Έχει προκληθεί αρκετός θόρυβος, λόγω λαθεμένων κινήσεων. Οι αντιρρήσεις θα είναι πολύ λιγότερες αριθμητικά, αλλά για πιο σημαντικές περιπτώσεις όταν οι πολίτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τις ακριβείς ενέργειες που πρέπει να κάνουν. Ο ρόλος του τοπογράφου – μηχανικού κατά τη διαδικασία αντιρρήσεων των δασικών χαρτών είναι να συμβουλέψει τον κάθε πολίτη ώστε να συντάξει ορθά με τα κατάλληλα εργαλεία την αντίρρησή του.

Τα εργαλεία αυτά είναι το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, ώστε να περιγραφεί ορθά το κάθε ακίνητο και η τεχνική έκθεση φωτοερμηνείας η οποία θα αιτιολογήσει την ένσταση του πολίτη για το χαρακτήρα που έχει η περιουσία του στον αναρτημένο δασικό χάρτη. Τελικά ο αν. υπουργός κ. Φάμελλος, αν και δεν κατέστη δυνατόν να τον συναντήσουμε, υιοθέτησε τις περισσότερες προτάσεις που του καταθέσαμε, ρυθμίζοντας με τον νέο νόμο αρκετά ζητήματα.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες δεν περιλαμβάνει εξίσου σημαντικές ρυθμίσεις:
1. Τη δυνατότητα κατάθεσης αντιρρήσεων ατελώς σε μεγαλύτερο διάστημα των δύο μηνών. Συνήθως είναι περιπτώσεις όπου το κράτος αδυνατούσε να ανταποκριθεί ώστε να ενταχθούν στους αναρτημένους δασικούς χάρτες τα κληροτεμάχια, οι εποικισμοί κ.λπ.
2. Λόγω του όγκου εργασίας των επιτροπών εξέτασης των αντιρρήσεων πρέπει να υπάρξει προτεραιότητα εξέτασης σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. έκδοση οικοδομικής άδειας ή μεταβίβαση) και όχι η χρονοβόρα διαδικασία της αίτησης για πράξη χαρακτηρισμού επί του αναρτημένου δασικού χάρτη η οποία προβλέπεται με το νέο νόμο αυτό.
3. Τη μεγαλύτερη μείωση του τιμήματος εξαγοράς.
4. Τη μέριμνα ώστε η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων να γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.
5. Τη θεσμοθέτηση νέας δήλωση μηχανικού που θα αφορά στον δασικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης.
6. Λόγω του μεγάλου αριθμού των επιτροπών που πρέπει να συγκροτηθούν δεν θα πρέπει να στελεχώνονται μόνο από δημοσίους υπαλλήλους. Η συμμετοχή των αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών είναι απαραίτητη στις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων λόγω του εξειδικευμένου αντικειμένου.
7. Θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα αντίρρησης κατά του αναρτημένου δασικού χάρτη μέχρι τη στιγμή που το κράτος θα εγγυάται τις εγγραφές του Εθνικού Κτηματολογίου με την καταβολή κάποιου επιπλέον παράβολου.
8. Θα πρέπει να διευρυνθεί ο θεσμός του διαπιστευμένου μηχανικού πέραν του Εθνικού Κτηματολογίου και στους δασικούς χάρτες για τις χωρικές μεταβολές.

Για να γίνει μια πλήρης αντίρρηση απαιτείται:
● Να θεμελιώσει ότι έχει έννομο συμφέρον.
● Να καταθέσει εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα. (από αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό ή πολιτικό μηχανικό) ώστε να δηλωθεί σωστά το ακίνητο όπου θα υποβληθεί η αντίρρηση. Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί σωστά η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων δεν θα εξετάσει το τμήμα του ακινήτου που δεν θα δηλωθεί. Αν για παράδειγμα δεν γίνει εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα και χρησιμοποιηθεί μόνο η εφαρμογή της ΕΚΧΑ Α.Ε. (σφάλμα από 0,5 μ.-5 μ.) μπορεί για παράδειγμα να «ξεχαστεί» μια λωρίδα ενός μέτρου. Αυτή η λωρίδα δεν θα εξεταστεί από την επιτροπή και θα παραμείνει με το χαρακτήρα που έχει ο αναρτημένος δασικός χάρτης.
● Να καταθέσει τεχνική έκθεση φωτοερμηνείας (από αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό ή πολιτικό μηχανικό ή δασολόγο) ώστε να αμφισβητηθεί ο χαρακτήρας Δ ή Χ είτε της παλιάς εποχής είτε της παρούσας κατάστασης.
● Ενδεχομένως να απαιτείται έκθεση αναγωγής τίτλων από νομικό.

* Παρέμβαση του Προέδρου του ΠΣΔΑΤΜ Μιχάλη Καλογιαννάκη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

Πηγή: www.b2green.gr