Γράφει ο Στρατής Σαραντάκος*

Σεπτέμβριος του 2009 με Σεπτέμβριος του 2015. Πέρασαν ήδη έξι χρόνια από τότε που η χώρα μας μπήκε στο σπιράλ του θανάτου και αργοπεθαίνει μέρα με την ημέρα. Τρία μνημόνια έχουν υπογραφεί για την «σωτηρία» της χώρας μας και το μόνο που βλέπουμε να συμβαίνει είναι να αυξάνει το χρέος κοντά στο 200% ως ποσοστό του ΑΕΠ με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, από το 120% που ήταν έξι χρόνια νωρίτερα.

Λάθη πολλά. Κράτος ανύπαρκτο. Σχέδιο σωτηρίας «κανένα». “Plan B”; Μα εδώ δεν υπάρχει καν σχέδιο. Ποιοι φταίνε; Πολλοί, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει τιμωρηθεί κανένας. Ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση στο προσκήνιο. Και το ερώτημα είναι τι θα αλλάξει την επομένη των εκλογών; Τίποτα, απλώς τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από πριν. Μια κατεστραμμένη οικονομία, και μια διαλυμένη κοινωνία θα περιμένει από το σάπιο πολιτικό κατεστημένο της Βουλής, να τραβήξουν «χειρόφρενο» την ύστατη στιγμή πριν πέσουμε όλοι μαζί στα τελευταία μέτρα του γκρεμού και τσακιστούμε στα βράχια.

Τέσσερα χρόνια πριν, είχα γράψει μια δισέλιδη επιστολή προς τους γεωπόνους του Δήμου Σπάρτης για την διοργάνωση μιας ημερίδας με σκοπό να ενημερώσουμε τον αγροτικό κόσμο για αναδιάρθρωση των παραδοσιακών καλλιεργειών. Γραπτή απάντηση καμία. Την ίδια επιστολή έστειλα αντίστοιχα και σε τρεις Συλλόγους – Σωματεία. Προφορικές συζητήσεις που έμειναν στα λόγια. Μάλιστα, γύρισε ένα μέλος από αυτά τα σωματεία, και μου ζήτησε να πληρώσω 500 ευρώ ώστε να εκθέσω τις ιδέες μου στην μελλοντική ημερίδα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, το ποσοστό του ΑΕΠ που προερχόταν από τον αγροτικό τομέα, άγγιζε το 17%. Σήμερα έχει υποχωρήσει μόλις στο 3%! Στην πραγματικότητα δεν παράγουμε τίποτα. Οι επιδοτήσεις, οι μονοκαλλιέργειες, οι Συνεταιρισμοί, οι Έμποροι, τα καρτέλ στα μεγάλα υπερκαταστήματα, οι κομπίνες ενός μέρους των αγροτών είναι μερικοί μόνο από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε τρόφιμα και ποτά.

Χαριστική βολή σε όλα τα παραπάνω το τρίτο μνημόνιο. Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα αγροεφόδια και στις ζωοτροφές αυξάνουν τουλάχιστον κατά 25% το κόστος της αγροτικής παραγωγής. Μια στις δυο αγροτικές εκμεταλλεύσεις πολύ δύσκολα θα τα βγάλει πέρα στην επόμενη δεκαετία σύμφωνα με τις αντίστοιχες μελέτες.

*Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής
Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Το Γεφύρι», του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά στο τεύχος Σεπτεμβρίου

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr