθηκε διαδικτυακά και ζωντανά με την αίθουσα ελέγχου του CERN, στη Γενεύη. Από εκεί, ο κ. Άγγ. Αλλεξόπουλος, ερευνητής του μεγαλύτερου πειραματικού κέντρου του κόσμου, ξενάγησε τους συμμετέχοντες στους διάφορους πειραματικούς και ερευνητικούς χώρους και απάντησε πρόθυμα σε όλες τις απορίες των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Στη σύνδεση συμμετείχαν μαθητές Λυκείου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, αλλά και του Γυμνασίου Γερακίου, με τη Φυσικό κα Α. Σαράντη, η οποία εκτιμώντας την τεράστια παιδαγωγική και πολιτιστική αξία της εμπειρίας αυτής, κατόρθωσε να υπερνικήσει κάθε τεχνολογική αντιξοότητα ή διαδικτυακό εμπόδιο και να φέρει σε επαφή το μικρό αυτό επαρχιακό σχολείο με το χώρο του πειράματος ATLAS και του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων. Οι μικροί γυμνασιόπαιδες μάλιστα, εξέπληξαν ευχάριστα τους συμμετέχοντες, με το συνδυασμό αυθόρμητης απλότητας και διερευνητικής επιστημονικότητας των ερωτημάτων τους.

Η επιτυχημένη αυτή εκδήλωση, οργανώθηκε από το 2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης χάρη στις άοκνες προσπάθειες του καθηγητή Φυσικής Αρ. Καναβάρου, με την υποστήριξη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας δια της υπευθύνου Ελ. Παλούμπα.

Επιπλέον, η καθηγήτρια Πληροφορικής του σχολείου Ν. Αθανασούλια, προσέφερε πολύτιμη βοήθεια, αφού, έχοντας αναλάβει το τεχνικό τμήμα, χειρίστηκε με επιδεξιότητα τις τηλεσυνδέσεις και την πρωτοποριακή και πολυεπίπεδη επικοινωνία, μέσω της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας Vidyo.

Συμμετείχαν άπαντες οι εκπαιδευτικοί Φυσικών Επιστημών του 2ου ΓΕ.Λ., Γ. Ανδριοπούλου, Ι. Κυριακίδης και Π. Στρίφας, καθώς και η Γ. Λαμπράκου του ΕΠΑ.Λ. Σπάρτης.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της μαθήτριας Α.Μ.: «Όσον αφορά την τηλεδιάσκεψη στο σχολείο μας και την ομιλία του κ.Σωτηρίου: Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Ποτέ στο σχολείο μας δεν είχα ξαναδεί να γίνεται μάθημα εξ αποστάσεως, πόσο μάλλον για πληροφορίες που αφορούν ένα τόσο μεγάλο πείραμα που γίνεται στο...Cern! Ελπίζω σε μια επίσκεψή μας στους χώρους εγκαταστάσεων, καθώς ακούσαμε πολλά πράγματα που αφορούσαν το πείραμα atlas, που μου κίνησαν την περιέργεια να το δω από κοντά!

Χαίρομαι που είχα αυτή την ευκαιρία και εκτιμώ τους κόπους των καθηγητών μου για τη σύνδεση με το Cern.»

Στο τέλος της εκδήλωσης, ευχή και επιδίωξη όλων ήταν η επανάληψη αντίστοιχης εμπειρίας, , στο ίδιο και σε άλλα σχολεία της Λακωνίας.