Πολλά γράφονται και ακόμα περισσότερα λέγονται για τα χρηματικά ποσά που δαπανά η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα πλαίσια της «πράξης» για την Τουριστική προβολή με τον τίτλο «Μυθική Πελοπόννησος».

Χωρίς να υιοθετούμε τα διάφορα δημοσιεύματα, αλλά και χωρίς να τα αψηφούμε (άλλωστε οι αιρετοί είναι οι πρώτοι που αναδεικνύουν την επικαιρότητα μέσα από facebook και blogs) διακρίνουμε μια έντονη κριτική σε βάρος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των συνεργατών του για το «αμύθητο» ποσό των 6.000.000€ που αφορά στην Τουριστική προβολή και επικοινωνία.

Η απόφαση του Πέτρου Τατούλη είναι σαφής: «Αποφασίζει την επιβεβαίωση της ολοκλήρωσης της πράξης «Μυθική Πελοπόννησος - συνδυασμένες ενέργειες τουριστικής προβολή Περιφέρειας Πελοποννήσου» με κωδικό ΟΠΣ «452160». Συνολική δημόσια δαπάνη 5.702.317,84€…»

Όσοι σπεύδουν να κατηγορήσουν την Περιφερειακή Αρχή ζητούν απολογισμό και αναρωτιούνται που πηγαίνουν τόσα χρήματα. Προφανώς τα 6.000.000€ ξοδεύονται για έντυπα, συμμετοχή σε εκθέσεις, επικοινωνία, φιλοξενία, ΜΜΕ στον κλάδο του Τουρισμού, Σχεδιασμό και Μελέτη Στρατηγικής κ.λ.π. Που αλλού;

Αν κάποιος θεωρεί τα 6.000.000€ υπερβολικό ποσό, τόσο που να κινεί υποψίες για τη διαχείρισή του, δεν έχει παρά να αναζητήσει τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στους επαγγελματίες Τουρισμού.
Το αν και τα πόσο τα 6.000.000€ είναι υπερβολικό ποσό για όσα μπορεί να φανταστεί κάποιος και για όσα μπορεί να έχουν ανάγκη οι 5 Νομοί της Πελοποννήσου αυτό θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Αν δηλαδή οι Νομοί της Περιφέρειας γνωρίσουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, αν η έλευση Τουριστών είναι αισθητή και αποδοτική, αν η Πελοπόννησος γίνεται Προορισμός, τότε μπορεί να γίνει αναλογισμός δαπάνης – οφέλους και να κριθεί το αποτέλεσμα και η συγκεκριμένη πολιτική.

Είναι άδικο να προδικάζουμε πριν δούμε τα αποτελέσματα. Μπορεί, τόσο η στρατηγική της συμμετοχής σε εκθέσεις όσο και η επικοινωνία σε διεθνές επίπεδο να είναι στον σωστό δρόμο. Γιατί να μην είναι; Έχουν οι συνεργάτες του κ. Τατούλη κάποιον λόγο να μην υλοποίησουν στο ακέραιο και με απόλυτη διαφάνεια όσα υπαγορεύει η χρηστή διοίκηση και να μην αξιοποιήσουν τα 6.000.000€;

Το γεγονός της υπερπροβολής κάποιων συνεργατών του Πέτρου Τατούλη, σε εκθέσεις κ.λ.π. δεν μπορεί να σημαίνει απαραίτητα και αστοχία του Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης. Γιατί δεν το εκλαμβάνουμε όχι σαν δωρεάν προβολή των στενών συνεργατών του αλλά ως έκθεσή τους που μοιραία γίνεται πάνω στη δουλειά που έχουν αναλάβει; Άλλωστε δεν είναι επαγγελματίες του Τουρισμού. Αιρετοί της Αυτοδιοίκησης είναι που αναθέτουν το κύριο έργο σε εταιρείες και είναι υποχρεωμένοι να δίνουν το παρόν για να σηματοδοτούν τον ρόλο της Περιφέρειας.

Το αν είναι διαρκώς μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας, ομιλούν, κάνουν δημόσιες σχέσεις, χορεύουν, μαγειρεύουν, κερνούν και χαμογελούν δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν σωστή διαχείριση των 6.000.000 € για τον Τουρισμό.

Άλλωστε αυτοί, οι συνεργάτες του Περιφερειάρχη, από τα στοιχεία που διαθέτουν, γνωρίζουν καλύτερα από τον κάθε έναν πολίτη ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην κοινωνία. Γνωρίζουν καλύτερα από τον κάθε έναν ότι δεν πρέπει να χάνεται ούτε ένα € από τα χρήματα της Περιφέρειας. Οι ανάγκες στη Γεωργία, στη Κτηνοτροφία, στις Υποδομές, στην Υγεία είναι τεράστιες. Ο Τουρισμός πρέπει άμεσα να αποδώσει στους Πελοποννήσιους εισόδημα που θα δώσει ανάσα ζωής. Γιατί να τους βαραίνει η υπόνοια της κακής διαχείρισης; Αφού και γνωρίζουν και έχουν δεσμευθεί.

Θεωρούμε αυτονότητο ό,τι, αν δεν το έχουν πράξει, θα το πράξουν… Θα δώσουν στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία, συγκριτικά και ασφαλή, για την απόδοση των μεγάλων δαπανών που γίνονται στον Τουρισμό. Δηλαδή θα εξηγήσουν αν τα 6.000.000 € δαπανήθηκαν όπως πρέπει για να φέρουν αποτέλεσμα τόσο στον τουρισμό όσο και στα αγροτικά προϊόντα. Στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι η Περιφέρεια στοχεύει στην στήριξη του εισοδήματος στον μικρομεσαίο επιχειρηματία τουρισμού αλλά και στην εξαγωγή των ποιοτικών προϊόντων της Πελοποννήσου.

Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος έχει, πολιτικούς, ιδεολογικούς ή ακόμα και προσωπικούς λόγους να αμφισβητεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν μπορεί να καταλήγει στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση των εκατομμυρίων € στον Τουρισμό. Τουλάχιστον έως ότου η Περιφέρεια, δώσει όπως λέει ο λαός, «αναλυτικό λογαριασμό» στους πολίτες.