Υλικά
• 250 γρ. φασόλια
• 1 μέτριο κρεμμύδι
• 3 μέτρια καρότα
• 2 κλωνάρια σέλινο
• 1 φλ. ντοματοχυμό
• 1/3 φλ. ελαιόλαδο
• Αλάτι

Παρασκευή
Τα φασόλια δεν χρειάζεται να τα μουλιάσετε από το προηγούμενο βράδυ. Αρκεί να τα βάλετε στην κατσαρόλα με κρύο νερό και μόλις αυτό έρθει σε σημείο βρασμού, κλείστε το μάτι της κουζίνας και αφήστε την κατσαρόλα εκεί χωρίς να ανοίξετε το καπάκι, για μισή ώρα. Τα φασόλια θα φουσκώσουν σαν να τα είχατε στο νερό όλη νύχτα! Όσον αφορά την ποσότητα του νερού που βάζουμε εξαρτάται από την πυκνότητα που θέλουμε να έχει η φασολάδα, καθώς και από το αν θα την μαγειρέψουμε σε χύτρα ή σε απλή κατσαρόλα.

Για την χύτρα, για τα 250 γρ. φασόλια που μας δίνουν 3-4 πιάτα φασολάδα, για να γίνει πηχτή όπως στην αρχική φωτογραφία βάζουμε τρία δάχτυλα νερό πάνω από την επιφάνεια των φουσκωμένων φασολιών. Αν σας αρέσει πιο ρευστή, σαν σουπίτσα, προσθέστε άλλα τρία δάχτυλα νερό. Στην χύτρα τα φασόλια είναι έτοιμα συνήθως σε 20 λεπτά, εξαρτάται όμως και από το φασόλι.

Για την απλή κατσαρόλα, βάλτε 1,5 λίτρο νερό. Μέχρι να μαλακώσουν μπορεί να χρειαστεί 1 ή 1 ώρα και 30 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, ανάλογα με το φασόλι πάντα και ίσως χρειαστεί να προσθέσετε νερό. Αν χρειαστεί, θα βάλετε ζεστό για να μην διακόψετε το βρασμό.

Μέχρι να φουσκώσουν, κόβουμε σε κομμάτια το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο.
Μόλις περάσει το μισάωρο, τα φασόλια μας έχουν φουσκώσει. Ανάβουμε το μάτι πάλι και ρίχνουμε μέσα τα κομμένα λαχανικά. Σφραγίζουμε το καπάκι της χύτρας και μαγειρεύουμε για 15 λεπτα. Στην κατσαρόλα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά να μην λιώσουν.

Ανοίγουμε το καπάκι και ρίχνουμε την σάλτσα, το λάδι και το αλάτι. Το αλάτι και την ντομάτα τα ρίχνουμε προς το τέλος γιατί δεν επιτρέπουν στα όσπρια να μαλακώσουν γρήγορα και το λάδι για να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα θρεπτικά του στοιχεία τα οποία καταστρέφονται αν βράσει πάνω από 10-15 λεπτά. Επίσης επειδή έτσι διατηρεί το άρωμα και την γεύση του πιο έντονα, μπορούμε να βάλουμε και λιγότερο. Στην χύτρα το αφήνουμε άλλα 5 λεπτά, στην κατσαρόλα άλλα 15.