Χοιρινό μπουτάκι με μήλα και Calvados



23-12-2016 08:56   

Yλικά (για 8 άτομα)

  • 1 χοιρινό μπουτάκι ΤΣΙΚΑΚΗΣ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, περίπου 2 κιλά
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο (ή ½ κ.κ. ξερό)
  • 50 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
  • 3 μεσαία κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 4 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 5 γλυκά πράσινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
  • ½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • ½ φλιτζ. Calvados (μπράντι μήλου)

Παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 oC. Δένουμε το κρέας με σπάγκο ή το βάζουμε σε διχτάκι, ώστε να του δώσουμε στρογγυλό σχήμα.

Ανακατεύουμε σε μικρό μπολ το αλεύρι, το αλατοπίπερο και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο. Αλείφουμε το κρέας με το μείγμα ώστε να πάει παντού.

Ζεσταίνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα 2 κουταλιές βούτυρο και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές.

Μεταφέρουμε το μπουτάκι σε ταψί, μοιράζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο γύρω του και απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα κομματάκια από το βούτυρο. Προσθέτουμε τα κλωνάρια του δεντρολίβανου, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160 oC και ψήνουμε για ακόμα 1 ώρα βρέχοντας καλά το κρέας με τα υγρά του ταψιού κάθε 15 λεπτά.

Προσθέτουμε τα μήλα, το κρασί και περιχύνουμε το κρέας με το ζουμί του, ώστε να ποτιστεί καλά. Ξανασκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας μας εντελώς, για περίπου 30 λεπτά ακόμη.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο εντελώς, περιχύνουμε πάλι το μπουτάκι με τα υγρά του ταψιού, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 oC και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Μεταφέρουμε το κρέας σε πιατέλα και το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί προτού το κόψουμε σε φέτες.

Για τη σάλτσα: Ρίχνουμε 1 ποτήρι καυτό νερό στο ταψί και με πλαστική σπάτουλα ξύνουμε και διαλύουμε τους ξεροψημένους χυμούς του κρέατος από τα τοιχώματα και τον πάτο του ταψιού. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το ζουμί σε κατσαρολάκι. Βράζουμε όλο το ζουμί έως ότου συμπυκνωθεί στο μισό, προσθέτουμε το Calvados και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή υφή. Τοποθετούμε το κρέας σε φέτες σε μεγάλη πιατέλα, γαρνίρουμε με τα μήλα και τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