Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας κ Νίκος Προκοβάκης. Θέμα της συνέντευξης η Ενεργοποίηση των Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης 2016 (ΟΣΔΕ).
Αφορμή για την επικοινωνία του Ν. Προκοβάκη με τους αγρότες είναι η καθυστέρηση της διαδικασίας αλλά και ο ανταγωνισμός που υπάρχει στις «Πύλες», δηλαδή στους Συνεταιρισμούς και στους Ιδιώτες που έχουν λάβει άδεια για να κάνουν ενεργοποίηση.

ΣΠΑΡΤΗ. Σαφής και κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε για την Ενεργοποίηση των Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης.
«Έκρινα σκόπιμο να ενημερώσω τους παραγωγούς γιατί η κατάσταση είναι κρίσιμη» ανέφερε στην έναρξη της συνέντευξης για να προσθέσει «ξεκινάμε μισοέτοιμοι και με ανταγωνισμό. Στη Λακωνία έχουν δοθεί άλλες δύο άδειες σε «Πύλες». Αυτό δεν είναι κακό. Θεωρώ όμως αναγκαίο να ενημερώσω τους παραγωγούς σχετικά με όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό για τιμές κ.λ.π.»


Ο κ. Προκοβάκης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία με ευθύνη του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ υπάρχει και σύγχυση του κόσμου σχετικά με το κόστος για την ενεργοποίηση.
«Η ΕΑΣ Λακωνίας χρέωνε όσο έπρεπε προκειμένου να κάνει σωστή δουλειά. Υπήρχε ενιαίος τιμοκατάλογος και η Λακωνία πάντα πειθαρχούσε σε αυτόν. Ξέρω ότι ο κόσμος θεωρεί ότι πληρώνει πολλά. Ωστόσο δεν γνωρίζει ότι απο τις 22.500 δικαιούχους παραγωγούς οι 19.500 πληρώνουν από 90 και κάτω. Οι υπόλοιποι 2.000 πληρώνουν περισσότερα γιατί έχουν π.χ. και ζώα».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΛ τόνισε ότι με εξαίρεση το 2006 (εφαρμογή ΚΑΠ) η Λακωνία κατόρθωσε να πληρώνονται οι δικαιούχοι σε δύο έγκαιρες δόσεις περίπου σε ποσοστό 95%. «Τώρα όμως υπάρχει καθυστέρηση» είπε και υπογράμμισε: «Η ΕΑΣΛ είναι η Ένωση που έκανε πρώτη ψηφιοποίηση. Θυμάστε την εποχή που η ΤΕΔΚ είχε κάνει κατάληψη της Ένωσης… Είμαστε ο μόνος Νομός που διαθέτει αγροτικό κτηματολόγιο. Μετά τα προβλήματα της τηλεπισκόπησης πήραμε σωστές αποφάσεις. Πετύχαμε λοιπόν πάνω απο το 98% των παραγωγών να πληρώνονται στην πρώτη δόση».

Ο κ. Προκοβάκης ανέφερε τα 3 ατού της ΕΑΣ Λακωνίας
1. «Το πρώτο πλεονέκτημα της ΕΑΣΛ είναι η αξιοπιστία. Απο το 2006 υλοποιούμε την Ενεργοποίηση χωρίς προβλήματα»
2. «Το δεύτερο σημείο που υπερέχει η ΕΑΣΛ είναι η εξυπηρέτηση. Επι 12 μήνες όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες εξυπηρετούμε τους συναλλασσόμενους παραγωγούς χωρίς επιπλέον κόστος».
3. «Το τρίο σημείο που παρέχει η Ένωση είναι ότι σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς δίνει την δυνατότητα στον παραγωγό να καταβάλει το κόστος ενεργοποίησης μέσω Τράπεζας όταν καταβληθεί η επιδότηση».

Ο κ. Προκοβάκης ζητώντας απο τους δημοσιογράφους να μεταφέρουν στους Λάκωνες αγρότες τα σημαντικά σημεία τόνισε ότι «το 2015 παρατηρήθηκε το φαινόμενο 867 αιτήσεις να έχουν γίνει από 4 υπολογιστές. Αυτό είναι παράνομο και σημαίνει ότι πέρυσι κάποιοι έκαναν online αιτήσεις εισπράττοντας «μαύρα» χρήματα για τις υπηρεσίες τους…» Δεν είναι τυχαίο ότι από 867 αιτήσεις οι 700 είχαν πρόβλημα. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΑΣΛ τόνισε ότι αυτές οι αιτήσεις δημιούργησαν πρόβλημα και σε άλλους δικαιούχους λόγω σφαλμάτων. «Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα το 2015 σήμερα είναι αδειοδοτημένες «Πύλες»…»
Ο Νίκος Προκοβάκης καταλήγοντας στη τοποθέτησή του ανέφερε ότι «όποιος προτιμήσει την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων θα έχει τα λιγότερα προβλήματα…» Τόνισε δε ότι «η διαφορά περίπου των 10 € σε σχέση με τους ιδιώτες δεν είναι ποσό για να ρισκάρει κανείς…»

Λαϊκίζουν σε Υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην Ενεργοποίηση οφείλεται τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Λαϊκίζουν δίνοντας άδειες σε φίλους και αλλάζοντας ρόλο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν φτιάχνει αιτήσεις αλλά ελέγχει…» Εκφράζοντας την απογοήτευσή του από τους χειρισμούς Υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε ότι οριστικοί τίτλοι δικαιωμάτων δεν έχουν δοθεί και πως τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. «Ισως δοθεί το 10% και το πρασίνισμα…» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον τιμοκατάλογο είπε ότι στην ΕΑΣΛ θα ισχύσει αυτός του 2015:
Οι περισσότεροι είναι στην κατηγορία έως 80€
Από 80 έως 120 με 5% έκπτωση
Από 120 έως 180€ 10% έκπτωση

Στις 15 Μαίου λήγει η προθεσμία ενεργοποίησης. Πέραν της 15ης Μαίου υπάρχουν ποινές. «Συνεπώς η ΕΑΣΛ είναι υποχρεωμένη να διεκπεραιώνει 1000 αιτήσεις την ημέρα…» τόνισε και αναρωτήθηκε πόσο δύσκολο είναι.

Κλείνοντας τις απαντήσεις του στον τύπο ο Νίκος Προκοβάκης υπογράμμισε: «Η πολιτική ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι προκατειλημμένη έναντι των Συνεταιρισμών και δίνει στον Οργανισμό ρόλο που δεν του ανήκει… Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έτσι κι αλλιώς δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στους ελέγχους…»

Να σημειωθεί ότι από τις 260 «Πύλες» για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων οι 80 είναι Συνεταιρισμοί και οι άλλοι Ιδιώτες. Αν ο ιδιώτης κάνει με τον ορθό τρόπο την Ενεργοποίηση θέλει 1,5 ώρα με κάθε παραγωγό μπροστά από ένα Ηλεκτρονικό Υπολογιστή… Αυτό και μόνον καθιστά την διαδικασία δύσκολη έως ακατόρθωτη.

Στη συνέντευξη μετείχε και η υπεύθυνη της ΕΑΣΛ για τον ΟΣΔΕ κ. Παναγιώτα Λαμπριανάκου.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης τύπου