Αν η Νέα Δημοκρατία κινηθεί προς τις εκλογές με τη στενή λογική της ανάκτησης δυνάμεων και περιφερειών και όχι με τη λογική της υπέρβασης και της ανανεωμένης πολιτικής ανασυγκρότησης είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ακόμα και αν γίνει Κυβέρνηση θα αποτύχει.
Στη Λακωνία αν και θα μπορούσε να είναι χώρος προνομιακός και να δίνει την ευχέρεια πιλοτικών κινήσεων, είναι υποχρεωμένη να δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να αντέξει την πίεση των άλλων πολιτικών δυνάμεων από τη μια και την ταυτόχρονη αποχώρηση ή αποχή ακόμα και παραδοσιακών ψηφοφόρων της, από την άλλη.

ΛΑΚΩΝΙΑ. H Nέα Δημοκρατία «βιάζεται» να πάει η χώρα σε εκλογές αν και έμπειρα μεσαία στελέχη της δεν συμφωνούν με το timing.

Κλιμάκια περιοδεύουν ανά την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Κόμματος επίσης, δεκάδες δελτία τύπου καθημερινά κατακλύζουν τα ΜΜΕ και φυσικά ο κοινοβουλευτικός λόγος συντονίζεται στην ένταση (!) που πάντα πρέπει να προηγείται των εκλογών…
Στη Λακωνία η Νέα Δημοκρατία έχει να κερδίσει πολλά στοιχήματα και να ξεπεράσει παθογένειες αλλά και λάθη του παρελθόντος που δεν την αφήνουν να «φύγει» μπροστά.

Αν ο Πρωθυπουργός οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τότε στη Λακωνία η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πάρει θέση και να δώσει λύση σε δεκάδες ζητήματα, είτε εσωκομματικά είτε και Λακωνικά.

Πρέπει καταρχήν να δημιουργήσει ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο ικανό να αντιμετωπίσει τόσο το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ και Αραχωβίτη όσο και τους ισχυρούς πυρήνες της Χρυσής Αυγής.

Πρέπει εκτός από τον Θανάση Δαβάκη και τη Φεβρωνία Πατριανάκου να πλαισιώσει και εμπλουτίσει την πολιτική πρόταση της με πρόσωπα που θα πείθουν. Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να αναδείξει πρόσωπα που έχουν καλή μαρτυρία στην κοινωνία αλλά και πειθώ.

Πρόσωπα όπως ο Γρηγόρης Αποστολάκος και ο Μενέλαος Δασκαλάκης είναι, εν μέρει, χρήσιμα στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού και στην διείσδυση του κόμματος στην κοινωνία, σε συνδυασμό με τους κ. κ. Δαβάκη και Πατριανάκου, αλλά δεν θα προσέφεραν διέξοδο στον ψηφοφόρο – και ειδικά τον νέο άνθρωπο – που αναζητά το νέο, το διαφορετικό για να ρίξει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της Ν. Δ. (και δεν αναζητά μόνο το ρουσφέτι και την μικροεξυπηρέτηση που ζει όσο ένα νυχτολούλουδο)

Οι νέοι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας όπως είναι η Βερόνικα Λέκκα και ο Λέανδρος Καλογεράκος θα πρέπει άμεσα να μπουν στην διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών και να σηκώσουν μέρος από το βάρος της δύσκολης αναμέτρησης. Πρέπει να ψηθούν ακόμα περισσότερο αλλά και να εμπλουτίσουν με τις ιδέες που ενδεχομένως έχουν, τον πολιτικό λόγο στη Λακωνία.

Ωστόσο όλα τα πιο πάνω δεν είναι αρκετά. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αποδείξει ότι έχει, όχι μόνον το ηθικό αλλά και το πολιτικό έρεισμα να απευθυνθεί στους πολίτες μέσω νέων και ικανών προσώπων που μπορούν να εγγυηθούν όσα υπόσχεται ο Πρόεδρος του κόμματος.

