Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Η υγεία είναι το μεγαλύτερο αγαθό στη ζωή του ανθρώπου. Την εύχεται απλόχερα ο ένας στον άλλο με μεγάλη ευκολία. "Γειά σου" λέμε και εννοούμε να έχεις την υγεία σου. Τσουγκρίζομε τα ποτήρια και λέμε "στην υγεία μας", αναγνωρίζοντας σε αυτή την ευχή το πολυτιμότερο από τα αγαθά στον άνθρωπο. Και όποιος δεν την έχει την υγεία του, την «ανταλλάσσει» με όλα τα πλούτη του κόσμου.

Και όμως, αυτό το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο, βρέθηκαν άνθρωποι να το εκμεταλλευτούν για δικό τους όφελος. Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν από αυτόν τον ίδιο κυρίωςτο χώρο της υγείας. Το θέμα είναι παλαιό, από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι ναοί των θεών της υγείας συγκέντρωναν όλα τα πλούτη και το χρυσάφι της γης. Έτσι εξηγείται ότι για τους θεράποντες της υγείας, τους γιατρούς, απαιτείται να δίνουν (εις μάτην) τον όρκο του Ιπποκράτη. Και βέβαια υπάρχουν ανιδιοτελής γιατροί που τιμούν το λειτούργημά τους, όπως και επίορκοι που το ευτελίζουν. Με αυτούς θα ασχοληθούμε.

Εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο στην υγεία εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στις επόμενες ημέρες. Για να δούμε τι θα δούμε και εδώ. Ποιος όμως θα απαλύνει τον καημό του αρρώστου που πάνω στην ανάγκη του πρέπει να μην ξεχάσει ταυτόχρονα να χρηματίσει τον γιατρό του, προκειμένου να τον "προσέξει". Καθεστώς πλέον, χρόνια τώρα χωρίς τελειωμό, το γνωστό «φακελάκι». Στα καφενεία των χωριών, οι πολίτες σχολιάζουν ονομαστικά ορισμένους γιατρούς με το …τίμημά τους. Ο κύριος 50 ευρώ. Ο κύριος 10 ευρώ. Λένε όμως στα ίδια καφενεία. «Ο τάδε, μην τον πλησιάσεις, δεν δέχεται, θα σε προσβάλλει». Το ερώτημα είναι, περιμένει κανείς να αντιδράσει ο πολίτης και να μην βάλλει το χέρι στην τσέπη, όταν δεν αντιδρά ο καλός γιατρός απέναντι στον κακό γιατρό.

60 δις έλλειμμα είναι το χρέος που έβαλλε στην πλάτη της η Ελλάδα εξαιτίας του πάρτι που έγινε τα τελευταία χρόνια στο χώρο της υγείας. Αυτό προέκυψε κυρίως από την σπατάλη και την υπερκοστολόγηση στα φάρμακα. Μας επέβαλλαν συνταγογραφόντας πολλά φάρμακα, ακριβά φάρμακα συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιριών. Αυτοί τι κέρδισαν. Πολύ χρήμα και πολυτελή ταξίδια. Έχασαν όμως την αξιοπρέπεια και το έδαφος κάτω από το πόδια τους. Τον έλεγχο και την "αίγλη" στην υγεία πλέον, έχουν οι πολυεθνικές του φάρμακού και των διαγνωστικών μηχανημάτων και όχι οι παραδοσιακοί επιστήμονες γιατροί.

Τέλος υπάρχει μια κατηγορία ηθικού σκανδάλου ακόμα, για όσους εκμεταλλεύτηκαν το λειτούργημά τους, μετατρέποντας τους ασθενείς σε ψηφοφόρους. Χτίστηκαν πολιτικές καριέρες πάνω σε αυτό. Ορισμένοι από αυτούς, κυρίως στα παλιά τα χρόνια, είχαν την πρόνοια να διασφαλίσουν αυτή τη σχέση γιατρού – πολιτικού και ενίοτε να την λαμπρύνουν. Κάποιοι άλλοι όμως δεν τα κατάφεραν τόσο καλά και είναι έτσι εκτεθειμένοι στα μάτια του κόσμου, υποθέτω και στα μάτια της συνείδησής τους.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr