ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Η εφορία αρχαιοτήτων Λακωνίας διοργανώνει το Σάββατο 17 Ιουνίου εκδήλωση με θέμα "Υποθετικές ανακατασκευές Ιστορίας και Μνήμης. Της Εικαστικού Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα" στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μονεμβασίας και στον εντός των τειχών συντηρηθέντα ναό της Αγ. Άννης της Καθολικής φιλοξενείται το έργο –εγκατάσταση της Μαρίας-Σμάραγδας Σκούρτα, Εικαστικού ΑΣΚΤ, εξειδικευμένης στην μετά-Βυζαντινή Αγιογραφία. Η εγκατάσταση φέρει τον τίτλο Υποθετικές Ανακατασκευές ιστορίας και μνήμης.

Η ένταξη του παρόντος έργου στην μυστηριακή ατμόσφαιρα του ναού συντελεί στην αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος σύγχρονης και βυζαντινής τέχνης, συγκλίνοντας σε ένα επίπεδο νοήματος που βοηθά τον επισκέπτη να προσεγγίσει τον χώρο από μια νέα οπτική αισθητικής ανάγνωσης.

Το έργο θα παραμείνει στο χώρο από το Σάββατο 17 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 30 Αυγούστου.

Για την Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα
Η Μαρία- Σμαράγδα Σκούρτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962, πραγματοποίησε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας . Ειδικεύθηκε στο Παρίσι στην τεχνική της διαφάνειας της ρώσικης εικόνας και στην Μονή της Πάτμου «Ευαγγελισμός» στην ζωγραφική του Φ.Κόντογλου. Εδώ και 15 χρόνια , σε συνεργασία με το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο , ασχολείται με τις Βυζαντινές Μεταγραφές Χειρογράφων Κειμένων. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Προσκλήθηκε και πραγματοποίησε Εκθεση και Εγκατάσταση στην Λαύρα του Κιέβου το 2012 και στα πλαίσια του έτους Ελλάδας-Ρωσίας (2017) εξέθεσε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας Βυζαντινές μεταγραφές, Ζωγραφική-Γλυπτική, Κατασκευές και Εγκαταστάσεις.

Σύλληψη-Επιμέλεια ‘Εκθεσης:
Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα
Εικαστικός, postgraduate ΑΣΚΤ
[email protected]

http://marsmarskou.wixsite.com/soloexhibition2016

Φωτογράφηση :
Δημήτρης Αναστασόπουλος