Παράλληλα πρέπει να απαντήσει και σε όλη την πολιτική δολιοφθορά που έχει υποστεί από το σενάριο συνεργασίας της με τον Λεωνίδα Γρηγοράκο. Διότι η πιθανότητα μιας τέτοιας συνεργασίας - αν το επιτρέψει η συσπείρωση του ΠαΣοΚ και η αποσυσπείρωση της Ν.Δ. - δεν καθαγιάζει και δεν απαλλάσσει ούτε την Ν.Δ. ούτε τον Λ. Γρηγοράκο από το βάρος των ευθυνών και από τη φθορά τους.

Δυστυχώς ή ευτυχώς μέσα από τα πρόσωπα η Νέα Δημοκρατία πρέπει να απαντήσει στους Λάκωνες αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους, πειστικά και άμεσα. Πρέπει να πείσει τους νέους της Λακωνίας γιατί θα πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους και στη χώρα τους. Πρέπει να εξηγήσει γιατί υπάρχουν και πως θα διορθωθούν ενδοεθνικές και ενδοπεριφερεικές ανισότητες. Πρέπει να απαντήσει γιατί ο κατά τα άλλα «ευλογημένος» τόπος δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά του.

Διότι μπορεί η κεντρική πολιτική να επισκιάζεται από τα εφαρμοζόμενα και τα επερχόμενα μνημόνια αλλά στη Λακωνία – όπως και σε κάθε περιφέρεια – υπάρχουν τα ειδικά και τα τοπικά ζητήματα.
Σε αυτά λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει και λόγο και ρόλο. Αγροτική παραγωγή, Υγεία, Έργα υποδομής, Τουρισμός είναι τομείς όπου η Νέα Δημοκρατία, σε λακωνική διάσταση και λαλιά, πρέπει να αναχαιτίσει την κυβερνητική θέση, όποια και αν είναι αυτή, αρέσει δεν αρέσει.

Τέλος, για να πείσει η Νέα Δημοκρατία ότι μπορεί να αλλάξει το παρόν και το μέλλον του τόπου - καλύτερα απ’ ότι το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ - πρέπει να διορθώσει τις αδυναμίες και τα τραγικά ελλείμματα που έχει τόσο στην επικοινωνία όσο και στην αντίληψη και αφομοίωση των αλλαγών που έχουν επισυμβεί στην Λακωνική κοινωνία.
Δύσκολα ο πολίτης θα ξαναδώσει ισχύ κι εξουσία σε υποσχόμενους τη λύση και την ανάπτυξη, ακόμα και αν αυτή η υπόσχεση υποστηρίζεται από το πολιτικό marketing των Αθηνών και την παλαιοκομματική brochure της δεξιάς.

Με λίγα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν πρεσβεύει τη μεταρρύθμιση και την αλλαγή, όχι για τη διαιώνιση των ασίγαστων παθών και λαθών του πολιτικού προσωπικού, αλλά για την ευτυχία και προκοπή των Ελλήνων, θα πρέπει να το αποδείξει τόσο με την προεκλογική του πρακτική όσο και με τις επιλογές του σε πρόσωπα και ψηφοδέλτια. Δεν αρκεί να πάρει ο ίδιος στους ώμους του το παιχνίδι και να περιοδεύει στις εκλογικές περιφέρειες για να λύνει και να διορθώνει αδυναμίες του μετώπου του. Πρέπει να τολμήσει και να εγκαταστήσει αξιόμαχους πολιτικούς σε κάθε στρατηγικό σημείο. Το αν θεωρεί και τη Λακωνία τέτοιο στρατηγικό σημείο είναι δείγμα για να τον κρίνουν οι Λάκωνες.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και οι κατά τόπους κομματικοί αρχηγίσκοι πρέπει να κατανοήσουν ότι οι πολίτες την ημέρα των εκλογών θα επιστρέψουν ή θα παραμείνουν στα «μικρά» κόμματα ή στα μικρά, πλέον, δωμάτια των υπερχρεωμένων σπιτιών τους.