«Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής…»

ΣΚΑΛΑ. Λαμπρή ήταν η πανήγυρις του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου στη Σκάλα Λακωνίας.

Στον βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου εορτάστηκε με θρησκευτική λαμπρότητα και αθρόα προσέλευση των ευσεβών χριστιανών της περιοχής, η μνήμη του μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρου αγίου της εκκλησίας μας. Ο πανηγυρικός εσπερινός τελέστηκε χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ.κ. Θεοκτίστου παρουσία αρκετών ιερέων της περιοχής και των τοπικών αρχόντων.

Ο Επίσκοπος κήρυξε τον Θείο Λόγο προτρέποντας τους πιστούς να ενδυναμώσουν τον αγώνα τους για να επιτύχουν το δικό τους Πάσχα και με τη χάρη του Θεού να φτάσουν στη θέωση. Τόνισε, δε, ότι ο εορταζόμενος Άγιος κατάφερε με τον αγώνα και τα μαρτύριά του να αφήσει τον παλαιό του εαυτό και έτσι αξιώθηκε να πρεσβεύει τον Κύριο για όλους τους ανθρώπους, αποτελώντας πρότυπο για όλους τους πιστούς.

Στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευσις της ιεράς εικόνος του μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου.

Στον Καραβά

ΚΑΡΑΒΑΣ. Η μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εορτάστηκε και εφέτος στην ενορία του Καραβά τη Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου, στο ομώνυμο παρεκκλήσι πλησίον του κοιμητηρίου του χωριού.

Η θεία λειτουργία και ο εορτασμός του Αγίου πραγματοποιήθηκαν δύο μέρες νωρίτερα, λόγω του εργάσιμου της Τετάρτης 23/4, όταν και εορτάζεται κανονικά η μνήμη του.

Στη θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας παρευρέθησαν αρκετοί πιστοί από τον Καραβά και τις γύρω περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά προσέφερε, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, και φέτος άρτο υπέρ των μελών του Συλλόγου και όλων των κατοίκων του χωριού.

Με το πέρας της λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς της ενορίας, η οποία περιελάμβανε αρκετά δώρα.

Πηγή: e-karavas.gr

Στο εξωκκλήσι της Βορδώνιας

ΒΟΡΔΩΝΙΑ. Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Γεωργίου στο φερώνυμο εξωκκλήσι, στη Βορδώνια Λακωνίας. Τη θεία λειτουργία τέλεσε, την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο εφημέριος Βορδώνιας π. Σπυρίδων Καλομοίρης, ενώ στο ψαλτικό ήταν ο ιεροψάλτης Βασίλειος Αδαμάκος, μέλος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λακωνίας «Πέτρος ο Πελοποννήσιος».

Μετά το πέρας της λειτουργίας ακολούθησε αρτοκλασία και λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα.