ΣΠΑΡΤΗ. Η Νομαρχιακή του ΚΚΕ στη Λακωνία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές αλλά και οι εργαζόμενοι στο ΤΕΙ Πελοποννήσου.

«Την ώρα που όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας – με μεγάλα προβλήματα – ξεκίνησαν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, το ΤΕΙ Πελοποννήσου πρόκειται να ξεκινήσει τα μαθήματα στις 19 Οκτώβρη!!! Αιτία είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε οικονομικούς πόρους και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα:

• Στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στην Καλαμάτα υπάρχουν τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό τα οποία εμποδίζουν το ίδρυμα να ξεκινήσει τα μαθήματα. Η «λύση» που προωθείται είναι ακόμα μια φορά να καλυφθούν τα κενά με κακοπληρωμένους ωρομίσθιους καθηγητές μιας και δεν επιτρέπεται η πρόσληψη μόνιμων. Αυτό είναι κοροϊδία αφού και τα κενά θα παραμένουν κάθε χρόνο και δεκάδες εκπαιδευτικοί θα είναι στον αέρα. Η άλλη λύση είναι να γίνονται τα εργαστήρια βδομάδα παρά βδομάδα!!!

• Στο Τμήμα Μηχανικών και Πληροφορικής στη Σπάρτη, τα εργαστηριακά μαθήματα από 48 μειώθηκαν σε 17 (!!!) λόγω αδυναμίας να στηριχτούν οικονομικά.

• Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα όπως αυτό της στέγασης και σίτισης. Τα δωμάτια που υπάρχουν μπορούν να φιλοξενήσουν μόλις 220 σπουδαστές και αυτά μόνο στην Καλαμάτα, την ώρα που μόνο φέτος οι εισακτέοι είναι 1000. Στη σίτιση, η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία του ιδρύματος είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των μερίδων φαγητού.

Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο!

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που για να μείνουν άθικτα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων:

• Έχει μειώσει τα τελευταία 5 χρόνια κατά 80% τους ετήσιους προϋπολογισμούς για τα ιδρύματα.
• Έχει «κουρέψει» 2 φορές τα αποθεματικά των σχολών.
• Επικαλείται την οικονομική αδυναμία που ίδια δημιούργησε για να παραδίδει σταδιακά τις υποδομές, τη λειτουργία, τη διδασκαλία και την έρευνα των ιδρυμάτων σε ιδιώτες. Με αυτό τον τρόπο όμως η λειτουργία των σχολών εξαρτάται από το αν οι χρηματοδότες έχουν όρεξη, τα εργαστήρια λειτουργούν για χάρη τους, οι σπουδαστές μετατρέπονται σε πελάτες.

Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Καλούμε τους σπουδαστές να αγωνιστούν ενάντια σε αυτή την κατάσταση!

Να διεκδικήσουν να δοθεί επαρκής χρηματοδότηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να επιστραφούν τα αποθεματικά των ιδρυμάτων που «κουρεύτηκαν». Να προσληφθεί μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση μετακινήσεις, αναλώσιμα για όλους. Ειδικά οι πρωτοετείς να πάρουν όλοι κάρτα σίτισης και μέχρι να εκδοθεί να σιτίζονται σε τη βεβαίωση σπουδών
».