Υποχρεωμένη η Διοίκηση του ΤΕΙ Καλαμάτας να εξηγήσει τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών στο Τεχνολογικό Τμήμα Σπάρτης.

ΣΠΑΡΤΗ. Συναγερμός σήμανε στις Λακωνικές αρχές με το δημοσίευμα του notospress.gr σχετικά με το Παράρτημα του ΤΕΙ Καλαμάτας στη Σπάρτη. Την Δευτέρα 14/9/15 το notospress.gr δημοσίευσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι αιφνιδιαστικές αλλαγές στο Πρόγραμμα Σπουδών υποκρύπτουν είτε τον κίνδυνο είτε και την πρόθεση για υποβάθμιση του Τμήματος.

Με γνωστή την τάση της «Καλαματιανής» διοίκησης, που πάντα ήθελε την Σχολή της Σπάρτης στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα, το δημοσίευμα, καθ΄ ότι τεκμηριωμένο με στοιχεία, στάθηκε αρκετό να ενεργοποιήσει την ήδη ανησυχούσα αντιπεριφερειάρχη Ντία Τζανετέα η οποία συγκάλεσε σε σύσκεψη τις αρχές της Λακωνίας και της Σπάρτης. δείτε το βίντεο

Κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο Λακωνία το μεσημέρι της Τρίτης 15/9/15 συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρχών. Οι τοποθετήσεις των Λακώνων οδήγησε σε εξαγωγή συμπερασμάτων και το δια ταύτα ήταν η κοινή ανακοίνωση ότι η Λακωνία όχι μόνον δεν θα επιτρέψει την εκούσια ή ακούσια υποβάθμιση του Τμήματος αλλά θα διεκδικήσει με 2ο Τμήμα έτσι ώστε να το ΤΕΙ στη Σπάρτη να αποτελέσει αυτόνομη Σχολή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η υποβάθμιση των σπουδών και η κατάργηση των εργαστηρίων σημαίνουν κάθετη μείωση του ενδιαφέροντος αλλά και της παρουσίας και παραμονής των σπουδαστών στη ζωή της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των Λακώνων αναφέρθηκαν στα εξής:

Ντία Τζανετέα, Αντιπεριφερειάρχης:

« Mάθαμε ότι επίκειται κατάργηση των Εργαστηρίων στο Τμήμα του ΤΕΙ στη Σπάρτη. Δεν είμαι ειδική στο θέμα αλλά θεωρώ ότι ένα τμήμα χωρίς εργαστήρια υποβαθμίζεται έναντι άλλων. Για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ δώσαμε μάχη στη Λακωνία… Ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα στο μόνιμο προσωπικό. Ωστόσο δεν θα αφήσουμε καμία αιτία και δικαιολογία να βλάψει το ΤΕΙ. Αντιθέτως θα διεκδικήσουμε και 2ο Τμήμα»

Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής:

«Το ΤΕΙ δεν κλείνει. Θα γίνει όμως υποβάθμιση του Προγράμματος Σπουδών. Διεκδικούμε από την Διοίκηση του ΤΕΙ επαναφορά του Προγράμματος Σπουδών και σημειώνω ότι η κατάργηση των Εργαστηρίων έγινε μόνον στο Τμήμα ΤΕΙ της Σπάρτης και όχι σε άλλα Τμήματα ή Σχολές…»

Θανάσης Δαβάκης, βουλευτής:

«Το ΤΕΙ είναι κομβικό σημείο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Λακωνίας. Με ομοψυχία και κοινό σχέδιο θα διεκδικήσουμε τόσο την ποιότητα; Των σπουδών όσο και την ανάπτυξη και διεύρυνσή του. Καταγγέλω όμως σήμερα την απουσία των εκπροσώπων του ΤΕΙ οι οποίοι αν κι εκλήθησαν στη σύσκεψη δεν ήρθαν. Είναι απαράδεκτη η απουσία τους και τους καταγγέλλω. Το ΤΕΙ έγινε με αγώνα και όραμα και κανείς δεν μπορεί να το υπονομεύσει… Είναι πλέον φανερή το κακό μάτι θέασης της Καλαμάτας για το ΤΕΙ στη Σπάρτη… »

Λεωνίδας Γρηγοράκος, βουλευτής:

« Αυτές τις πονηρές μέρες γίνονται πράγματα που δεν τα παίρνουμε χαμπάρι… Ο πόλεμος της Καλαμάτας και της Τρίπολης θα συνεχιστεί! Η υποβάθμιση των σπουδών αποθαρρύνει τους φοιτητές. Το ΑΕΙ και το ΤΕΙ είναι επένδυση για τον τόπο μας. Ομόθυμα να βάλουμε όλοι πλάτη και για άλλη μία σχολή στη Σπάρτη.»

Βαγγέλης Βαλιώτης, δήμαρχος Σπάρτης

« Στόχος μας στη Σπάρτη είναι το δεύτερο Τμήμα στο ΤΕΙ. Τόσα χρόνια δεν κάναμε κάτι παρόλο που έχουμε και τα κτίρια και τις υποδομές. Η Σπάρτη διεκδικεί και Φοιτητική Εστία έχοντας υποδομές. Το μόνιμο προσωπικό πρέπει να ενισχυθεί στο ΤΕΙ της Σπάρτης. Καταγγέλλω την απουσία σήμερα των εκπροσώπων του ΤΕΙ από την σύσκεψη».

Χαράλαμπος Σκούρος, πρόεδρος ΠΕΣΥΠ

« Τι μπορεί να πει κανείς. Δεν μπορεί να υπάρξει Τεχνολογική Εκπαίδευση χωρίς εργαστήρια. Μετα τις εκλογές η Λακωνία πρέπει να τελειώνει με το θέμα αυτό μια και καλή… Οι υποδομές μας αντέχουν και 2 και 3 σχολές. Με τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται καταλαβαίνουμε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά…»

Σταύρος Αργειτάκος, εκπρόσωπος της ΠΕΔ:

« Στη Σπάρτη έγινε μεγάλος αγώνας για να λειτουργήσουν οι Σχολές. Προτείνω να διερευνήσουμε αν η περικοπή των εργαστηρίων έγινε μόνο στη Σπάρτη ή και σε άλλες σχολές για να αντιληφθούμε τι τελικά συμβαίνει…»

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε γνωστό ότι μόνον στο Τμήμα της Σπάρτης έγιναν περικοπές Εργαστηρίων και όχι σε άλλα Τμήματα ανα την Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει συγκεκριμένος λόγος και στόχος από την Διοίκηση του ΤΕΙ Καλαμάτας και όχι από το Υπουργείο Παιδείας.

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έγιναν και από τους εκπροσώπους των Εμπόρων της Σπάρτης, του ΤΕΕ και τους υποψήφιους με τη ΛΑ.Ε. και το ΠΟΤΑΜΙ. Τον Μητροπολίτη Σπάρτης κ Ευστάθιο εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ανακοίνωσε το ραδιόφωνο Νότος 94.9 αύριο η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Καλαμάτας συσκέπτεται προκειμένου να αποφασίσει την περικοπή των εργαστηρίων στο Τμήμα της Σπάρτης. Στη σύσκεψη θα γίνει παρέμβαση των Λακωνικών Αρχών με απαίτηση της διατήρηση του Προγράμματος Σπουδών σε καλό επίπεδο, την ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού αλλά και την προοπτική λειτουργίας και 2ου Τμήματος ΤΕΙ στη Σπάρτη.

Το notospress.gr και τα συνεπικουρούντα ΜΜΕ pelopaspress.gr και Νότος 94.9 fm είναι η δεύτερη φορά που «ξεσηκώνουν» τους Λάκωνες για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, την ώρα που κάποιοι απεργάζονται την υποβάθμιση και στη συνέχεια την μεταφορά ή κατάργηση των Σχολών.

Έχοντας γνώση για το σημαίνουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ τόσο για την πνευματική όσο και για την οικονομική ζωή της πόλης αντιδράσαμε άμεσα. Με την ευκαιρία κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου γενικά για την κατάσταση που επικρατεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο Νομό και καλούμε τις Λακωνικές Αρχές να καθιερώσουν το έτος 2016 ως έτος στήριξης, ενδυνάμωσης, ανάπτυξης και εδραίωσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με προτάσεις, πόρους, προγράμματα συνεργασίας, πολιτικές υποδοχής και άλλα αναγκαία μέτρα.