Στο πλαίσιο καινοτόμου δράσεως φορέων εκπαίδευσης και υποστηρικτικών δομών της, για τρίτη χρονιά, διά του ΚΕ.ΣΥ.Π. Λακωνίας υλοποιούνται προγράμματα με στόχο την ομλαή μετάβαση των μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στη Βιβλιοθήκη θα παρουσιαστούν αυτά τα προγράμματα που περιλαμβάνουν συζητήσεις, προβληματισμούς, επισκέψεις των μαθητών του Δημοτικού στο Γυμνάσιο που θα φοιτήσουν αλλά και πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα που καταδεικνύουν την αναγκαιότητα συνεργασίας των φορέων της εκπαίδευσης.

ΣΠΑΡΤΗ. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, δια του ΚΕ.ΣΥ.Π (Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού) Λακωνίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» και τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα : «Ομαλή Μετάβαση των μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο».

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Ευάγγελου Φιλιππόπουλου», του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σπάρτης, στο κτήριο της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ.

Η Ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του πνεύματος συνεργασίας των Φορέων Εκπαίδευσης και υποστηρικτών δομών της, και με τη συμπαράσταση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, με στόχο την υποστήριξη- ενδυνάμωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στη σημαντική αυτή «Μετάβαση» των παιδιών στη νέα σχολική τους Βαθμίδα.

Είσοδος ελεύθερη.

Η Ημερίδα αναφέρεται στην καινοτόμο Δράση των φορέων Εκπαίδευσης για την προετοιμασία της «Μετάβασης» των μαθητών της ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού στο Γυμνάσιο. Πρόκειται για Δράση που υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά, συντονίζεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας δια του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) Λακωνίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας.

Σκοπός της είναι η προετοιμασία των μαθητών της ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού για την Ομαλή τους «Μετάβαση» στο Γυμνάσιο, που συμπίπτει χρονικά και με τη μετάβαση στην Εφηβεία, ώστε:
• να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ανησυχίες, οι φοβίες και το άγχος
• να προετοιμαστούν οι μαθητές για την αλλαγή χώρου τρόπου και συνθηκών εκπαίδευσης στη νέα φάση της φοίτησής τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
• να υποστηριχθεί και να προαχθεί η κοινωνικοποίηση στο νέο σχολικό περιβάλλον
• να προληφθούν φαινόμενα Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού ή/ και παραβατικών συμπεριφορών των μαθητών.

Οι μαθητές συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις προετοιμασίας της Μετάβασης, μέσα από στοχευμένα στάδια εφαρμογής τους, ή σε συγκεκριμένα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα (π.χ : «Γυμνάσιο, Ερχόμαστε»), που υλοποιούνται στην ΣΤ΄ Τάξη Δημοτικού από τον εκπαιδευτικό τους ή /και το Διευθυντή του σχολείου τους, με την αρωγή των Σχολικών Συμβούλων.

Στη συνέχεια πραγματοποιούν επισκέψεις στα Γυμνάσια στα οποία πρόκειται να φοιτήσουν και με ζωντανό και βιωματικό τρόπο ενημερώνονται και προετοιμάζονται για το νέο αυτό στάδιο της μαθητικής τους ζωής.

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, με δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, υλικό και προτάσεις, υποστηρίζουν το έργο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συνδέουν με ευαισθησία τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης σε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία.

Οι στόχοι και τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας θα αναδειχθούν στην Ημερίδα με θέμα: Ομαλή «Μετάβαση» των μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο». Με αναφορές και παρουσιάσεις καλών πρακτικών και δράσεων μέσα από τις οποίες προκύπτουν και καταδεικνύονται προβληματισμοί και φόβοι, αλλά και πολλά και πολύ όμορφα και ελπιδοφόρα μηνύματα που υπογραμμίζουν την ανάγκη συνεργασίας όλων με κεντρικό αποδέκτη και ωφελούμενο το μαθητή- παιδί του σήμερα, δηλαδή τον αυριανό ώριμο και υπεύθυνο πολίτη του αύριο.