Η νότια Λακωνία πουλάει ήδη ελαιόλαδο στις 4,10€ το κιλό. Μάλιστα το ελαιόλαδο 3 γραμμών το αγοράζουν οι μεταποιητικές μονάδες στα 4,05€

ΛΑΚΩΝΙΑ. Στα 4,10 ευρώ το κιλό έκλεισε συµβόλαιο για 112 τόνους ελαιολάδου µέχρι 4 γραµµές οξύτητα (Αθηνοελιά και κορωνέικο) ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αγ. Αποστόλων Λακωνίας µε την εταιρεία «Χελιώτης», όπως είπε στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, Παναγιώτης Μπατσάκης. Εδώ να σηµειωθεί ότι µεταποιητικές µονάδες στην περιοχή αγοράζουν το ελαιόλαδο 3 γραµµών, που σπανίζει, στα 4,05 ευρώ το κιλό.

Σύµφωνα µε τον Σωτήρη Κρητικό, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγ. ∆ηµητρίου Μονεµβασιάς, οι τιµές φαίνεται ότι θα διατηρηθούν σε καλά επίπεδα, αλλά από άποψη ποσότητας και ποιότητας της παραγωγής πολλοί είναι αυτοί αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα. Ο εν λόγω συνεταιρισµός ξεκίνησε τις πωλήσεις στα 4 ευρώ το κιλό (28 τόνους περίπου), όπως και ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Παντάνασσας.

«Ζήτηση υπάρχει πάρα πολλή», υπογραµµίζει ο κ. Κρητικός, προσθέτοντας ότι όλοι θέλουν να πουλήσουν 1 βυτίο ελαιόλαδο. Σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις των Coga-Cogeca, η παραγωγή της Ε.Ε. θα είναι φέτος πάνω από 10% µειωµένη σε σχέση µε την αντίστοιχη του ’15-’16: στη Γαλλία πάνω από 30% µειωµένη, στους 3.700 τόνους, στην Ισπανία κατά 7% µειωµένη, στους 1.317.000 τόνους και στην Πορτογαλία, πάνω από 20-30% µειωµένη, στους 90.000 τόνους.

Πηγή: Agronews.gr